1. Home
  2. Nieuws
  3. Van mbo naar MBA in een raptempo

Van mbo naar MBA in een raptempo

Het verschilt maar één letter, maar de stap en ontwikkeling is enorm. Tycho ging van een O naar een A. Hij begon met een mbo-opleiding en volgt momenteel de éénjarige MBA bij Hogeschool Tio. “Door de kleine klassen bij Tio is er meer aandacht voor het onderwijs, daardoor is er een enorme tijdsbesparing te behalen. In het regulier onderwijs zou hetzelfde traject mij tweemaal zoveel tijd gekost hebben.”

Middelbare hotelschool in 2 jaar

Het vinden van een goede vervolgopleiding die aansloot op zijn vmbo-kader was voor Tycho een zoektocht. Via internet en na een open dag besloot hij Tio's middelbare hotelschoolopleiding Hotelmanagement te gaan doen, op de vestiging in Amsterdam. “Groot voordeel was dat ik gelijk op mbo4 kon beginnen. In het regulier onderwijs had ik eerst mbo3 moeten doen. Met het versnelde en intensieve programma kon ik mijn eerste studie in twee jaar afronden.”

Van een Stayokay-hostel een hotel maken

Tio staat bekend om uitdagend, praktijkgericht onderwijs. De ogen van Tycho twinkelen als hij vertelt over de Hotel- en Eventweek. Hij moest met medestudenten een Stayokay-hostel ‘ombouwen’ tot een volledig viersterrenhotel. “Ik deed de front office en was verantwoordelijk voor onder andere de kamerindelingen. Samen met mijn medestudenten heb ik ook de sponsoring geregeld, het restaurant ingericht en het menu samengesteld.”

Tio stimuleert om door te studeren

Het versnelde mbo4-programma levert studenten tijdwinst op, ook voor Tycho. “Tio werkte voor mij als een ontzettende drive om de studieladder verder te gaan beklimmen. Het stond voor mij al vrij snel vast dat ik hbo Hotel- en Eventmanagement wilde gaan doen. Net als bij mbo had ik een tijdsvoordeel. Omdat ik doorstroomde kreeg ik een aantal vrijstellingen voor vakken. Door weer versneld te studeren, heb ik het in drie jaar gedaan.”

Stagelopen in binnen- en buitenland

Met groot plezier praat hij over zijn buitenlandstage in Australië. Zowel tijdens zijn mbo- als hbo-opleiding ging Tycho op stage. “Ik heb een halfjaar in Sydney gewoond en gewerkt bij een evenementenbureau. Dit bedrijf organiseert veilingen voor goede doelen. Los van de Engelse taal, heb ik daar geleerd om zelfstandig te zijn. Ik ben er in mijn eentje heen gegaan, zonder dat ik daar mensen kende. Ik heb die geweldige werkperiode gecombineerd met een mooie reis door het land.”

De goede sfeer steunt het onderwijs

De overgang van mbo naar hbo verliep zonder problemen, dus het animo om een MBA te gaan doen was groot. Wat voor Tycho ook meespeelt, is dat de omgeving op school goed is. “Het leukste is de goede verstandhouding tussen docenten en studenten. Deze sfeer motiveert mij om door te gaan. Door de kleine klassen is het onderwijs beter. Ik speelde na mijn hbo met de gedachte om een tussenjaar te nemen, maar corona gooide roet in het eten. Toen ik de inhoud van Tio's MBA zag, was de keuze snel gemaakt. Het is een verdere verbreding en verdieping van een aantal vakken uit mijn hbo-periode, maar ook nieuwe vakken zoals Strategisch Management, Business Intelligence en Internationaal Ondernemen en Innoveren."

Volg Tycho op LinkedIn

We hebben Tycho gevraagd hoe hij zijn hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Goed
  • Hoe beoordeel je Tio? Uitstekend