Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) Mbo

Waarom kiezen voor Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)?

Waarom kiezen voor Tio en de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)? Omdat de luchtvaart- en reiswereld staat te springen om goed opgeleide jonge mensen zoals jij. En omdat deze mbo-opleiding voor het zesde jaar op rij is uitgeroepen tot beste stewardessopleiding van Nederland (Keuzegids).

Hieronder lees je waarom studenten voor deze unieke mbo-opleiding bij Hogeschool Tio kiezen. 

 • Beste steward(ess)opleiding

  Beste mbo4-opleiding Luchtvaartdienstverlening bij Hogeschool TioDe mbo-opleiding Stewardess Receptioniste Hostess aan Hogeschool Tio is al 6 jaar op rij de beste mbo-opleiding Luchtvaartdienstverlening, oordeelt de Keuzegids: “De Tio-opleiding ‘stewardess receptioniste hostess’ is volgens de studenten dik in orde.”
  Stewardessstudente Amber van Burken over Tio: “Wat ik bij Tio heb geleerd, breng ik tijdens mijn stage echt in de praktijk. Daarnaast is het zo fijn om je opleiding in één jaar te kunnen afronden. Het is hard werken, maar dat is het echt waard.”

  De Keuzegids Mbo schreef eerder al over Tio:

  • “Leerlingen van de opleiding stewardess (oftewel luchtvaartdienstverlener) van de Tio zijn op alle vlakken zeer enthousiast. Deze opleiding is in maar liefst vijf provincies te volgen en is trouwens ondanks zijn naam ook gewoon toegankelijk voor jongens.” 
  • “De leerlingen aan Hogeschool Tio zijn veruit het meest tevreden over hun opleiding. Tio is een particuliere opleiding waarvoor je ook best wat meer betaalt, maar blijkbaar maakt de hogeschool de verwachtingen waar.” 
 • Kansen vergroten

  Vergroot met deze opleiding je kansen op een baan. Dankzij de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) ontwikkel je goede communicatieve vaardigheden, leer je moderne vreemde talen en ontwikkel je een servicegerichte instelling. En dat kun je goed gebruiken als je gaat solliciteren bij luchtvaartmaatschappijen. Tio heeft luchtvaartstages bij meerdere bedrijven. Veel studenten na hun stage meteen een baan aangeboden. 

 • Mbo4 in 1 of 2 jaar

  Je kunt je mbo4-diploma van de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) na vmbo al in 2 jaar halen en na mbo of havo zelfs in 1 jaar. Meer dan 85% van de studenten in het fasttrackprogramma behaalt het diploma. Landelijk is dat slechts 72%. 

 • Toerisme vraagt om Tio

  Tio valt op in de reiswereld. In personeelsadvertenties wordt regelmatig om Tio'ers gevraagd. Dankzij de ervaring van 50 jaar toeristisch onderwijs is Tio een begrip in de branche. Een groot voordeel als je gaat solliciteren! 

 • Internationaal

  Veel studenten lopen stage in het buitenland, er staat een internationale studiereis op het programma en tijdens het studiejaar kun je op internationale excursie. 

 • Leren door doen

  Ruim 60% van de onderwijstijd staat in het teken van de praktijk: leerzame projecten, twee (internationale) stages en vaardigheidstrainingen. Tijdens de opleiding oefen je talen en luchtvaartdienstverlening in het luchtvaartlokaal, krijg je een outdoortraining, loop je een praktijkstage, ga je op studiereis en volg je een cabin crew training. 

 • Veel studiebegeleiding

  De studiecoaches en docenten begeleiden jou optimaal. Je hebt gemiddeld zo'n 29 tot 31 contacturen per week in het eerste jaar en 24 tot 26 in het tweede jaar. Daarnaast kun je kiezen voor huiswerkbegeleiding. Ook bij projecten en stages staan de docenten voor je klaar. 

Internationale stagemogelijkheden bij opleiding tot steward of stewardess

Flight safety training bij Tio

 • Kleine klassen

  Je volgt de lessen met maximaal zo’n 16 studenten en vaardigheidstrainingen met 10. Het gewogen gemiddelde voor de mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) over het studiejaar 2018-2019 was – over heel Tio gemeten – 7 studenten per les.

 • Breed inzetbaar

  Bij de mbo4-opleiding Stewardess Receptioniste Hostess word je opgeleid voor drie verschillende branches: luchtvaart, toerisme en hotellerie. Daarnaast ben je met dit diploma en je dienstverlenende instelling ook waardevol voor diverse andere branches. 

 • Hbo in 3 jaar na mbo4

  Na de mbo Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) kun je direct verder studeren en kiezen voor één van de versnelde hbo-opleidingen van Tio. Zo kun je na vmbo in slechts 5 jaar je mbo4- en hbo-diploma halen. 

 • Lesgarantie

  Lessen die uitvallen worden gegarandeerd ingehaald. 

 • Keuzevrijheid

  Tijdens de opleiding kun je allerlei keuzes maken: waar je stage gaat lopen, wat je rol wordt bij projecten en welk keuzedeel je kiest. 

 • Hoogwaardig diploma

  Tio heeft de kwaliteit en het eindniveau goed geborgd, zodat je er zeker van kunt zijn dat je straks een waardevol diploma hebt. 

 • Interessante projecten

  Je volgt een intensieve Cabin crew training, waarin je onder andere een flight safety training met fire & smoke-oefening en evacuatietraining volgt. Tijdens het Outdoorproject train je je communicatieve vaardigheden. Je checkt in voor een internationale studiereis en leert omgaan met verschillende culturen.  

 • Associate degree in 2 jaar na mbo

  Na de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) kun je ook kiezen voor één van de Associate degree-opleidingen van Tio. Je kunt je Associate degree in slechts 2 jaar behalen. 

Waardevol diploma

Altijd al stewardess willen worden? Natuurlijk, want het is een wereldbaan. Stewardess worden gaat echter niet vanzelf!
De opleiding Stewardess Receptioniste Hostess helpt jou om allround stewardess te worden. Heel waardevol voor jouw toekomst. 

Wat heb je nodig?

Om aangenomen te worden bij luchtvaartmaatschappijen, heb je minimaal een mbo4- of havo-diploma nodig. Je vergroot je kansen op een baan daarnaast aanzienlijk door het hebben van de juiste houding, uitstekende communicatieve vaardigheden, goede beheersing van moderne vreemde talen en een servicegerichte instelling. En dat is precies wat de mbo-opleiding Stewardess Receptioniste Hostess je biedt: een erkend mbo4-diploma én de juiste skills voor dit vak.

Leeftijd

Daarnaast speelt je leeftijd een rol. Hoewel je bij Transavia al vanaf je achttiende aan de slag kunt als stewardess, kiezen de meeste andere luchtvaartmaatschappijen kandidaten van 21 jaar en ouder. Ben je nog niet zo oud? Kies dan voor de mbo-opleiding Stewardess Receptioniste Hostess. De opleiding legt een goede basis voor je carrière en persoonlijke ontwikkeling. Met de mbo-opleiding Stewardess Receptioniste Hostess heb je gewoon een streepje voor en kun je over de hele wereld aan de slag.

Wat leer je?

Je leert alles op het gebied van luchtvaartdienstverlening, hostesspraktijk, interculturele communicatie en front office. Omgangsvormen, dienstverlening en moderne vreemde talen staan centraal. Je wordt getraind in praktijksituaties. Zo leer je met beide benen op de grond te blijven staan, zelfs op 10.000 meter hoogte! En o ja, ook maak je een internationale studiereis.

Wat kun je nog meer met de opleiding?

Word je toch liever receptioniste in een luxe hotel of hostess voor een reisorganisatie? Ook als je nog niet 100% zeker weet of je stewardess wilt worden, is de mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) een goede keuze. Deze brede mbo-opleiding zorgt ervoor dat je universeel inzetbaar bent. Met jouw gevoel voor dienstverlening en flexibele instelling ben je namelijk ook van harte welkom in andere bedrijfstakken. Zo creëer je je eigen succes!

En het diploma

Na het vmbo kun je in slechts twee jaar je mbo4-diploma behalen. Je beschikt dan over de kwalificatie Luchtvaartdienstverlener (crebocode: 25363) op niveau 4.
Heb je een havo- of mbo-diploma? Dan kun je zelfs in één jaar je mbo4-diploma behalen met een speciaal fasttrackprogramma. Alle opleidingen die Tio aanbiedt zijn opgezet in samenwerking met het bedrijfsleven en officieel erkend door het ministerie van OC&W.

Meer weergeven Minder weergeven