1. Home
  2. Nieuws
  3. Kiezen voor een toerisme-opleiding? Nu is het moment

Kiezen voor een toerisme-opleiding? Nu is het moment

Wie graag veel van de wereld ziet en droomt van een carrière in de reiswereld, heeft geluk. De kansen om internationaal carrière te maken in de reiswereld liggen nu voor het oprapen, volgens reisexpert, ondernemer en Tio-docent Marion Ariëns. De vraag naar goed opgeleide managers is groot. Klaar om als toerismeprofessional van de toekomst je tanden te zetten in nieuwe, duurzamere manieren van reizen? 

“Zeg nu zelf: wat is er nou leuker dan de hele dag bezig te mogen zijn met reizen?” Marion moet lachen. “Het is geweldig als je daar je werk van kan maken!” Zelf is ze al 25 jaar werkzaam in het toerisme. Ze vloog voor KLM de hele wereld over, werkte voor verschillende touroperators, heeft haar eigen onderneming, schrijft voor Wendy Magazine en wendyonline.nl en is domeincoördinator en docent bij Internationaal Toeristisch Management bij Tio. Ze vertelt over de voordelen én toekomstperspectieven van de opleiding. 

Toerismeprofessional van de toekomst 

“Bij de hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management word je opgeleid tot toerismeprofessional van de toekomst”, vertelt Marion enthousiast. “Het is echt een managementopleiding; je leert dus niet alleen alles over toerisme, maar ontwikkelt jezelf ook tot een deskundige manager met uitstekende organisatiecapaciteiten. Een belangrijk onderdeel is destination management: hoe zorgen we ervoor dat bestemmingen kunnen (blijven) profiteren van toerisme, ook als er veel of juist weinig toeristen naartoe gaan? Daarnaast is er binnen de opleiding veel aandacht voor eventmanagement, e-commerce en ondernemerschap. Dat maakt het een veelzijdige opleiding waar je veel kanten mee op kan.” 

Ontwerp je eigen reizen 

Kenmerkend voor de toerismeopleiding van Tio is dat je leert van de praktijk: leren door doen dus. “Tijdens gastcolleges, stages en studiereizen maak je kennis met het internationale werkveld. En tijdens de projecten duik je in kleine groepjes in uitdagende casussen uit de praktijk en leer je de kneepjes van het vak. Ontwerp bijvoorbeeld je eigen reis, die je uiteraard zelf gaat uitvoeren, ontwikkel aantrekkelijke reisprogramma’s voor internationale toeristen, leer hoe je nieuwe reisproducten in de markt zet en werk aan je schrijfskills om ijzersterke businessplannen voor ondernemende toerismeprofessionals op papier te zetten.”  

Tijdens de studie krijg je, in de vorm van studiereizen, stages of een (half) jaar studeren in het buitenland, alle ruimte om nieuwe gebieden en culturen te leren kennen. Reken maar dat je je vrienden en familie daarna genoeg te vertellen hebt!  

Les van professionals 

Bij Tio krijg je les van professionals uit het vakgebied die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Bijna alle docenten staan, net als Marion, nog met één been in het werkveld. “Dat betekent dat je als student veel relevante praktijkzaken en cases behandelt met je docent. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook gewoon heel erg leuk. Doordat ik bijvoorbeeld regelmatig voor Wendy op reis ga, zie ik veel van de wereld en daar kan ik de studenten alles over vertellen. Weer een andere docent heeft een hoge functie bij TUI en kan daar in geuren en kleuren over vertellen. Het kleinschalige en persoonlijke onderwijs van Tio, waarbij je les krijgt in kleine klassen, biedt hier veel ruimte voor.” 

Na de studie ligt de wereld aan je voeten 

De mogelijkheden na deze studie zijn heel breed, vertelt Marion. “Je kan gaan werken als productmanager, reisadviseur, tourmanager of eventmanager. Bijvoorbeeld bij een touroperator of reisorganisatie, maar ook bij eventbureaus, incentivebureaus, hotels of adviesbureaus. Of je start je eigen onderneming. Zowel in het binnen- als buitenland ben je breed inzetbaar met deze opleiding. De mogelijkheden zijn eindeloos; met een toerismeopleiding ligt de wereld aan je voeten.”  

Juist nu vraag naar toerismeprofessionals groot 

En hoe zit het dan met de hoge inflatie en corona? Is het nu wel het goede moment om te kiezen voor een toerismeopleiding? “Ja”, zegt Marion, “juíst nu! De reiswereld verandert en de vraag naar wendbare toerismeprofessionals is groter dan ooit. Er is veel vraag naar jonge professionals met kennis van e-commerce. Er liggen veel kansen nu. Dat zie je ook aan het grote aantal openstaande vacatures in de reiswereld. Mensen willen niet minder reizen – behoefte aan reizen verdwijnt niet – maar ze willen ánders reizen, duurzamer, meer van deze tijd. Goed destination management wordt steeds belangrijker. Daar spelen we met ons studieprogramma heel erg op in.” 

Beste toeristische opleiding van Nederland 

De toerismeopleiding van Tio is al twaalf jaar op rij beste toeristische opleiding van Nederland volgens de Keuzegids hbo. Studenten die de opleiding hebben gevolgd, hebben in het werkveld een streepje voor, denkt Marion. “Bij Tio doen studenten al tijdens hun studie zo veel praktijkervaring op; daarmee staan ze direct op een voorsprong. Bovendien beschikken alle docenten bij Tio over een breed netwerk van professionals waar de studenten van profiteren. Hoe mooi is het als we jonge talenten zo kunnen helpen aan hun droomstage of -baan?”