1. Home
  2. Nieuws
  3. How to: Tips voor het starten van een blog

How to: Tips voor het starten van een blog

Blogs kom je tegenwoordig overal op het web tegen. Waar het begon met beauty- en lifestyle blogs, vind je inmiddels ook veel reis-, food- en interieurblogs. Het is de ideale manier om je creativiteit volledig te laten gaan. Het is immers jouw website en jij kunt ermee doen wat je wilt. Sterker nog: als je het ook nog eens goed aanpakt, kun je hier zelfs jouw werk van maken.

Ze gaf tijdens het Tio Career Event een presentatie over de weg die ze heeft afgelegd als reisbloggerZou jij ook graag een blog willen beginnen, maar heb je werkelijk geen idee hoe of waar je moet beginnen? Lees dan vooral even verder. Maaike is in 2017 haar reisblog Travel a Lut begonnen en sinds 2019 heeft ze hier haar fulltime baan van gemaakt. Ze gaf tijdens het Tio Career Event een presentatie over de weg die ze heeft afgelegd als reisblogger en vandaag deelt ze de eerste stappen die je moet ondernemen om een blog te beginnen.

Stappenplan om een blog te beginnen

Voordelen van bloggen

Maar eerst: waarom is een blog niet alleen leuk om te hebben, maar ook juist heel nuttig? Daar zijn twee redenen voor: je ontwikkelt jezelf op het gebied van schrijven én online marketing, en je zorgt meteen voor een goede portfolio.

Door een eigen blog te hebben, leer je dagelijks, wekelijks of maandelijks creatief te schrijven. Je ontwikkelt een eigen schrijfstijl, kunt veel beter spelen met woorden en je breidt je woordenkennis uit. Daarnaast leer je meer over online marketing, want hoé ga je jouw blog promoten? En hoe zorg jij dat jouw blog wordt gelezen? Des te langer je blogt, des te meer jezelf ontwikkelt op het gebied van online marketing. Ideaal als jij later op een redactie wilt werken of als je iets met online marketing wilt doen. Zo heb jij meteen een streepje voor.

Daarnaast is jouw blog meteen een visitekaartje. Wil jij een blog beginnen, maar heb je niet de behoefte om dit ooit fulltime te doen? Dan heb je alsnog een portfolio opgebouwd die je weer kunt laten zien tijdens het solliciteren. Zo laat je zien dat je gemotiveerd en ondernemend bent, en ze maken meteen kennis met jouw schrijfstijl en fotokunsten. En misschien haal je zelfs wat leuke (betaalde) opdrachten uit jouw blog. 

Stappen die je moet nemen om een blog te beginnen

Stap 1: Bedenk waar je over wilt bloggen

Bedenk waar je over wilt bloggenHet klinkt misschien heel logisch, maar het is echt een belangrijke eerste stap. Niches werken immers beter dan blogs die alle kanten op gaan. Ben je van de beauty, maar ben je ook dol op reizen én deel je graag recepten? Realiseer je dan dat dit too much is. Houd je vast aan één onderwerp en ga alvast na of je hier ook jarenlang blogs over kunt schrijven. Het is natuurlijk zonde als je een onderwerp kiest waar je na een paar weken nog maar weinig over kunt vertellen. Zorg dat het een niche is waar je eindeloos over kunt schrijven en waar je ook het een en ander vanaf weet.

Stap 2: Schaf een domeinnaam aan

Stap 2: Schaf een domeinnaam aanEen domeinnaam is de link van jouw website, een belangrijk gegeven om een blog tot een succes te maken. In mijn geval is dat travelalut.com. Kies een domeinnaam die meteen duidelijk weergeeft waar jouw blog over gaat. Als jij over Italië wilt bloggen, zorg dan dat je ‘’italie’’ in de domeinnaam hebt staan. Zo geef je niet alleen duidelijk het onderwerp aan, volgens Google heb jij ook nog eens autoriteit wanneer het aankomt op Italiëtips. En daarom worden jouw artikelen over Italië sneller vertoont in Google. Heel belangrijk, want Google is nou eenmaal jouw beste vriend als het aankomt op bloggen. 

Ook belangrijk: wil jij je richten op de internationale markt? Dan is een .com-extensie natuurlijk het meest interessant. Wil jij echter alleen in het Nederlands bloggen? Ga dan absoluut voor een .nl-extensie. Daarnaast loont het om ook andere domeinnamen te kopen die lijken op de domeinnaam die jij wilt gebruiken. Zo voorkom je dat andere bloggers een vergelijkbare domeinnaam hebben. Controleer van tevoren ook nog even of jouw gekozen domeinnaam niet al te veel op die van iemand anders lijkt. Dit is best vervelend voor de ander en je schept hier ook nog eens verwarring mee bij bezoekers.

Een domeinnaam kun je kopen via verschillende aanbieders, zoals TransIP, Mijndomein en Hostnet. Je betaalt dan vaak een maandelijks bedrag van een paar euro of zelfs een paar cent. Duur hoeft het dus zeker niet te zijn.

 Stap 3: Kies een goede host

Een goede host is heel belangrijk, dus doe van tevoren uitgebreid onderzoek welke host het beste bij jou past. Wat is een host dan eigenlijk? Zij staan altijd voor je klaar, mocht je problemen hebben met jouw website. Ik raadpleeg mijn host regelmatig voor technische zaken, waarbij zij het vaak voor mij oplossen. Denk aan plugins die niet goed werken, pagina’s die een error geven of een automatische update die de website verstoort. Een host is essentieel en zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat. Heel fijn, want zo kun je altijd op een ander terugvallen.

Tip: lees altijd reviews over de support die een host biedt. Zijn andere mensen tevreden? Wat zijn de minpunten? En hoe erg vind je deze minpunten? Mijn tip is om voor een host te kiezen die goed bereikbaar is. Kijk of ze bijvoorbeeld een livechat hebben, waarbij je dus op elk moment een vraag kan stellen en ze je meteen kunnen helpen. Niets is zo vervelend dan twee dagen later pas een e-mail te krijgen met een antwoord. 

Hostingvoorbeelden zijn: Hostnet, Transip, Xel, Vimexx en Siteground. Je kunt gewoon Googlen en dan vind je allerlei informatie over hostingpakketten en over verschillende hosts.

Stap 4. Kies voor Wordpress als CMS-systeem

Stap 4. Kies voor Wordpress als CMS-systeemNaast jouw url en een host waarbij je altijd terecht kan, moet je natuurlijk ook een CMS-systeem hebben. Simpel gezegd is dit waar je jouw website publiceert, waarin je nieuwe artikelen uploadt en de looks van jouw website kunt aanpassen. Het populairste CMS is nog altijd Wordpress. Je kunt dit in een paar simpele stappen implementeren of je kunt dit met een druk op de knop via je host laten doen. Zo simpel!

Wordpress is daarnaast ontzettend makkelijk in gebruik, waarbij alles vanzelfsprekend is. Daarnaast kun je hier alles zelf aanpassen en heb je geen technische mensen nodig om een paar simpele veranderingen te maken.

Stap 5. Schaf een thema aan

Je hebt een host als technische back-up, je hebt een domeinnaam en je hebt Wordpress geïnstalleerd: nu is het tijd om jouw website op te maken. Hiervoor heb je een thema nodig. Mijn tip? Ga voor een betaald thema, al kost deze slechts een paar tientjes. Er zijn genoeg gratis thema’s, maar deze zijn vaak basic én de kans bestaat dat andere bloggers deze ook al hebben. Niet heel origineel dus. Koop bijvoorbeeld een thema via Themeforest, welke je na betaling kunt installeren op jouw Wordpress en je hier meteen mee aan de slag kunt gaan. Mijn tip: loop niet te lang vast bij het kiezen van een thema. Dit duurde bij mij maanden, omdat ik tientallen thema’s mooi vond. Zo zonde van de tijd!

Stap 6. Ontwerp een logo

Stap 6. Ontwerp een logoEen logo is een belangrijk onderdeel van jouw huisstijl. Want met een logo ben je snel te herkennen. Je kunt een professional inhuren die een logo en zelfs een hele huisstijl voor je maakt, maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Ik besloot het tweede te doen, want ik wilde mijn website snel live zetten. Bovendien ben ik een voorstander van less is more en dus hoefde ik geen logo met allerlei toeters en bellen. 

Stap 7. Vul de website

Stap 7. Vul de websiteGefeliciteerd, je hebt een eigen website! Nu is het tijd om de website alvast te vullen voordat je van de daken schreeuwt dat je er eentje hebt. Niets is zo teleurstellend dan op een nieuwe website te komen waar nog helemaal niets op staat. Schrijf een ‘Over mij’-pagina, een ‘Contact’-pagina en deel jouw niche op in verschillende kopjes. Mijn reisblog heeft bijvoorbeeld kopjes met ‘Bestemmingen’, ‘Bijzonder slapen’ en ‘Reistips’. Schrijf ook meteen wat artikelen, zodat mensen meteen wat te lezen hebben op jouw blog. Wel zo fijn!

Dit zijn de allereerste stappen om een blog te beginnen, en ook meteen de belangrijkste stappen. Want als je een domeinnaam eenmaal hebt en je hebt de website gevuld met content, is het erg lastig de url nog te veranderen. Denk dus goed na over bovenstaande stappen, mits je serieus wilt gaan bloggen. En zorg dat je plezier hebt! Als jij het enkel doet voor geld of om online ‘groot’ te worden, haal je het nooit lang vol. Zorg dus dat je het écht leuk vindt. Succes!

Lees meer over: blog, tips