1. Home
  2. Studeren bij Tio
  3. Twijfels bij je studiekeuze

Twijfels bij je studiekeuze

Als je je studiekeuze gaat maken, ga je niet over één nacht ijs. Natuurlijk slaat de twijfel toe. Maar wat blijkt? Door twijfel maak je een meer gedegen keuze!
Uit onderzoek1 blijkt dat studenten die lang over hun studiekeuze hebben gedaan in het eerste studiejaar meer studiepunten halen dan studenten die het makkelijk vonden om een studiekeuze te maken. Twijfelen en opleidingen vergelijken loont dus!

Hoe kom je tot een gedegen studiekeuze?

De zoektocht naar een opleiding begint vaak online. Via studiekeuzesites en online interesse- en studiekeuzetesten is het mogelijk je richting te bepalen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je al weet dat je bijvoorbeeld een opleiding wil in de economie. Maar binnen de categorie economie heb je natuurlijk meerdere opleidingen.

Praat met je ouders

Het is goed om met je ouders te praten over je studiekeuze. Zij kunnen je helpen met het uitpluizen van de verschillen tussen de opleidingen. Maak een lijst van alle opleidingen waarin je interesse hebt en probeer er met behulp van hetgeen je online kan vinden en met hulp van je ouders een shortlist te maken.

Bezoek een open dag

Bezoek een open dag en neem je ouders mee! Het is belangrijk om voorafgaand aan je definitieve keuze de opleidingen die op je shortlist staan te bezoeken. Op een open dag maak je kennis met de opleiding, de docenten en studenten. Je kunt de sfeer proeven. Past de opleiding en school bij jou? Voel jij je hier thuis?

Ga de diepte in

Heb je naar aanleiding van het bezoek aan de open dagen nog steeds meerdere opleidingen op je shortlist staan? Ga dan de diepte in:

En dan als je alles hebt onderzocht moet je jezelf één ding afvragen: Voelt het goed? Ga er dan voor! Want uiteindelijk komt het kiezen voor de juiste opleiding slechts neer op één ding: durf op je gevoel af te gaan.

  1. Onderzoek door Keuzegids Hbo 2018.