Corona | Thuis studeren als een pro

Nu alle scholen de komende weken dicht zijn in strijd tegen het coronavirus bieden veel hogescholen onderwijs op afstand aan. Ook Hogeschool Tio biedt online hbo- en mbo-lessen die de studenten thuis kunnen volgen, handig! Maar thuis effectief studeren, hoe doe je dat eigenlijk? Doe je voordeel met deze 7 tips!

 1. Creëer een prettige studieomgeving
  Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin dus met de plek waar jij de komende tijd wilt gaan studeren thuis. Zorg dat je werkplek een fijne en kalme plek zonder directe afleidingen is waar je daadwerkelijk kunt studeren. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd, nietwaar? Voor de sfeer zet je nog wat plantjes op je bureau; niet alleen gezellig maar ook nog eens stressverlagend!
 2. Stel doelen
  Begin je studiedag met een to-do-list. Welke online lessen kun je volgen? Welke huiswerkopdrachten kun je alvast maken? Hoe concreter je takenlijstje, hoe beter. Het dwingt je namelijk na te denken over een efficiënte studieaanpak.
 3. Maak een planning
  Heb je veel huiswerk en zie je door de bomen het bos niet meer? Creëer overzicht en maak een planning. Bedenk wat je wilt doen, hoeveel tijd je per taak nodig denkt te hebben en welke taak wanneer af moet zijn. Je zult zien dat het je rust geeft als je planning eenmaal af is; je ziet immers in één oogopslag wat je wanneer moet doen om op tijd klaar te zijn.
 4. Ga afleiding uit de weg
  Even dit appje beantwoorden en even die mail lezen: je bent zo een kwartier verder. En iedere keer dat je afgeleid bent heb je opnieuw tijd nodig om je weer te concentreren. Super inefficiënt dus. Zet je smartphone op vliegtuigmodus en schakel ook op je computer alle notificaties uit. Minder afleiding = meer focus.
 5. Neem vaker pauze
  Nog zo’n belangrijke tip: neem vaker een (korte) pauze! Regelmatig even pauzeren en je hersenen rust gunnen, al is het maar vijf minuutjes, is noodzakelijk om je hoofd weer leeg te maken. Zet bijvoorbeeld een kopje thee of haal een frisse neus buiten. Daarna kun je er weer even tegenaan!
 6. Blijf gemotiveerd
  Vind je het maar moeilijk om motivatie op te brengen nu je thuis zit? Ga dan eens na waar dat aan ligt. Het kan zijn dat je de stof niet helemaal begrijpt. Vraag in dat geval hulp aan je Tio-docent of -studiecoach. Hij of zij kan je helpen met de stof en zal je, óók op afstand, graag stimuleren het beste in jezelf naar boven te halen.
 7. Beloon jezelf
  Thuis studeren is anders dan op school, zeker in de huidige omstandigheden, en vraagt om wat (extra) discipline. Maak het leuk voor jezelf door (kleine) successen te vieren, bijvoorbeeld wanneer je je door dat lastige hoofdstuk heen hebt geworsteld, zoals met een lekker kopje koffie of een half uurtje Netflix. Want eerlijk is eerlijk: studeren is hard werken. En daar mag je best voor beloond worden!
Zo creëer je een fijne studieplek