Rechtenstudenten geven advies op maat

Tweedejaarsstudenten van Hbo Rechten gaan tijdens de projectweek aan de slag met een pittige casus voor het project Bedrijfscrisis. Het onderwerp is ‘bedrijfsopvolging binnen de familiesfeer bij overlijden’. Een casus die een daadwerkelijk lopende zaak bij een van de docenten betrof.

De opdracht

Tijdens de kick-off op maandagochtend ontvangen de studenten een uitgebreid dossier en krijgen ze uitleg over de casus. Na dagenlang doorspitten van jaarcijfers van de B.V., testamenten en wetgeving leveren de studenten op donderdagavond hun adviesbrief in. Vrijdagochtend krijgen zij de mogelijkheid het advies nader toe te lichten tegenover vakdocenten en studiecoaches.

Innovatieve oplossingen

De studenten blijken innovatieve oplossingen te hebben bedacht om de bedrijfsopvolging evenals de vermogensverdeling in zo goed mogelijke banen te leiden. Hierbij wordt ook het emotionele aspect van een dergelijke zaak in acht genomen en weten de studenten dit op een passende manier in hun adviezen te verwerken. In de adviezen wordt o.a. gekeken naar eerlijke verdelingen, vrijstellingsmogelijkheden met betrekking tot belastingen, renteclausules, schenkingen en certificering van aandelen. Adviezen die, zo bleek later, deels zelfs al daadwerkelijk toegepast worden op deze lopende zaak.

Ontzettend leerzame week

De docenten, studiecoaches en studenten hebben het als een leerzame week ervaren. Aliena: “Het oppakken van zo’n casus is echt iets anders dan wat je normaal doet. In de les zijn we bezig met het eigen maken van de lesstof zelf, nu moet je deze kennis echt toepassen. Het was veel werk, maar dat hoort erbij.” Melissa: “Wat ik heel leuk vind aan dit project is dat er uiteindelijk ook een advies wordt uitgebracht in de praktijk. Je biedt op deze manier denk ik een hele leuke invalshoek voor deze zaak. Hoewel je met een aangepaste en geanonimiseerde case werkt gaat het uiteindelijk wel om echte mensen.”

Lees meer over: praktijkonderwijs, project, rechten