Tot augustus dit jaar woonde en studeerde Miguel Gomez (20) in Lissabon. In september begon hij met z’n studie International Business Management aan Tio Amsterdam. Veel tijd om aan zijn nieuwe woon- en studeeromgeving te wennen, heeft hij dus niet gehad. Maar dat mag zijn enthousiasme niet drukken. Daarnaast weet hij ook nog eens tijd te vinden voor het opzetten van een eigen bedrijf: een schoonmaakbedrijf voor studenten.
Dat Miguel voor zijn vervolgopleiding naar Nederland zou komen, lijkt met een oma die uit Nederland komt voor de hand liggend. Toch is dit niet waarom de jonge Portugees in april dit jaar besloot om zich in te schrijven als internationaal student bij Tio. “Ik zocht een vervolgopleiding met een kleinschalige, geïndividualiseerde benadering van onderwijs.”
Via een online zoektocht kwam hij terecht op de website van Tio. “Die zag er goed uit”, vertelt Miguel. Met zijn vader bezocht hij een open dag in Utrecht. Die kennismaking smaakte naar meer, want hij meldde zich gelijk aan voor International Business Management.
Indrukwekkend
Over studeren bij Tio is de vrolijke Portugees tot nu toe goed te spreken. Zeker de manier van lesgeven is zoals hij had gehoopt. Miguel weet waarover hij praat, want in Portugal bezocht hij veel verschillende schooltypen. Tot zijn 16e volgde hij een opleiding aan een internationale school. “Dat beviel prima, maar in het laatste jaar wilde ik eens iets anders. Het leek me goed om mijn horizon te verbreden. Daarom stapte ik over naar een openbare school.” Foutje, want dat beviel totaal niet. “Het onderwijs was totaal anders. Ik was gewend aan klassen met gemiddeld twaalf leerlingen, en ineens zat ik in klassen met veertig leerlingen. Het was vreselijk moeilijk om me te concentreren.”
Na twee maanden hield Miguel het voor gezien. Omdat hij natuurlijk wel zijn middelbare school wilde afronden, koos hij voor een internationale school. Een particuliere opleiding op British A-Level niveau. “Op papier zag het er indrukwekkend uit, maar in de prakrijk viel het erg tegen. Ze vroegen veel geld, maar maakten totaal niet waar wat ze beloofden.” Miguel was inmiddels 18 jaar en had nog altijd geen diploma. De tijd begon te dringen. Wat te doen?
De oplossing bleek thuisonderwijs. Hij zocht contact met docenten van de internationale school die hij tot zijn 16e had bezocht en vroeg of zij bereid waren om hem tegen een vergoeding privéonderwijs te geven. “Dat bleek niet alleen beter, maar ook nog eens goedkoper. Ik kreeg les van docenten die ik zelf goed vond, studeerde thuis en ging alleen naar school om examens te doen. Ik kan je zeggen: een goede manier om timemanagement te oefenen.
Schoonmaakbedrijf
In mei dit jaar haalde Miguel z’n diploma en sinds augustus woont hij in Amsterdam. De eerste weken had hij zijn handen vol aan het settelen en wegwijs worden. En vanzelfsprekend vraagt de studie International Business Management veel tijd en aandacht. Toch weet hij tussen de bedrijven door nog ruimte te vinden om te werken aan een eigen bedrijf. Dat moet een schoonmaakbedrijf worden voor studenten. “Het idee is om een online platform te bouwen waar studenten hun kamer kunnen aanmelden om schoon te maken. Mensen die dit willen doen, kunnen hier dan op inschrijven.”
Miguel omschrijft zijn plan als “een soort AirBNB”, alleen dan voor schoonmaakwerk. “Ik geloof dat daar een markt voor is. De manier hoe bedrijven werken, verandert. Je kunt nu zakendoen met je telefoon. Er liggen veel mogelijkheden en ik ga ervoor.”
Belangrijkste uitdaging is de benodigde tijd te vinden om aan zijn project te werken. “Toen ik hiermee begon, woonde ik nog in Lissabon. Toen had ik alle ruimte om hieraan te werken. Maar het is iets waarmee ik voortdurend bezig ben. Einde van dit studiejaar wil ik lanceren. En dan zullen we zien hoe het gaat.”
Als eerste wil hij de schoonmaakdienst introduceren in Nederland. “Er is veel geschikte studentenhuisvesting, iedereen spreekt Engels, iedereen heeft een smartphone. De digitale economie is verder ontwikkeld. In Portugal zou dit moeilijker zijn.”
Op de vraag of hij ervaringen bij het opzetten van zijn eigen business kan toepassen in zijn hbo-studie, antwoordt Miguel: “Absoluut, vooral op het gebied van projectmanagement leer ik veel. Elke dag loop ik wel ergens tegenaan; een probleem dat een oplossing vraag om dit te laten werken. Vaak blijkt dat overigens een oplossing te zijn die je niet in de lesboeken vindt.”
Wat betreft de schoolvakken die hij momenteel volgt, is hij vooral enthousiast over Verkoop Vaardigheden. “Dat is een sterk op de praktijk gericht vak waarbij we veel rollenspelen doen. Dat vind ik een goede oefening voor als je op corporate niveau zaken moet doen.”
Volg Miguel Gomez op LinkedIn.