1. Home
 2. Studeren bij Tio
 3. Checklist

Checklist voor eerstejaarsstudenten

Heb je je aangemeld voor een opleiding bij Tio, of ga je dit doen? Hieronder vind je een checklist om je aanmelding vlekkeloos te laten verlopen. Je vindt hier tevens informatie over financiering van je studie, op kamers gaan en tips om het beste uit je studententijd te halen.

Aanmelden bij Tio Business School

Aanmelden voor een opleiding aan Tio doe je via tio.nl/aanmelden.

Keuzetalen

Naast Engels is bij enkele opleidingen één vreemde taal verplicht. Hoeveel semesters je de gekozen taal moet volgen om het juiste eindniveau te behalen, hangt af van jouw voorkennis. Aangezien bij aanmelding je vooropleiding bekend is, word je gekoppeld aan het juiste taalniveau o.b.v. je vooropleiding.  

Ondersteuningsbehoefte

Als er factoren zijn die van invloed kunnen zijn op je studieresultaten (functiebeperkingen zoals dyslexie), dan kan hiervan bij je aanmelding en tijdens het intakegesprek melding gemaakt worden. Samen met de studiecoach wordt gekeken welke speciale voorzieningen Tio je tijdens je studie kan bieden.

Aanmeldingsformulier versturen

 • Heb je alle stappen van het aanmeldproces doorlopen? Dan zie je de bevestiging op je beeldscherm en ontvang je tevens per e-mail een bevestiging van je inschrijving.
 • Voor verificatie van je vooropleiding heeft Tio een kopie van je diploma en cijferlijst nodig. Je kan deze digitaal toesturen naar de Centrale Studentenadministratie via csa@tio.nl.
 • Na ontvangst van je aanmelding, stuurt Tio je (mits je aan de vooropleidingseisen kunt voldoen) een schriftelijke bevestiging van toelating. Sluit je vooropleiding onvoldoende aan op de studie die je wilt gaan volgen, dan wordt er een gesprek en assessment met je gepland. De kosten voor het assessment bedragen € 80,-. De uitslag van het assessment en het resultaat van het gesprek worden door Tio als alternatief toelatingscriterium gehanteerd. De toelatingscommissie beslist of je toelaatbaar bent.

Studiematerialen

 • Studieboeken kun je online bestellen. Medio augustus (als je start in september) en medio december (als je start in januari) ontvang je een e-mail met instructies en informatie over hoe je je studieboeken bestelt. 
 • Via Surfspot kun je met speciale onderwijskorting software aanschaffen. Kies eerst voor Hogeschool Tio. Log vervolgens in met je Tio inlogaccount en wachtwoord.

Financiering van de studie

 • Vraag studiefinanciering aan bij DUO. Voor een hbo-opleiding heb je ook voor je 18e al recht op studiefinanciering. Voor mbo geldt: vanaf 18 jaar of ouder (of je wordt gedurende het studiejaar 18 jaar), dan heb je recht op studiefinanciering.
 • Naast het lenen bij de overheid kun je de studie financieren via VDZ. Zo kun je zonder startkapitaal een Tio-opleiding volgen.
 • Ben je 18 jaar? Dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Vergeet dan ook niet om zorgtoeslag aan te vragen. 

Op kamers

Introductie

 • Om voor aanvang van het studiejaar met elkaar kennis te maken organiseert Tio in samenwerking met studentenvereniging Cognatio de introductiedagen in de Ardennen. Met studenten van andere Tio-vestigingen ga je bijvoorbeeld kanoën, mountainbiken of abseilen, barbecueën en natuurlijk feesten tijdens de Full Moonparty! De introductie vindt plaats in week 34. 
 • Voorafgaand aan het studiejaar vinden de kick-off dag en welcome days plaats. Tio trapt het studiejaar af met een inspirerende kick-off dag, voor de studenten die in januari starten vindt deze plaats in week 1 en voor de studenten die in september starten in week 35. Studenten van alle Tio-vestigingen krijgen gastcolleges van kopstukken uit de branche. De welcome days staan in het teken van kennismaking met medestudenten, de studiestad en studentenvereniging Cognatio, een kijkje achter de schermen bij bedrijven in de branche en vooral gezelligheid. De welcome days vinden plaats in week 35.

Handig om te weten

 • Voor aanvang van het studiejaar krijg je een informatiepakket van Tio toegestuurd, hierin staat alles wat je moet weten over studeren bij Tio. Je vindt hierin o.a. de inloggegevens voor het studentenweb. Hier kun je naast het bestellen van boeken belangrijke informatie vinden, zoals je rooster, studiewijzers en cijferlijst.
 • Naast leren betekent studeren ook heel veel lol! Wanneer je gaat studeren verandert er veel: nieuwe stad, nieuwe opleiding, nieuwe mensen en misschien ook wel op kamers. Haal uit je studententijd wat er in zit en word lid van studentenvereniging Cognatio.
 • Heb je een vraag? Wellicht kun je het antwoord vinden onder de FAQ. Staat je antwoord er niet bij, dan staan we je graag te woord via e-mailWhatsapp en telefoon.

Kick-off dag

+43