1. Home
  2. Nieuws
  3. Naar een open dag? 11 tips voor een goede voorbereiding!

Naar een open dag? 11 tips voor een goede voorbereiding!

Vind jij het maken van een goede studiekeuze ook zo lastig? Voor veel scholieren helpt het om open dagen te bezoeken. Maar ga wel goed voorbereid op pad, want er kan tijdens zo’n open dag veel informatie op je afkomen. Hoe bereid je je voor en voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet? No worries, wij helpen je. Met deze 11 tips haal jij het maximale uit iedere open dag! 

1. Begin met oriënteren 

Heb je een opleiding op het oog waar je graag een open dag van zou willen bezoeken? Duik (online) in het studieprogramma, bekijk filmpjes van de studie, vraag een studiegids aan en neem alles eens rustig door. Hoe meer je in deze fase al weet, hoe gerichter je tijdens de open dag te werk kunt gaan. 

2. Ga jij voor een topopleiding? 

Voordat je zelf sfeer gaat proeven op de open dag, is het goed om alvast te kijken hoe de opleiding scoort in onafhankelijke onderzoeken. Kijk bijvoorbeeld eens in de Keuzegids of in de Nationale Studenten Enquête. Dan weet je meteen wat de ervaringen van andere studenten zijn! 

3. Schrijf je vragen op 

Tijdens het inlezen komen er misschien al vragen bij je op. Zoals over stagemogelijkheden, studiebegeleiding of wat je met de opleiding kunt worden. Schrijf al je vragen op en neem ze mee naar een open dag. Op de open dagen van Tio helpen de studenten, studiecoaches en docenten je graag!  

4. Versneld studeren of niet? 

Bij sommige hogescholen kun je je opleiding versneld afronden. Bij Tio bijvoorbeeld kun je je hbo in drie jaar afronden en je mbo al in twee of, in sommige gevallen, zelfs in één jaar. Iets voor jou? Informeer op de open dag dan eens naar de mogelijkheden. 

5. Internationale ambities 

Lijkt het jou gaaf om stage te lopen in de Verenigde Staten, Australië of Indonesië? Of zou je een periode in het buitenland willen studeren? Denk hier alvast over na, zodat je op de open dag gericht naar de mogelijkheden kunt vragen. Zo worden internationale ambities bij Tio juist aangemoedigd!  

6. Hoe studeer jij het liefst? 

Denk ook eens na over jouw meest ideale studieomstandigheden. Kom jij beter tot je recht in kleine klassen met veel persoonlijke aandacht, of juist niet? Handig om dit voor jezelf helder te hebben. Dan kun je hier op de open dag op letten. Zo staat Tio voor kleinschalig en persoonlijk onderwijs.   

7. Ga gezellig samen  

Als je een open dag bezoekt, is het fijn als je niet alleen bent. Óók als het om een online open dag gaat. Er kan best veel op je afkomen en dan is zo’n extra paar ogen en oren heel handig. Bovendien is het prettig om je ervaringen met iemand te delen. Vraag bijvoorbeeld (een van) je ouders, zij kennen je als geen ander.  

8. Theoretisch of praktisch? 

Ben jij niet zo theoretisch ingesteld en leer je liever van de praktijk? Vraag op de open dag dan naar hoe praktijkgericht de studie is. Zo is er bij Tio veel aandacht voor de praktijk. Denk aan: uitdagende projecten, meerdere stages, (internationale) studiereizen en bedrijfsbezoeken én les van docenten uit de praktijk.  

9. Het financiële plaatje 

Oké, misschien niet het allerleukste om over na te denken, maar wel belangrijk! Want hoe ga je je studie betalen? Op de open dagen van Tio is er altijd een financieel adviseur aanwezig die jou en je ouders vrijblijvend kan informeren over de mogelijkheden en al jullie vragen beantwoordt. Wel zo handig! 

10. Ga je voor een meeloop- of proefstudeerdag? 

Wanneer je enthousiast bent over de opleiding, dan kun je ook nog voor een meeloopdag of proefstudeerdag kiezen. Lijkt zoiets je leuk? Tijdens de open dag kun je alvast vragen naar de mogelijkheden. Er zijn ook altijd studenten die over hun ervaringen kunnen vertellen!   

11. Ga op je gevoel af 

De laatste, maar misschien wel allerbelangrijkste tip die we kunnen geven: volg je gevoel! Wat is je indruk tijdens de open dag? Hoe voelt het? Kijk je nog even verder, of heb je er een goed gevoel bij? Wie weet heb jij na deze open dag jouw studie wel gevonden

Lees meer over: open dag, proefstudeerdag, tips