1. Home
  2. Nieuws
  3. Hotel- en Eventweek: even binnenkijken!

Hotel- en Eventweek: even binnenkijken!

Na elf weken voorbereiding mogen Tio-studenten deze week eindelijk trots de deuren openen van hun eigen hotels. Vijf Stayokay-hostels verspreid door heel Nederland zijn omgetoverd tot sterrenhotels en worden compleet gerund door studenten van de opleidingen Hotelmanagement en Hotel- en Eventmanagement. Even binnenkijken!

Château Noordwijk: bourgondisch genieten

Bij Château Noordwijk staat bourgondisch genieten centraal: overal vind je manden met groenten en fruit, de bar zit vol, het restaurant wordt klaargemaakt voor het diner en gasten zitten middenin een cocktailworkshop van Hotels van Oranje. Hoe de studenten dat allemaal hebben geregeld? “We hebben veel sponsors aangetrokken; zo hebben we met Jumbo een deal gesloten dat we 50% korting op alles krijgen, en levert Bavaria ons bier,” vertelt hotelschoolstudente Cato van der Werf (Tio Eindhoven). Als sponsormanager is ze de afgelopen weken druk geweest met het aansturen van het sponsorteam. Met succes! Ook de afdeling pr heeft niet stilgezeten; overal liggen flyers en visitekaartjes en de burgemeester is zelfs langs geweest om het hotel te openen. Studente Hotel- en Eventmanagement Nina Heiligers is onderdeel van het pr-team: “Het is echt heel leuk om te doen; ik heb het hier ontzettend naar mijn zin!”

Toppertjes bij Tio Royale in Haarlem

“Het zijn echt toppertjes, deze studenten,” vertelt docente Ella Smith trots. “Er gaat weleens wat mis in het hotel, zoals een dubbele boeking, maar dat wordt dan weer supernetjes opgelost door de afdeling housekeeping. En zo heb je ook meteen je leermoment: zorg altijd voor een goede overdracht.” Hoe is het nou om zo’n hotel te openen? Hotelmanagementstudente Liz Broeks (Tio Amsterdam) van front office: “De eerste dag was ik wel even in shock; we moesten heel snel alles klaarzetten, systemen testen en de deuren openen. Gelukkig draait alles goed, en het is heel gezellig.” Dat is te merken: klasgenoten (ook van andere studierichtingen) komen af en aan voor een drankje, hapje eten of gewoon een praatje. Liz vult aan: “Normaal gesproken zie je je medestudenten wel op de vestiging, maar nu heb je veel meer contact met elkaar. Je moet het echt samen doen!”

Arabische sferen in Heeg

Je moet er even voor reizen, maar dan heb je ook wat: Stayokay Heeg is helemaal in Arabische sferen: ‘The Arabian’. Maar met de inrichting, daar houdt Hotelmanagementstudent Lucas Leurink (Tio Utrecht) zich niet mee bezig: “Ik ben verantwoordelijk voor de financiën van het hotel. Zo beheer ik met mijn team onder meer de begroting van de bar, het restaurant en de kamers, en zorg ik ervoor dat de kas wordt geteld en afgeroomd. In deze functie moet je echt secuur kunnen werken. Super gaaf dat we de kans krijgen om zo een hotel te runnen met elkaar!” Dat vindt ook hotelschoolstudente Nienke Bartels (Tio Utrecht): “Ik heb vooral in het restaurant gewerkt en dat was heel leerzaam. Leuk om onze gasten zo goed te verzorgen!”

Teamspirit bij Bohemian Bliss in Apeldoorn

“Zal ik je even helpen?”, “Nee joh, jij bent nu niet ingepland voor bardienst, ik maak de bar wel even schoon”, “Ik wil wel invallen in de keuken!” De teamspirit spat ervan af in het erg mooi gestylede Bohemian Bliss in Apeldoorn. De hechte groep studenten is al op dag twee goed op elkaar ingespeeld, en studenten die niet ‘in dienst’ zijn zitten gezellig aan de bar de kas te sponsoren. Ook als gast word je zeer vriendelijk en gastvrij ontvangen: een rondleiding langs de mooie wikkelhuisjes in het bos, een kopje thee en “wilt u de menukaart meteen even zien?” Hotel- en Eventmanagementstudente Marleen van Doorn (Tio Utrecht) vertelt: “Als barmanager stuur ik de barmedewerkers aan en hou ik alles in de gaten: wanneer moet het bierfust worden vervangen, moet de wijn al bijbesteld worden? Het is heel zwaar, maar megaleuk hier!”

Internationaal hotel Art hotel Àdroit in Bergen op Zoom

Op een schitterende locatie in Bergen op Zoom, midden in de Brabantse natuur, opende Art hotel Àdroit: een kleurrijke wereld vol kunst en creativiteit waar gasten hun eigen meesterwerken creëren. “Het loopt goed”, vertelt general manager Mika Broer (Tio Amsterdam) trots, terwijl hij ondertussen het restaurant goed in de gaten houdt. “Morgen en overmorgen zit het hotel helemaal vol.” Samen met zijn medestudenten van de vestigingen Utrecht en Amsterdam, inclusief exchangestudenten, is Mika al een lang bezig met de voorbereidingen. “Wat ik gaaf vind aan deze Hotel- en Eventweek van Tio is dat je echt een kijkje in deze wereld krijgt. Zeker als general manager krijg ik alle aspecten van het hotel mee. Je leert zo veel tijdens zo’n week. En klachten hebben we nog niet gehad, dus dat is een goed teken,” zegt hij met een knipoog. Gasten Rob en Andrea uit Zwolle waren aangenaam verrast vertellen ze, terwijl ze door een allervriendelijkste front office employee worden uitgecheckt: “We vonden het geweldig hier! We hebben het erg naar onze zin gehad. Het eten is goed en we zijn goed verzorgd. Heel leuk om in dit hotel te overnachten. De studenten doen het fantastisch!”