1. Home
 2. Communicatie

Communicatie

Hbo Bachelor Marketing, Sales & Communicatie 3 jaar

Communicatie

Kom studeren bij de beste hogeschool van NederlandIJzersterke merk- en communicatiestrategieën, campagnes en (digitale) media: hoe zorg je met effectieve content en een briljante branding dat je het gedrag van je doelgroep beïnvloedt? Na de hbo-opleiding Communicatie geef je merk- en communicatieadvies dat werkt, en weet je welke (digitale) media je inzet om jouw verhaal te vertellen. Binnen én buiten je organisatie. Ga jij voor de allround-variant? Of kies je voor een van de specialisaties: Journalistiek of Media & Entertainment Management.
Ga bijvoorbeeld aan de slag als communicatiespecialist, PR-adviseur, contentmanager of tekstschrijver. Of start je eigen onderneming!

Wil jij de communicatiewereld veroveren en je bezighouden met moderne aspecten zoals influencer marketing, social media, en zelfs het gebruik van AI voor contentcreatie? Onze bacheloropleiding Communicatie opent de deur naar dit dynamische vakgebied. Hier leer je niet alleen de kunst van het vertellen van verhalen voor bedrijven en merken, maar ook hoe je deze verhalen verpakt in frisse en aantrekkelijke content die aansluit bij jouw doelgroep. Bovendien verdiep je je in boeiende onderwerpen als merkenbeleid, marketingcommunicatie en corporate communicatie

Meer weten? Vraag vliegensvlug de studiegids aan

Past deze opleiding bij jou?

Tio’s hbo-opleiding Communicatie leidt je op tot allround communicatiespecialist. Herken jij jezelf in één of meer van deze eigenschappen? Dan is deze studie iets voor jou! Ben jij:

 • Communicatief sterk?

  Kun jij helder communiceren, stel je de juiste vragen om tot de kern te komen en kun je ingewikkelde zaken simpel uitleggen aan je doelgroep? Die eigenschappen kun je goed gebruiken als communicatie-expert!

 • Overtuigend?

  Sta jij stevig in je schoenen, en weet je welke methodes je kunt gebruiken om mensen te beïnvloeden? Tijdens de hbo-opleiding Communicatie leer je hier alles over, zodat je met jouw communicatie succesvol je doelgroep overtuigt.

 • Goed met tekst?

  Heb jij een vlotte pen, en vind je het leuk om pakkende teksten te schrijven? Na deze opleiding weet je hoe een goede tekst eruitziet, en schrijf je met gemak een persbericht, webtekst of posts voor social media.

 • Creatief?

  Bedenk jij graag gave concepten? En wil je bouwen aan een sterk merk? Inspirerende masterclasses geven jou een insight in de wereld van campaigning en merkactivatie. Jij weet hoe je creatief moet denken en leert hoe je in no-time een catchy campagne kan opzetten. 

 • Nieuwsgierig?

  Weet jij de juiste vragen te stellen en wil je het naadje van de kous weten? Met modules als Public relations & public affairs, Trends & technologieën en Creative thinking weet jij hoe je jouw nieuwsgierigheid vorm kan geven en duidelijk op papier kan zetten. 

 • Gek op media?

  Duik jij graag in de wereld van de media, en weet jij je weg online goed te vinden? Tijdens deze hbo-opleiding leer je welke media je kunt inzetten voor welk doel, hoe je de pers naar je hand zet en hoe je de reputatie van je merk in de media kunt meten. Én beïnvloeden.

 • De verbindende factor?

  Is taal echt jouw ding en wil jij mensen bereiken en verbinden? Top! Want met jouw taal weet je de juiste doelgroep aan te spreken. Heel belangrijk in het vakgebied van communicatie, media en branding. Geschreven, gesproken, ondertiteld, vertaald: taal bereikt én verbindt. 

 • Ondernemend?

  Zie jij jezelf al een eigen communicatiebureau starten, of aan de slag gaan als freelancer? Tio leert je alle kneepjes van het ondernemersvak, zodat jij na je opleiding weet hoe bedrijven werken en aan de slag kunt met je eigen onderneming.

Herken jij jezelf in bovenstaande eigenschappen? is communicatie iets voor jou? Bekijk voor meer informatie het studieprogramma. Of kom sfeer proeven en maak kennis met studenten en docenten van deze opleiding op de open dag.

Hbo Communicatie in 2 minuten

Opleiding Communicatie

Alles wat bedrijven en merken doen vertelt een verhaal. Tijdens de opleiding Communicatie leer jij hoe je dit verhaal vertelt met frisse en aantrekkelijke content, precies afgestemd op jouw doelgroep. Hoe je door creatief te denken uitdagingen slim oplost. Online én offline. Via sociale media, brochures of een innovatief idee voor een website. En altijd met een nieuwsgierige, ondernemende mindset, die je verder ontwikkelt tijdens je opleiding.

Jij wil mensen bereiken, met ze in gesprek gaan en overtuigen. Jij bent nieuwsgierig naar goede reputaties, sterke merken en naar hoe je een boodschap écht laat landen. Leer met deze communicatie-opleiding hoe je het gedrag van jouw doelgroep beïnvloedt en hoe je jouw merk succesvol positioneert.

Communicatie in de praktijk

In je eerste studiejaren van deze hbo-opleiding Communicatie word je opgeleid als breed inzetbare allround-professional. Je werkt aan vakkennis, brengt wat je hebt geleerd direct in de praktijk en komt er tijdens de praktijkvoorbeelden, projecten en stageperioden achter welke kant van het dynamische communicatievak jou op het lijf geschreven is.

In de laatste fase van je studie, wanneer je je minor kiest, verdiep je je kennis en vaardigheden in de richting die het beste bij je past. Je kunt kiezen voor een minor in verschillende richtingen, zoals Journalistiek, Media & Entertainment Management, Eventmanagement, Influencer Marketing en Sales en Accountmanagement. Wil je graag je grenzen verleggen? Ga dan een semester in het buitenland studeren met de minor Study Abroad.

Specialisaties binnen Communicatie

Naast de algemene variant, de allround-opleiding Communicatie, kun je je ook specialiseren. Bijvoorbeeld in de richting:

Waarom kiezen studenten voor hbo Communicatie?

 1. Je studeert aan de beste hogeschool van Nederland, die staat voor persoonlijk, excellent en ondernemend onderwijs.
 2. Je kunt bij Tio versneld studeren: hbo-bachelor in 3 jaar en hbo-ad in 2 jaar.
 3. In kleine klassen van gemiddeld tien studenten heb je bij Tio 24-26 contacturen per week.
 4. Je duikt meteen de echte wereld in! Tijdens projecten, stages en businesscases ontwikkel je de skills die je tijdens je hele carrière inzet.
 5. Je specialiseert je in branding en campaigning: van corporate communicatie tot catchy campagnes. Je ontwikkelt concepten, doet aan storytelling en denkt na over hoe je het onder de aandacht brengt.
 6. Door Tio's samenwerking met o.a. Logeion, Ecommercen Foundation en MWG sluit het studieprogramma naadloos aan bij de laatste trends en ontwikkelingen.
 7. Bij Tio ben je geen nummer, er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en begeleiding. 

Na de studie

Je kunt veel kanten op met je hbo-diploma Communicatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van PR- of communicatieadviseur, accountmanager bij een bedrijf als Bol.com of ga aan de slag als contentmanager bij G-Star. Wil je weten wat je allemaal kunt worden? Bekijk dan hier je baankansen!

Bekijk jouw toekomstperspectief
Deze hbo-opleiding is door de NVAO geaccrediteerd. Deze bacheloropleiding Communicatie (CROHO-nummer 34405) leidt je in drie jaar of vier jaar op voor de internationaal erkende titel Bachelor of Arts (BA). De opleiding is gebaseerd op het LOCO Landelijk Profiel (het Landelijk Overleg Communicatie Opleidingen). Na afronding van de opleiding ontvang je het felbegeerde getuigschrift van Hogeschool Tio.