1. Home
 2. Start
 3. Studiefinanciering

Aanvragen studiefinanciering

Studiefinanciering vraag je zelf online aan via www.duo.nl. Volg je een mbo-opleiding, dan heb je vanaf je 18e recht op studiefinanciering, als je een hbo-opleiding volgt heb je ook al recht op studiefinanciering als je jonger bent dan 18 jaar. Het studentenreisproduct krijg je, bij zowel mbo als hbo, ook als je jonger bent dan 18.

Studiefinanciering hbo/master

 • Studiefinanciering

  Voor de meeste actuele bedragen voor hbo-studiefinanciering kijk je op: tio.nl/studiefinanciering

  Voor meer informatie over studiefinanciering kun je ook terecht op duo.nl. Voor specifieke vragen over studiefinanciering kun je een afspraak maken bij één van de servicekantoren van DUO of bel je 050 - 599 77 55.

 • Hbo/master-studiefinanciering aanvragen

  Je kunt studiefinanciering aanvragen via duo.nl – Mijn DUO. Zorg ervoor dat je uiterlijk 2 maanden voordat de opleiding begint de studiefinanciering aanvraagt. Alvorens je studiefinanciering kunt aanvragen heb je een DigiD nodig. Vraag een DigiD met sms-controle aan. Je krijgt na je aanvraag binnen 5 werkdagen een brief met inloggegevens. 

  Let bij het aanvragen van studiefinanciering op onderstaande punten:

  • Kies bij ‘niveau van opleiding’ voor ‘Hbo of universiteit’.
  • Kies bij 'Per wanneer sta je ingeschreven' voor 'Vanaf een andere datum' en vul in '1 januari 2024'.
  • Kies bij instelling: ‘Hogeschool Tio’.
  • Kies als soort onderwijs: ’voltijd’.
  • Kies voor de juiste onderwijssoort: bachelor, associate degree of postinitiële master.
  • Kies de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld: 
   bachelor = ’B <naam van je opleiding>’;
   associate degree = ’Ad <naam van je opleiding>’
   postinitiële master = ’M <naam van je opleiding>'.
  • Wijzig de ingangsdatum studiefinanciering naar 1 januari 2024.

  De rest van de vragen wijst zich vanzelf. Je krijgt vervolgens een bevestiging van jouw aanvraag, controleer de gegevens, als de informatie klopt druk dan onderaan de pagina op ’akkoord’.

  LET OP: Ben je nog niet in het bezit van je hbo-bachelordiploma, dan kan je ook nog geen studiefinanciering aanvragen voor je master. Dat kan pas als je diploma is geregistreerd bij DUO.

  Aanvraag voor schoeversstudenten

  Het aanvragen voor de Schoeversopleidingen Ad Officemanagement of bachelor Executive Officemanagement gaat als volgt bij DUO:

  • Kies bij ‘opleiding niveau’ voor ‘hbo of universiteit’.
  • Kies bij 'Per wanneer sta je ingeschreven' voor 'Vanaf een andere datum' en vul in '1 januari 2024'.
  • Kies bij instelling: ‘Hogeschool Schoevers’.
  • Kies als soort onderwijs: ’voltijd’.
  • Kies voor de juiste onderwijssoort: bachelor of associate degree.
  • Kies de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld: Ad Officemanagement of B Executive Officemanagement.
  • Wijzig de ingangsdatum studiefinanciering naar 1 januari 2024.

  De rest van de vragen wijst zich vanzelf. Je krijgt vervolgens een bevestiging van jouw aanvraag, controleer de gegevens, als de informatie klopt druk dan onderaan de pagina op ’akkoord’.

 • Collegegeldkrediet aanvragen

  Het is mogelijk om naast de ‘gewone’ lening ook speciaal voor het betalen van je collegegeld een lening aan te vragen bij DUO. Deze lening is een onderdeel van de studiefinanciering en wordt collegegeldkrediet genoemd. Het collegegeldkrediet wordt, net als de rest van de studiefinanciering, per maand uitbetaald. Na je studie betaal je het geleende bedrag (inclusief rente) terug onder dezelfde gunstige voorwaarden als de overige leningen bij DUO.

  Collegegeldkrediet aanvragen 

  Om het (verhoogde) collegegeldkrediet aan te vragen log je in op Mijn DUO. Je kunt daar voor het eerst studiefinanciering aanvragen of aangeven dat je in aanmerking wil komen voor collegegeldkrediet. 

  Om voor het verhoogde collegegeldkrediet in aanmerking te komen heb je een 'verklaring collegegeld' nodig. Deze verklaring kun je per e-mail aanvragen via csa@tio.nl. De verklaring kun je via ‘mijn DUO’ uploaden om voor het verhoogde collegegeldkrediet in aanmerking te komen.
  Eventueel kan hierbij om een spoedbetaling worden gevraagd, zodat je op korte termijn over het geld kan beschikken.

  Onderstaand leggen we je stap voor stap uit hoe je collegegeldkrediet kan aanvragen. Dit voorbeeld betreft het een student die de gehele studiefinanciering aanvraagt én per 1 augustus of 1 januari voor het instellingscollegegeldkrediet in aanmerking wil komen.

  Aanvragen nieuwe basisbeurs
  Aanvragen van de nieuwe basisbeurs kan vanaf maandag 19 juni via MijnDUO. Studenten die nu al studiefinanciering krijgen of al eerder hebben aangevraagd ontvangen bericht van DUO. De nieuwe basisbeurs wordt per september uitgekeerd. 

  Stap 1


  Je klikt in de tegel Studiefinanciering op de groene button 'aanvragen'.  

  Stap 2

  • Bij 1. Mijn Gegevens kan je je persoonsgegevens controleren/aanvullen.
  • Bij 2. Opleiding registreer je je opleiding (zoals hieronder is weergegeven). Zijn de opleidingsgegevens bekend bij DUO, dan zie je deze gegevens reeds staan.
  • Onder Soort opleiding pas je de datum aan per wanneer je voor deze opleiding staat ingeschreven. Voor de studenten die medio augustus starten is dat 1 augustus en voor studenten die starten in januari is dat 1 januari.
  • Onder Onderwijssoort selecteer je het juiste niveau: Associate degree, Bachelor of Postinitiële Master (=MBA). Vervolgens worden de Tio-opleidingen van dat niveau getoond en selecteer je jouw opleiding. 


  Stap 3

  • De ingangsdatum staat standaard op September 2024. Wijzig deze naar Januari 2024 of Augustus 2024.
  • Vervolgens selecteer je de onderdelen van de studiefinanciering waar je gebruik van wil maken (aanvullende beurs, lening, collegegeldkrediet).
  • Vraag altijd een aanvullende beurs aan! Ook als je niet zeker weet of je er voor in aanmerking komt. DUO berekent of je er recht op hebt. Is dit niet het geval, dan kan je het bedrag altijd lenen.

  Stap 4

  • Bij 'Hoeveel collegegeld betaalt u?' vul je de hoogte van het Tio-collegegeld in. 
  • Bij 'Collegegeldkrediet per maand' vul je het gewenste bedrag in. Vul je meer dan het maximum in, dan wordt het maximum aangevraagd. Dus altijd handig om dat te doen!
  • Je kan ook meteen je bewijsstuk uploaden waaruit blijkt dat je een hoger collegegeld betaalt. Bij DUO ontstaat dan gelijk een Taak om dit te beoordelen. Je kan ook op een ander moment het bewijsstuk uploaden via Direct Regelen.
   Je kunt de verklaring collegegeld aanvragen via Tio's studentenweb.   

  Stap 5


  Onderaan de pagina zie je wat je aan studiefinanciering maandelijks gaat ontvangen (het bedrag in bovenstaand voorbeeld is fictief). 

 • Ontvang je op dit moment al studiefinanciering?

  Indien je op dit moment al studiefinanciering ontvangt dan kun je door in te loggen op Mijn DUO de gegevens van je opleiding wijzigen (met ingang van 1 augustus 2024). Ook bij het invullen van het wijzigingsformulier heb je bovengenoemde gegevens betreffende de Tio-vestiging, begindatum van je studie bij Tio en einddatum van je huidige studie en de naam van de studierichting (voltijds) nodig. Mocht je al eerder hbo-studiefinanciering hebben ontvangen, informeer dan goed naar de bepalingen betreffende de prestatiebeurs die in jouw geval van toepassing zijn!

 • Aanvullende beurs

  Hebben je ouders een gezamenlijk jaarinkomen van minder dan ± € 80.000,-, dan kun je een aanvullende beurs (deels) als gift krijgen. De hoogte is inkomensafhankelijk. Is het inkomen van je ouders minder dan ± € 30.000,-, dan bedraagt de beurs het maximum. Na het behalen van het diploma (binnen 10 jaar) is de aanvullende beurs een gift. Krijg je geen of minder aanvullende beurs, dan mag je het ontbrekende bedrag extra lenen.

 • Aflossen

  De aflossing van de rentedragende lening begint ± 2 jaar na beëindiging van de studie en duurt maximaal 35 jaar. Hierbij wordt rekening gehouden met de hoogte van je inkomen (en dat van je eventuele partner). Wie minder dan het minimumloon verdient hoeft niet af te lossen. Bovendien hoef je maandelijks nooit meer dan 4% van het extra inkomen boven het minimumloon terug te betalen. Heb je na 35 jaar nog een eventuele restschuld openstaan, dan wordt die kwijtgescholden.

 • Studentenreisproduct

  Onderdeel van je studiefinanciering is het studentenreisproduct. Vraag je studiefinanciering en het studentenreisproduct aan, dan kun je een OV-chipkaart aanschaffen via ov-chipkaart.nl (kosten: € 7,50). Als nieuwe student ontvang je na inschrijving bij DUO automatisch instructies om je OV-chipkaartnummer door te geven aan de Klantenservice OV-chipkaart. Het studentenreisproduct wordt dan voor jouw OV-chipkaart klaargezet op de ophaalautomaten. Zodra het recht op studiefinanciering ingaat, kun je met het studentenreisproduct reizen. Heb je al een persoonlijke OV-chipkaart? Dan kun je hierop je studentenreisproduct laden. Meer informatie is te vinden op studentenreisproduct.nl.

  Tio raadt je aan om te kiezen voor een weekabonnement in verband met de vele activiteiten voor Tio doordeweeks. Ook buiten de vestiging vinden enkele verplichte evenementen plaats. Met een weekabonnement heb je korting op reizen in het weekend.

  In- en uitchecken

  Met ingang van 24 april 2023 is het mogelijk om in en uit te checken met een betaalpas, creditcard of smartphone waarmee je contactloos kunt betalen in de treinen. Er echter niets voor studenten met een studentenreisproduct. Zij kunnen hun studentenreisproduct blijven gebruiken op hun OV-chipkaart. Wij raden studenten aan om niet hun portemonnee of telefoonhoesje met daarin hun pinpas en OV-chipkaart tegen de kaartlezer aan te houden. Onbedoeld kan de kaartlezer dan de pinpas scannen, waar niet het studentenreisproduct op staat.

 • Wijziging studentenreisproduct bij buitenlandstage

  Als je stage gaat lopen in het buitenland dan is het mogelijk om via DUO een OV-vergoeding buitenland te ontvangen. Je moet dan voor vertrek naar het buitenland je studentenreisproduct stopzetten bij de ophaalautomaat. Voor meer informatie zie duo.nl.

 • Studiefinanciering: lening of gift

  Je studiefinanciering is een lening. Die lening moet je na je studie terugbetalen, dit gebeurt onder gunstige voorwaarden. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van de ouders) kunnen worden omgezet in een gift. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma behalen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering.

  Wanneer je niet binnen 10 jaar een hbo-diploma behaald hebt, dan wordt het bedrag dat je geleend hebt van DUO (inclusief studentenreisproduct) omgezet in een definitieve lening.

Studiefinanciering mbo

 • Mbo-studiefinanciering

  Voor de meeste actuele bedragen voor mbo-studiefinanciering kijk je op: tio.nl/mbo-studiefinanciering

  Voor meer informatie over studiefinanciering kun je ook terecht op duo.nl. Voor specifieke vragen over studiefinanciering kun je een afspraak maken bij één van de servicekantoren van DUO of bel je 050 - 599 77 55.

 • Mbo-studiefinanciering aanvragen

  Je kunt studiefinanciering aanvragen via duo.nl – Mijn DUO. Zorg ervoor dat je uiterlijk 2 maanden voordat de opleiding begint de studiefinanciering aanvraagt. Alvorens je studiefinanciering kunt aanvragen heb je een DigiD nodig. Vraag een DigiD met sms-controle aan. Je krijgt na je aanvraag binnen 5 werkdagen een brief met inloggegevens. 

  Let bij het aanvragen van studiefinanciering op onderstaande punten:

  • Kies bij ‘niveau van opleiding’ voor ‘Mbo’.
  • Bij naam opleiding vul je in: (Junior) accountmanager (voor CBM), Manager/Ondernemer Horeca (voor HMA), Marketing & Communication Specialist (voor MAR) of Office & Management Support Specialist (voor MAS).
  • Kies bij middelbaar beroepsonderwijs: beroepsopleidende leerweg.
  • Kies bij ‘je staat ingeschreven als’ voor: middenkaderopleiding: niveau 4.
  • Wijzig de ingangsdatum naar 1 augustus 2024.

  De rest van de vragen wijst zich vanzelf. Je krijgt vervolgens een bevestiging van jouw aanvraag, controleer de gegevens, als de informatie klopt druk dan onderaan de pagina op ’akkoord’.

  Wijzigen startdatum voor studiefinanciering

  Heb je al studiefinanciering aangevraagd en vanaf september/februari een toekenning? Dit kun je heel eenvoudig wijzigen naar augustus/januari:

  1. Klik op de details van 'Mijn Producten' in je account, je komt dan in de maand september/februari terecht.
  2. Klik daar op het dorpdownmenu van de maand en wijzig die naar augustus/januari om het recht een maand eerder te laten ingaan.
 • Tegemoetkoming in studiekosten onder 18 jaar

  Ben je onder de 18 jaar en volg je een mbo-opleiding? Dan heb je helaas nog geen recht op een beurs van DUO, maar kunnen je ouders wel een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. De hoogte van de tegemoetkoming is gebaseerd op het inkomen van je ouders.

  Tegemoetkoming in studiekosten

  Indien je als student een mbo-opleiding gaat volgen bij Tio en jonger is dan 18 jaar dan kunnen je ouders een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen.

  Vanaf 1 augustus 2015 krijgen ouders met een kind van 16 of 17 jaar een extra bedrag aan kindgebondenbudget. Dit bedrag vervangt de tegemoetkoming ouders van DUO. De tegemoetkoming in de schoolkosten is afhankelijk van de hoogte van het verzamelinkomen van de ouders.
  Het kindgebondenbudget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Die krijgen je ouders naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, hoeveel kinderen je ouders hebben en de leeftijd van de kinderen.

  Voor gedetailleerde informatie kijk op kindgebondenbudget op de website van de belastingdienst.

 • Ontvang je op dit moment al studiefinanciering?

  Indien je op dit moment al studiefinanciering ontvangt dan kun je door in te loggen op Mijn DUO de gegevens van je opleiding wijzigen (met ingang van 1 augustus 2024). Ook bij het invullen van het wijzigingsformulier heb je bovengenoemde gegevens betreffende de Tio-vestiging, begindatum van je studie bij Tio en einddatum van je huidige studie en de naam van de studierichting (voltijds) nodig. Mocht je al eerder mbo-studiefinanciering hebben ontvangen, informeer dan goed naar de bepalingen betreffende de prestatiebeurs die in jouw geval van toepassing zijn!

 • Aanvullende beurs

  Hebben je ouders een gezamenlijk jaarinkomen van minder dan ± € 60.000,-, dan kun je een aanvullende beurs (deels) als gift krijgen. De hoogte is inkomensafhankelijk. Is het inkomen van je ouders minder dan ± € 40.000,-, dan bedraagt de beurs het maximum. Na het behalen van het diploma (binnen 10 jaar) is de aanvullende beurs een gift. Krijg je geen of minder aanvullende beurs, dan mag je het ontbrekende bedrag extra lenen.

 • Studentenreisproduct

  Onderdeel van je studiefinanciering is het studentenreisproduct. Vraag je studiefinanciering en het studentenreisproduct aan, dan kun je een OV-chipkaart aanschaffen via ov-chipkaart.nl (kosten: € 7,50). Als nieuwe student ontvang je na inschrijving bij DUO automatisch instructies om je OV-chipkaartnummer door te geven aan de Klantenservice OV-chipkaart. Het studentenreisproduct wordt dan voor jouw OV-chipkaart klaargezet op de ophaalautomaten. Zodra het recht op studiefinanciering ingaat, kun je met het studentenreisproduct reizen. Heb je al een persoonlijke OV-chipkaart? Dan kun je hierop je studentenreisproduct laden. Meer informatie is te vinden op studentenreisproduct.nl.

  Tio raadt je aan om te kiezen voor een weekabonnement in verband met de vele activiteiten voor Tio doordeweeks. Ook buiten de vestiging vinden enkele verplichte evenementen plaats. Met een weekabonnement heb je korting op reizen in het weekend.

  In- en uitchecken

  Met ingang van 24 april is het mogelijk om in en uit te checken met een betaalpas, creditcard of smartphone waarmee je contactloos kunt betalen in de treinen. Er verandert echter niets voor studenten met een studentenreisproduct. Zij kunnen hun studentenreisproduct blijven gebruiken op hun OV-chipkaart. Wij raden studenten aan om niet hun portemonnee of telefoonhoesje met daarin hun pinpas en OV-chipkaart tegen de kaartlezer aan te houden. Onbedoeld kan de kaartlezer dan de pinpas scannen, waar niet het studentenreisproduct op staat.

 • Wijziging studentenreisproduct bij buitenlandstage

  Als je stage gaat lopen in het buitenland dan is het mogelijk om via DUO een OV-vergoeding buitenland te ontvangen. Je moet dan voor vertrek naar het buitenland je studentenreisproduct stopzetten bij de ophaalautomaat. Voor meer informatie zie duo.nl.

 • Studiefinanciering: lening of gift

  Je studiefinanciering is een lening. Die lening moet je na je studie terugbetalen, dit gebeurt onder gunstige voorwaarden. Het studentenreisproduct, de basisbeurs en aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van de ouders) kunnen worden omgezet in een gift. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma behalen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering.

  Wanneer je niet binnen 10 jaar een mbo-diploma behaald hebt, dan wordt het bedrag dat je geleend hebt van DUO (inclusief studentenreisproduct) omgezet in een definitieve lening.