1. Home
  2. Nieuws
  3. Zelfstandig ondernemer cateringbedrijf

Zelfstandig ondernemer cateringbedrijf

Een eigen bedrijf naast je opleiding? De meeste studenten die een intensieve Tio-opleiding volgen zouden niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen en kiest veelal voor een bijbaantje. Toch heeft Lotte Brantjes (19), studente Hotelmanagement mbo fasttrack aan de vestiging Amsterdam, het tegendeel bewezen. Lotte is naast hardwerkende Tio-student sinds december 2010 ook nog de trotse eigenaar van ‘Catering Brantjes’.

Student en zelfstandig ondernemer?

‘‘Haha, ja klopt! Vanaf mijn zestiende werkte ik bij een slagerij/traiteur als verkoopster en hoofd van de cateringhapjes. Vanuit mijn werk ben ik vaak bij mensen over de vloer geweest om de catering te verzorgen. Een aantal zeer tevreden klanten vroeg of ik ook zelfstandig beschikbaar was. Kort daarop ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan en even later liep ik naar buiten als zelfstandig ondernemer. Achteraf viel het inschrijven bij de KvK reuze mee, maar dat komt ook doordat ik heel veel tijd in mijn voorbereiding en planning heb gestoken.’

En toen…?

‘‘Het eerste dat ik toen heb gedaan was het uitbreiden van mijn menukaart en het oprichten van een Facebookpagina. Al gauw werd ik steeds meer gevraagd voor cateringpartijen. Het voordeel dat ik toen had, en eigenlijk nog steeds heb, is dat ik zelf word gevraagd voor partijen en geen reclame hoef te maken of op beurzen mijn bedrijf hoef te promoten. Mijn grootste reclamebron is mond-tot-mond reclame en daar hoort ook veel netwerken bij. Daarom heb ik visitekaartjes gemaakt. Ik realiseer me wel dat ik, als ik Catering Brantjes fulltime zou willen exploiteren, veel meer aan reclame - en ook marketing - moet gaan doen om genoeg partijen binnen te halen om van te kunnen leven.’’

Ben je van plan om Catering Brantjes na je opleiding door te zetten?

‘‘Ja, dat is wel het plan. Maar het moet wel goed blijven lopen en ik moet er op dat moment wel toekomstperspectief in kunnen zien. Zoals het er nu uitziet wil ik van het cateringvak wel mijn beroep maken. Voorlopig heb ik het nu nog veel te goed naar mijn zin op school en doe ik alleen partijen in de weekenden en vakanties. Daar komt nog bij dat ik, als ik mijn fasttrack Hotelmanagement opleiding heb gehaald, ook nog wil doorstromen naar de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement bij Tio. Het is momenteel meer een zeer verdienstelijk bijbaantje waar ik, nog belangrijker eigenlijk, bij elke cateringpartij veel plezier aan beleef!’’

Op welke keuken richt je cateringbedrijf zich en wat is je specialiteit?

‘‘Ik richt mij voornamelijk op de Franse en Italiaanse keuken. Dit omdat ik zelf veel ervaring heb met deze keukens en ik daardoor makkelijk een stapje verder kan gaan. Ik richt me voornamelijk op de amuses, dus dat is wel mijn specialiteit. Het leuke aan amuses vind ik dat je ze er feestelijk uit kunt laten zien en dat kan overbrengen op de gasten. De amuses worden tijdens de welkomstdrankje al geserveerd. Daardoor ontstaat er een gezellig sfeer en is de toon voor het diner gelijk gezet. Verder verzorg ik zelf ook het diner.’’

Waar maak je al je gerechten?

‘‘Thuis. In de keuken bereid ik mijn gerechten en in de schuur heb ik mijn eigen koelkast staan.’’

Als je wordt gebeld voor een cateringpartij…

‘‘Dan stel ik een offerte op en eventueel stel ik ook een op maat gemaakte menukaart op. Meestal heb ik dinerpartijen tussen de 20 à 25 personen. Ik trek een halve dag uit voor de inkoop en sta de dag van te voren een middag en soms ook de avond in de keuken. Ik koop mijn gerechten in bij de groothandel en bij mijn voormalige werkgever.’’

Wat was je grootste cateringpartij?

‘‘Dat was voor het 25 jarige bestaan van het Frans Hals Museum in Haarlem, waar ik de catering voor 400 genodigden verzorgde. De meeste gasten waren zakelijke genodigden. Voor deze partij heb ik 10 medewerkers ingehuurd voor de bediening. Het bereiden van de amuses hield ik zelf in de hand, maar ik had wel assistentie aangevraagd van een vriend die werkt als chef-kok.’’

Tot slot heeft Lotte nog een vraag

‘‘Ik ben op Facebook te vinden onder ‘Catering Brantjes’, hopelijk willen jullie mijn cateringbedrijf promoten door deze te ‘liken’. Verder kunnen jullie hier ook meer foto’s zien van mijn gerechten. Mijn contactgegevens staan ook op de pagina en voor vragen kunnen jullie natuurlijk contact met me opnemen!’’

Volg Lotte op LinkedIn

Lees meer over: eigen onderneming, ondernemend