Er is niets zo fascinerend als het recht. Maak je met jouw juridisch advies graag het verschil voor mensen of bedrijven? Dan is een rechtenopleiding echt iets voor jou. Op universitair of op hbo-niveau? Jeffrey Beijnon, fiscaal-juridisch adviseur en onderwijsbevoegd docent Hbo Rechten, vertelt wat de voordelen én toekomstperspectieven van Hbo Rechten op Tio zijn.
Processtukken schrijven voor bestuursrechtelijke procedures, pleiten in de oude rechtszaal van een groot advocatenkantoor of de mouwen opstropen en in een levend cliëntdossier duiken om een bedrijfsopvolgingsadvies te verstrekken. Als student Hbo Rechten op Tio doe je het allemaal. Natuurlijk sla je ook vaak genoeg je studieboeken open, maar praktijkgericht leren staat centraal binnen de opleiding. Leren door te doen!
Docenten uit de praktijk
Nagenoeg alle docenten van de opleiding Hbo Rechten zijn naast hun docentschap bij Tio ook werkzaam in het juridische werkveld. Ook Jeffrey, die als fiscaal-juridisch adviseur sinds 1994 (vermogende) particulieren, ondernemers en (multinationale) ondernemingen begeleidt en adviseert. “Vanuit mijn ervaring in het ondernemingsrecht, personen- en familierecht en belastingrecht kan ik tijdens mijn lessen de studenten veel relevante praktijkzaken en cases voorleggen.”
“Hoe ga je als ondernemer bijvoorbeeld juridisch slim om met het privé- en ondernemingsvermogen? Hoe structureer je juridisch een onderneming optimaal? Wat zijn je verplichtingen, rechten en mogelijkheden op fiscaal-juridisch gebied? Ik probeer de praktijk zo veel mogelijk te simuleren in mijn lessen en levende dossiers in te brengen. De studenten vinden het dan razend interessant.”
Het werkveld in
Tijdens stages en studiereizen maak je kennis met het (internationale) werkveld. En tijdens de projecten duik je in uitdagende casussen uit de praktijk en leer je de kneepjes van het vak. Leer bijvoorbeeld wat je moet doen tijdens een dreigende bedrijfscrisis (zoals het wegvallen van de directeur van een bv-structuur) of ontdek hoe je een rechtencase bestudeert en tot een oplossing komt. Jeffrey organiseert ook graag een uitstapje of workshop voor zijn studenten, vertelt hij. “Dat is het voordeel van een netwerk; ik kan daardoor leuke dingen organiseren voor de studenten en zo ontstaat een zinvolle en prettige vorm van ‘edutainment’.”
Hbo vs. universiteit
Bij Hbo Rechten doen de studenten al tijdens de studie veel praktijkervaring op. En dat is direct ook het grootste verschil met een rechtenopleiding op universitair niveau, legt Jeffrey uit. “Op het hbo ben je zowel theoretisch als praktisch bezig. De vakken zijn veel meer praktijkgericht: je werkt aan je juridische vaardigheden, duikt in het werkveld en loopt stage. Eenmaal afgestudeerd beschik je al over de nodige praktijkervaring en daardoor ben je veel meer hands-on. Wo-juristen doen niet zelden pas werkervaring op ná hun studie. Een stage tijdens de studie is vaak vrijwillig.”
Mogelijkheden na de studie
Studenten die de opleiding Hbo Rechten afgerond hebben, kunnen volgens Jeffrey direct aan de bak. “Als hbo-jurist ben je breed inzetbaar en kun je in verschillende functies en vakgebieden terecht. De vraag naar goede hbo-juristen op het moment is groot, omdat zij in tegenstelling tot veel wo-juristen meer breed ontwikkelde professionals zijn. Met zo’n juridische achtergrond kun je natuurlijk ook heel goed je eigen onderneming starten. Persoonlijk adviseer ik de student eerst de nodige ervaringskilometers te maken bij een werkgever. En met deze opleiding kun je ook doorstromen naar de universiteit.”
Hbo in 3 jaar
Ambitieuze studenten krijgen de kans om de studie op Tio versneld af te ronden: in plaats van in vier jaar in slechts drie jaar tijd. En de opleiding volgen bij Tio heeft volgens Jeffrey nog meer voordelen. “De klassen bij Tio zijn klein; ik heb doorgaans maar vijf leerlingen in een les. Dat is voor de studenten heel prettig; ze krijgen daardoor veel meer persoonlijke aandacht en zijn geen nummer. Anders dan in het reguliere hbo vinden bij Tio alle lessen fysiek plaats, die voor zo’n 50% uit theorie en voor 50% uit praktijk bestaan.”
“Het curriculum is bovendien opgezet in overleg met het werkveld en blijft continu in ontwikkeling”, zegt Jeffrey tot slot. “Doordat Tio zo kleinschalig is, kunnen we snel schakelen en aansluiting zoeken bij de praktijk. Het studieprogramma sluit daardoor altijd aan op de ontwikkelingen in de behoefte van de branche én de actualiteit.”