Als geboren ondernemer start je liever vandaag dan morgen met je eigen onderneming. En gelijk heb je, want waarom zou je wachten tot na je studie? Ondernemen tijdens je studie heeft zo z’n voordelen; denk aan relatief lage lasten, veel tijd en een waardevol netwerk. Hoe je een succesvolle start maakt? Wij geven je 10 praktische tips!
1. Begin met een bedrijfsplan
Gat in de markt gevonden? Good for you! Maak je ideeën concreet door in een bedrijfsplan alle aspecten van je onderneming te benoemen. Beschrijf in ieder geval: jouw product of dienst, de markt, de rechtsvorm, de interne organisatie van je onderneming en hoe je je financiën gaat regelen.
2. Check je studiefinanciering en kinderbijslag
Je eigen bedrijf hebben naast je studie kan gevolgen hebben voor je studiefinanciering, en als je nog minderjarig bent ook voor de kinderbijslag. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid winst die je gaat maken. Zoek dit vooraf uit en voorkom vervelende verrassingen.
3. Bedenk een bedrijfsnaam
Voordat je je kan inschrijven bij de Kamer van Koophandel heb je een bedrijfsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is in ieder geval herkenbaar, eenvoudig te onthouden en zegt iets over het product of de dienst die je aanbiedt. Check wel even bij de KvK of de bedrijfsnaam nog niet bestaat!
4. KvK
Klaar voor de real deal? Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel, zodat je door de Belastingdienst officieel als ondernemer wordt gezien. Je krijgt hier een btw-nummer. Als je nog minderjarig bent heb je toestemming van je ouders of verzorgers nodig.
5. Minderjarig?
Ondernemen als minderjarige hoeft geen probleem te zijn. Wel heb je voor veel handelingen dan toestemming van je ouders of verzorgers nodig. 16- en 17-jarigen kunnen dit voorkomen door handlichting aan te vragen bij de kantonrechter.
6. Startkapitaal
In sommige gevallen kan een startkapitaal handig zijn. Natuurlijk kun je geld lenen (denk aan studentenkrediet), maar er zijn meer mogelijkheden. Zoals crowdfunding, subsidie, prijzen voor jonge ondernemers en studenten, of gemeenteprojecten om jonge ondernemers in de regio te stimuleren.
7. Communiceer met school
Breng je studiecoach op de hoogte van je onderneming en vraag naar de mogelijkheden, zoals
vrijstellingen of aangepaste roosters. Op scholen waar maatwerk wordt geboden kan vaak ingespeeld worden op persoonlijke situaties. Zo kan je school je stimuleren om het beste uit jezelf te halen.
8. Maak indruk
Als jonge ondernemer zul je ongetwijfeld te maken krijgen met vooroordelen over je leeftijd. Wees dat vóór met een indrukwekkend portfolio met je geleverde producten of diensten en (als je die al hebt) reviews van tevreden klanten. Zo weten potentiële klanten meteen wat ze van je kunnen verwachten.
9. Zet je netwerk in
Het voordeel als student is dat je een breed netwerk hebt. Vertel vrienden, familie en kennissen over je onderneming, maar denk ook aan studiegenoten, docenten, studiecoaches en stagecollega’s. Zij hebben vaak ook weer een groot netwerk en kunnen je klantenkring ongetwijfeld helpen uitbreiden.
10. Geniet van je vrijheid!
Gefeliciteerd: je bent nu een echte ondernemer. Dat betekent dat je binnen jouw bedrijf alles zelf bepaalt en je eigen tijd indeelt. Je bent flexibel en kunt direct inspelen op trends en ontwikkelingen. Maar het betekent vooral dat je nu eigen baas bent. Geniet ervan!
Benieuwd naar de ondernemingen van Tio-studenten? Lees hieronder hun verhalen!