Spannend, er staat een nieuw avontuur op je te wachten. Je gaat voor een bepaalde periode naar het buitenland om te studeren of stage te lopen. Het wordt sowieso een onvergetelijke periode, maar hoe haal je nu het meeste uit deze ontzettend gave tijd? Toerisme-studente Anick van den Berg geeft 7 handige tips!
#1 It is all about the money
Hoe leuk het ook klinkt om naar het buitenland te gaan; het kost een hoop geld. Stel daarom een budget vast en begin vroeg met sparen; als eerstejaars weet je al dat je een keer naar het buitenland moet. Maak een apart (online) geldpotje en zet daar maandelijks een bepaald bedrag op. Bedenk of je misschien wat meer kan werken voordat je vertrekt. Tenslotte kan je ook kijken of je in aanmerking komt voor een Erasmusbeurs.
#2 Get organized before you leave
Niets is zo stressvol als al het belangrijke papierwerk op het laatste moment nog te moet doen! Raadpleeg daarom tijdens je voorbereidende fase je studiecoaches, docenten of voorgaande study abroad studenten voor handige tips. Belangrijke dingen waar je rekening mee moeten houden zijn ziektekostenverzekering, budgetplanning, verblijf, klimaat (kleding!) en een eventuele pick-up bij de luchthaven.
#3 Immerse the local culture
Wil je je buitenlandse verblijf tot een succes maken, dan is het belangrijk om je goed te verdiepen in de lokale cultuur. De taal is een eerste stap. Het wordt gewaardeerd als je in ieder geval probeert om een paar basiswoorden of -zinnen te leren. Maar cultuur gaat verder. Ga eens op zoek naar boeken, films, muziek, eten en bekijk welke evenementen er gaan plaatsvinden. Op deze manier heb je al een connectie met het land en een aantal topics om over te praten met je nieuwe lokale vrienden.
#4 Keep your mind open
Arriveer niet in het land met allerlei stereotypes in je hoofd. In plaats daarvan: open je ogen, relax en adem de cultuur in. Lees je voor vertrek in in de culturele gewoonten van het land. Vraag aan het begin van je periode eens aan je host family of lokale docenten naar de gebruiken en ongeschreven regels van het land, en respecteer deze normen en waarden. Een ‘no-go’ is om te denken of zeggen dat het in jouw thuisland beter is of dat het anders wordt gedaan. Je bent nu niet thuis, dus laat het over je heen komen.
#5 Expand your social circle
Het is natuurlijk makkelijk om je te omringen met Nederlandse studenten, maar probeer je juist te omringen met andere (buitenlandse) studenten of zelfs met locals! Als je minimaal één lokale vriend hebt kan dit je goed helpen om de cultuur beter te begrijpen of om evenementen of activiteiten bij te kunnen wonen. Een andere tip om nieuwe mensen te leren kennen is om je aan te sluiten bij een sport- of muziekclub of om deel te nemen aan activiteiten die vaak vanuit de universiteit voor buitenlandse studenten worden georganiseerd.
#6 Explore the country
Niets is zo leuk als het geadopteerde land te kunnen ontdekken. Ga er daarom lekker op uit zodra je tijd hebt. Bekijk voor vertrek welke bekende bezienswaardigheden het land heeft, maar vraag ook aan locals welke onontdekte plekken jij absoluut niet mag overslaan. Trommel een groep vrienden bij elkaar en je hebt de tijd van je leven. Jij komt straks thuis met een rugzak vol herinneringen en mooie momenten!
#7 Enjoy every moment to the fullest
Tot slot: geniet met volle teugen van je buitenlandperiode! Voor vertrek zie je er wellicht tegenop, maar zodra je eenmaal gesetteld bent en een leuke groep vrienden om je heen hebt, vliegen de weken zo voorbij. Het is een unieke ervaring die je de rest van je leven meeneemt en die je, op een positieve manier, vormt. Je houdt er vrienden voor het leven aan over.
Veel succes met je buitenlandperiode, je gaat er geen spijt van krijgen!
Volg Anick op LinkedIn.