1. Home
  2. Nieuws
  3. Carrière in topsport en studeren is goed mogelijk

Carrière in topsport en studeren is goed mogelijk

Op hoog niveau paardrijden of toch een businessopleiding volgen? Chenna doet het gewoon allebei. Deze ondernemende springruiter volgt de mbo-opleiding Commercieel Business Management en weet dat knap te combineren met haar andere ambities. Op Tio krijgt ze alle ruimte om op alle vlakken het beste uit zichzelf te halen.  

Paardrijden doet Chenna al vanaf haar tiende. Ze traint zo’n vier tot vijf keer per week en rijdt bijna ieder weekend wel een wedstrijd. Afgelopen jaar nam ze deel aan een aantal internationale concoursen. Ook heeft Chenna interesse in de autosport; hierin is zij zich aan het oriënteren. De afgelopen periode nam ze deel aan een aantal trainingsdagen. Hoe combineert Chenna haar sportcarrière met haar voltijdstudie op Tio?  

De juiste studiekeuze  

Voordat Chenna naar Tio kwam, volgde ze een paardensportopleiding. Maar die beviel haar helemaal niet, vertelt ze. “De opleiding was niet wat ik zocht. Het studieprogramma paste niet bij me en ook de manier van lesgeven sprak me niet aan. Omdat ik het vak ondernemen op die opleiding wél heel leuk vond, ben ik in die richting verder gaan zoeken. Toen ik hoorde van Commercieel Business Management van Tio wist ik meteen dat dit beter bij me paste.”   

Ondernemersambities  

Chenna kreeg gelijk: de businessopleiding van Tio was precies wat ze zocht. “Het studieprogramma sluit goed aan bij mijn ambities; ik wil later namelijk graag een eigen onderneming starten. Ook het persoonlijke en kleinschalige van Tio bevalt me heel goed. Iedere dag bij binnenkomst word ik begroet bij naam, waar maak je dat nu mee? Tio Eindhoven is een hele fijne, sfeervolle vestiging. Ik heb er inmiddels een hele gezellige vriendengroep opgebouwd.”  

Sporten en studeren  

“En op Tio houden ze heel goed rekening met mijn ambities in de sport”, gaat Chenna enthousiast verder. “Mijn docenten weten hoe fanatiek ik ben in onder andere de paardensport en hoeveel tijd erin gaat zitten. Waar mogelijk proberen ze er altijd rekening mee te houden. Soms volg ik een les thuis of maak ik een toets op een ander moment. Het blijft natuurlijk mijn eigen verantwoordelijkheid, maar de docenten denken altijd met me mee. Dat is fijn.”  

Veel praktijkervaring  

Chenna doet tijdens haar studie veel praktijkervaring op. Tijdens studieprojecten en stages, maar óók als bestuurslid. Ze is namelijk secretaris van studentenvereniging Cognatio op Tio Eindhoven, vertelt ze. “Met het bestuur komen we iedere week samen. Als secretaris geef ik mijn mening, maak ik notulen, houd ik het overzicht en spring ik bij waar nodig. Ik vind het leuk om op deze manier iets bij te kunnen dragen. Daarnaast is het ook gewoon heel gezellig natuurlijk!”  

Van mbo naar hbo  

Na haar opleiding CBM is Chenna van plan door te studeren. “Hierna wil ik de hbo-opleiding Makelaardij en Vastgoed van Tio gaan doen. Ik ben heel erg geïnteresseerd in die wereld. Mijn vader is ondernemer, heeft een bungalowpark in Zeeland en verschillende vastgoedprojecten in het buitenland, dat zit echt in de familie. Daarnaast ben ik nog zoekende in wat ik precies wil gaan doen, dus doorstuderen is een goede keuze. Ik vind het belangrijk om in ontwikkeling te blijven. Deze opleiding kan ik later bovendien goed combineren met mijn businessachtergrond.”   

Van dromen naar doelen  

Na beide studies wil Chenna dus graag een eigen onderneming starten, wellicht in de vastgoedwereld in het binnen- óf buitenland. “Vorig jaar kregen we zelfontwikkelingslessen, waarbij we leerden kijken naar eigen kwaliteiten en vaardigheden. Samen met de studiecoach keken we op welk vlak we ons verder wilden ontwikkelen en hoe we dat konden doen. Heel interessant, ik wil altijd het beste uit mezelf halen. Dit vak heeft in die zin zeker meegeholpen. Hoe en wat weet ik nog niet precies, maar die eigen onderneming komt er!”