1. Home
  2. Nieuws
  3. Business-student Rik wint finale International Trading met 30 miljoen winst

Business-student Rik wint finale International Trading met ruim 30 miljoen dollar winst

De finale van het vak International Trading is gewonnen door derdejaarsstudent International Business Management Rik van Haalen van Tio Amsterdam. In het 11 weken durende virtuele beursspel dat aan de finale vooraf ging wist hij een absurd hoge (fictieve) winst te maken van $30,741,588.30. Nog nooit voorgekomen op Tio, aldus Tio-docent Jasper Breebaart, not even close. Rik: “Ik heb laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om succesvol en winstgevend op de beurs te zijn.”

Beleggen als een beurshandelaar

11 weken gingen aan de finale vooraf waarin Tio’s business-studenten in het beursspel als echte beurshandelaren te werk gaan: een portefeuille beheren, het financiële nieuws volgen, aandelen kopen en/of verkopen, inspelen op de actualiteiten en uiteindelijk winst (of verlies) maken. In Hotel Park Inn by Radisson Amsterdam West streden de finalisten van alle vijf de Tio-vestigingen op vrijdag 7 december voor de winst met overtuigende presentaties over hun strategie en leermomenten. De uitslag werd bepaald door de jury, bestaande uit Tio-docenten uit de business- en financebranche, en de aanwezige studenten die een stem mochten uitbrengen.

Het geheim van succesvol beleggen

“Natuurlijk ging ik voor de winst, maar toch was het erg spannend vandaag”, zegt winnaar Rik van Haalen bescheiden. Hij deed wat geen enkele Tio-student ooit eerder lukte: ruim 30 miljoen dollar winst maken. “De andere studenten waren ook goed. Ik denk dat ik uiteindelijk gewonnen heb door mijn aanpak. Ik was ongeduldig en heb in het begin veel risico genomen met beleggingen, maar dat pakte goed uit. Daarnaast heb ik meerdere bronnen gebruikt om de markt in de gaten te houden. Ik denk dat ik wel heb bewezen dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om succesvol op de beurs te kunnen zijn.”

Beleggen in de praktijk

“Bizar, een winst van ruim 30 miljoen”, zegt Tio-docent Jasper Breebaart. “Dat is nog nooit voorgekomen op Tio. Not even close. Het niveau van de presentaties van de finalisten vandaag was goed. Leuke presentaties met soms zelfs wat humor. Het belangrijkste wat de studenten van dit project leren is begrip over hoe financieel nieuws en financiële beslissingen de wereldeconomie en daarmee de beurs kunnen beïnvloeden. Dat leren ze bij dit vak echt in de praktijk.”

Joris Rieter en Ymke Veldhuijzen winnen finales Stocks & Bonds

Naast de finale van International Trading vonden ook de finales van het eerstejaarsproject en de derdejaars minor Stocks & Bonds in Hotel Park Inn plaats. Het project Stocks & Bonds werd gewonnen door Joris Rieter van Tio Utrecht en bij de minor Stocks & Bonds ging de eer naar student Ymke Veldhuijzen van Tio Amsterdam. Net als Rik gingen Joris en Ymke naar huis met een bescheiden geldbedrag.

Beurskennis testen

Voorafgaand aan de finale vond nog een virtueel spel plaats. Een razendsnelle quiz van 20 vragen waarin de kennis van de studenten werd getest over de aandelenmarkt, financieel nieuws, beleggingen, fondsen, investeringen en veel meer. Derdejaars business-student Karel Onkenhout van Tio Amsterdam wist, samen met twee andere studenten, de finale van het spel te winnen. “Leuk, zo’n quiz”, zegt hij na afloop. “Het waren goede vragen, sommige nog best lastig. Iedereen deed heel actief mee. Ik denk dat veel studenten er wat van opgestoken hebben.”

Rik opent de Amsterdamse effectenbeurs