1. Home
  2. Nieuws
  3. Eventmanager Gebert Janssen over evenementenbranche na corona

Eventmanager Gebert over evenementenbranche na corona

2020 is het jaar waarin het Songfestival niet doorging, de Olympische Spelen werden afgeblazen en er door heel wat festivals een dikke streep ging. Sinds de uitbraak van het coronavirus ligt de evenementensector nagenoeg stil. Het goede nieuws: Gebert Janssen, managing director bij Eventarchitect Group en event-docent bij Tio, is ervan overtuigd dat er weer evenementen komen. Over de toekomst van het vak maakt hij zich geen zorgen.

“Op de korte termijn zullen er inderdaad bureaus gaan omvallen”, zegt Gebert. “Maar als je naar de lange termijn kijkt, verwacht ik niet dat er minder evenementen georganiseerd zullen worden.” Als oprichter en directeur van de Eventarchitect Group draait hij al bijna 25 jaar mee in het wereldje. Voor zijn bedrijf, met vestigingen wereldwijd, organiseert Gebert zakelijke evenementen in de ruimste zin van het woord en reist hij de hele wereld over. Zijn evenementen zijn diverse keren bekroond met (internationale) awards en het ontwikkelen van nieuwe concepten vindt hij nog altijd even geweldig. Hoe ziet de bevlogen eventmanager de toekomst van de evenementenbranche?

Behoefte aan events blijft

“Kijk, ik zie het zo”, legt Gebert uit: “mensen zijn kuddedieren en blijven elkaar altijd weer opzoeken. De Romeinen organiseerden al grootschalige evenementen en dat is nooit anders geweest, terwijl je toen óók pandemieën had. Die behoefte van mensen om samen te komen verandert niet. De toerisme- en evenementensector kon niet voor niets zo’n enorme vlucht nemen. Misschien verandert de vorm van evenementen, met meer nadruk op online, en de regelgeving zal wellicht anders zijn, met meer afstand bijvoorbeeld. Maar dat er weer evenementen komen, daar twijfel ik niet aan.”

Vak krijgt meer inhoud

En dat de hele markt nu opgeschud wordt, biedt óók kansen. Er zullen bijvoorbeeld nieuwe functies ontstaan, denkt Gebert. “Denk bijvoorbeeld aan hygiënemanager of manager digitale events. Bovendien verwacht ik op termijn, nu veel meer mensen thuiswerken, ook steeds meer behoefte aan teambuildingsactiviteiten. Ook de behoefte aan digitale events zal toenemen. Daarnaast zal het vak meer inhoud krijgen doordat de tijd van ‘makkelijk scoren’, met snel georganiseerde events, nu voorbij is. Dit komt de branche echt ten goede.”

Leren van de meester

Al bijna 15 jaar deelt Gebert met veel plezier zijn kennis van het vak met studenten van Hogeschool Tio. Zijn jarenlange werkervaring komt hem daarbij goed van pas. “Als eventmanager maak ik veel mee en kom ik regelmatig in het buitenland, ik zit bijvoorbeeld ook in de Advisory Board van de World MICE Day in China. Die praktijkverhalen vinden de studenten heel leuk. Zodra je met voorbeelden uit de praktijk komt, zie je het al aan hun ogen. Wat ik vandaag meemaak, kan ik morgen gebruiken in de les. Het voordeel van het kleinschalige onderwijs van Tio is ook dat er binnen de lessen direct kan worden ingespeeld op de actualiteit. Ik kan heel snel schakelen en de praktijk, zoals nu met corona, direct betrekken in de lessen. Die ruimte is er bij Tio.”

Geen zorgen om baankansen

Een verminderde belangstelling in het vak, als gevolg van corona, merkt Gebert niet onder zijn studenten. In tegendeel: ook dit jaar kozen weer veel studenten voor Hotel- en Eventmanagement en Internationaal Toeristisch Management van Tio. “Natuurlijk heb ik het met de studenten over de coronagevolgen, maar net als ik hebben ze vertrouwen in de toekomst. Om de baankansen van onze studenten maak ik me geen zorgen. Bij Tio leiden we studenten op voor de lange termijn”, zegt Gebert tot slot. “En op de lange termijn gaan die evenementen er weer komen, daar ben ik van overtuigd.”