1. Home
  2. Studeren bij Tio
  3. Belastingvrij verdienen voor studenten

Belastingvrij verdienen voor studenten

Belastingvrij verdienen, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar voor studenten is dit goed mogelijk, omdat studenten met hun bijbaantje vaak niet zoveel verdienen waardoor ze geen belasting hoeven te betalen.
Met belastingvrij verdienen of belastingvrij inkomen wordt bedoeld dat je inkomen van een bepaalde hoogte is dat je in principe geen belasting hoeft te betalen. Dus geen loonbelasting en inkomstenbelasting.

€ 12.973,- belastingvrij verdienen per jaar

Als je loon verdient in een bijbaantje betaal je meestal loonbelasting. Je werkgever haalt deze automatisch van je bruto inkomen af, omdat je werkgever verplicht is loonbelasting en premies in te houden. Maar er zijn ook heffingskortingen waar je recht op hebt, zoals arbeidskorting en algemene heffingskorting. 
Als je deze heffingskortingen afstreept tegen hetgeen je aan loonbelasting hebt betaalt, kom je bij een totaal bruto inkomen van maximaal € 12.973,- per jaar op nul uit. Dat betekent dat je aan heffingskortingen net zoveel terugkrijgt als je aan loonbelasting hebt betaald.

Rekenvoorbeeld belastingvrij verdienen voor studenten

De berekening gaat als volgt:

Totaal bruto inkomen

€ 12.973,60

Algemene heffingskorting1

€ 3.362,00

Arbeidskorting2

€ 1.434,

Totaal heffingskortingen

€ 4.796,34

  1. Dit betreft de algemene heffingskorting voor 2024.
  2. Dit betreft de arbeidskorting voor 2024.

Met een totaal belastbaar inkomen van € 12.973,- val je onder belastingschijf 1 en betaal je 36,97% belasting over je bruto-inkomen. Dat is in dit geval € 4.796,34 aan belasting. Als je van het bedrag aan heffingskortingen (€ 4.796,34) de betaalde belasting (€ 4.796,34) aftrekt kom je op nul uit.

Als je als student zo'n € 12.973,- per jaar verdient, loont het dus om belastingaangifte te doen, om zo het teveel aan de belasting betaalde geld terug te krijgen! Tip: Je kan tot 5 jaar terug belasting terugvragen. 

Wil jij graag investeren in je toekomst? Met een particuliere opleiding kun je het beste uit jezelf halen, omdat je les krijgt in kleine klassen en van docenten uit de praktijk. Ook kun je sneller je diploma behalen! Lees meer via onderstaande link. 

Investeren in je opleiding

Meer weten? Vraag vliegensvlug de studiegids aan