1. Home
  2. Nieuws
  3. Een minor in het buitenland? Bereid je goed voor!

Een minor in het buitenland? Bereid je goed voor!

Martijn Westerbrink, Head of International Office bij Tio, heeft dagelijks te maken met internationale partners en studenten die studeren in het buitenland. Hij deelt graag zijn tips met je!

Martijn: "Zelfs de grote Aristoteles zei het al: een goed begin is het halve werk. Je kunt met minder moeite je doel bereiken, als je maar zorgt dat je goed voorbereid bent. En voor de minor Study Abroad geldt dit in het bijzonder."

Bereid je reis goed voor

"Ik merk dat de studenten de voorbereidingen in de maanden voorafgaand aan hun minor Study Abroad allemaal op hun eigen manier benaderen. Ik zie tweedejaarsstudenten die de gids van de minor Study Abroad al hebben doorgewerkt en die ruim voordat ze zich überhaupt kunnen aanmelden al weten waar ze naartoe willen. En er zijn natuurlijk ook studenten die hier wat minder vlot mee zijn..."

"Als ik tijdens mijn reizen íets heb geleerd, dan is het dat je ruim van tevoren moet plannen. En dan gaat het niet eens zozeer om de vlucht en je hotelovernachting (ook belangrijk, maar die dingen heb je op een gegeven moment wel in de vingers). Het gaat eerder om het bepalen van het doel van je reis, en hoe je die doelen gaat behalen. Vooral als je bedenkt dat in sommige andere landen 'zakendoen' heel anders gaat dan wij in Noord-Europa gewend zijn. Als je je goed voorbereidt, kun je een geweldige tijd in het buitenland tegemoet gaan. Een slechte voorbereiding, daarentegen, kan leiden tot teleurstellingen."

Culturele verschillen

"Elke student kan zelf de belangrijkste zaken voor zo'n buitenlandperiode regelen. Een vlucht boeken, vooraf een aantal afspraken maken en een kamer of andere huisvesting vinden voor de duur van het verblijf. Op de cultuurshock of de communicatieproblemen in een ander land kun je je minder makkelijk voorbereiden. Hoe regel je ter plekke dat je van vak kunt wisselen als dat nodig blijkt? Of wat doe je als je daar verteld wordt dat 'alles in orde komt', terwijl je merkt dat er niets gebeurt? Als je naar het buitenland gaat, moet je echt op de hoogte zijn van de culturele verschillen tussen jou (en jouw idee van hoe het 'hoort') en je gesprekspartners in de cultuur die je gaat bezoeken (hoe het daar 'hoort'). Als je in een ingewikkelde situatie belandt, probeer je dan niet van de wijs te laten brengen, maar observeer zo goed mogelijk de situatie en bedenk wat je wilt bereiken ("Begin with the end in mind", Stephen Covey). Probeer nadat je een einddoel hebt bepaald eerst de situatie en de positie van de ander te begrijpen en ga dan pas het gesprek aan. Het is veel bevredigender om samen naar een doel toe te werken en je hebt meer kans van slagen dan als je alleen jouw probleem bespreekt. Dit werkt trouwens ook in Nederland, probeer het maar eens!"

Een andere school

"En, niet te vergeten: als je in het buitenland gaat studeren, realiseer je dan wel dat je niet alleen in een ander land en een andere cultuur verblijft, maar dat je daar ook naar een andere school of universiteit gaat. De persoonlijke benadering van Tio is iets unieks, en ik heb in mijn tijd bij Tio nog geen andere instelling meegemaakt die hun studenten dezelfde kwaliteit, persoonlijke aandacht en begeleiding biedt die we hier allemaal gewend zijn. Tio-studenten hebben het best goed voor elkaar, en je zult tijdens je minor in het buitenland zeker tegen verschillen aanlopen. En dat is helemaal niet slecht, integendeel zelfs: je zult bij thuiskomst ook je eigen land en cultuur meer gaan waarderen. En misschien ook wel tevredener zijn met wat wij als Tio te bieden hebben?"

Een ervaring om nooit te vergeten

"Ga de wijde wereld in, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent én bereid om je aan te passen, en je zult zien dat het een ervaring wordt om nooit te vergeten."

Volg Martijn Westerbrink op LinkedIn

Lees meer over: internationaal, minor, study abroad