1. Home
  2. Nieuws
  3. Zo start je met ondernemen

Zo start je met ondernemen

Nieuwe ondernemingen schieten als paddenstoelen uit de grond; de een nog succesvoller dan de ander. Droom jij ook van een eigen onderneming maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? Geen zorgen, starten is eenvoudiger dan je denkt. Met dit stappenplan ben jij binnen no time helemaal klaar voor een succesvolle start!

  1. Begin met een plan
    Maak je ideeën concreet door in een ondernemersplan de belangrijkste aspecten van je toekomstige onderneming te benoemen. Denk aan een duidelijke omschrijving van je product of dienst, maar besteed ook aandacht aan je visie, doelgroep, marketing en verdienmodel. En wat zijn je doelen; wat wil je over een jaar bereikt hebben
  2. Minderjarig?
    Ondernemen nog vóór je 18de? Geen probleem, dit kan gewoon in Nederland. Vergeet niet handlichting bij de kantonrechter aan te vragen zodat je als minderjarige niet bij iedere handeling toestemming van je ouders of verzorgers nodig hebt. Zoek vooraf ook even uit of je onderneming gevolgen heeft voor je kinderbijslag en/of studiefinanciering en voorkom vervelende verrassingen.
  3. Koers naar de KvK
    Alles goed uitgezocht, een bedrijfsnaam bedacht en een rechtsvorm gekozen? Schrijf je dan in in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Je ontvangt hier je btw-identificatienummer en wordt nu door de Belastingdienst officieel als ondernemer gezien!
  4. Werk aan een website
    Yes, als kersverse ondernemer ben je nu helemaal klaar voor de real deal. Heb je al een website zodat je potentiële klanten jou weten te vinden? Bouw je site zelf of huur hier iemand voor in. Zorg voor wervende teksten, aantrekkelijke foto’s en duidelijke call to actions. Besteed ook aandacht aan zoekmachineoptimalisatie (SEO) zodat je onderneming daadwerkelijk gevonden kan worden online.
  5. Pimp je portfolio
    Website in de lucht? Je belangrijkste prioriteit is nu het maken van een flitsend portfolio om je potentiële klanten te laten zien wat je kunt. Bied je product of dienst tijdelijk aan voor een vriendenprijsje zodat je jouw portfolio kunt vullen. En in ruil voor die fikse korting wil je natuurlijk wel feedback of een lovende review voor op je site!
  6. Zet je netwerk in
    Vertel je vrienden en familie over je onderneming en breng ook studiegenoten, docenten en collega’s op de hoogte. Zij hebben vaak ook een (groot) netwerk en kunnen je wellicht helpen je klantenkring uit te breiden. Onderschat ook de waarde van free publicity niet: met social media kun je, met wat aandacht en creativiteit, heel wat bereiken!
  7. Communiceer met school
    Breng je studiecoach op de hoogte van je onderneming en vraag naar de mogelijkheden. Denk aan vrijstellingen of een aangepast rooster mocht je onderneming echt succesvol worden. Hogeschool Tio kan maatwerk bieden aan studenten met een onderneming, zodat je ondernemersambities gestimuleerd kunnen worden en jij het beste uit je onderneming én je studie kan halen.
  8. Happy boss
    Gefeliciteerd: je bent nu een echte ondernemer. Dat betekent dat je binnen jouw bedrijf alles zelf bepaalt en je eigen tijd indeelt. Dat je flexibel bent en direct kunt inspelen op trends en ontwikkelingen. Maar het betekent vooral dat je nu eigen baas bent. Zet ‘m op!
Lees meer over: ondernemend