Natuurlijk wil je in je studentenkamer voornamelijk goed kunnen studeren (toch?). Maar je kamer moet daarnaast ook gewoon leefbaar zijn én mag er best gezellig uitzien. Graag zelfs! Maar hoe krijg je dat voor elkaar? En waar moet je bij kleine kamers rekening mee houden?
1. Liever daglicht dan kunstlicht
Laat de bezemkasten aan je voorbij gaan en zorg dat je de trotse bewoner wordt van een studentenkamer mét ramen. “Daglicht is megabelangrijk”, zegt interieurdesigner Jeroen van Zwetselaar van ontwerpbureau ZW6. Daglicht kan de concentratie én productiviteit namelijk verbeteren. "Stop je raam niet zomaar dicht. Soms ben je misschien geneigd om met luxaflex te werken, maar die kan ook te veel licht wegnemen. Gordijnen werken beter, ook omdat ze geluid kunnen dempen en dus de akoestiek verbeteren."
2. Niet te veel prikkels
Hoewel de ideale studentenkamer er voor iedereen anders uitziet, komt een ruimte zonder veel afleiding je productiviteit over het algemeen ten goede. "Een omgeving met veel verschillende prikkels is doorgaans af te raden", zegt omgevingspsycholoog Camilla Meijer. "Denk aan allerlei verschillende kleuren, geuren of geluiden. Je inrichting moet niet te druk zijn. Wat natuurlijk moeilijk is als je klein behuisd bent."
3. Ga voor grote objecten
“Je kunt beter kiezen voor een paar grotere objecten in plaats van veel kleine spullen en meubels”, adviseert Elise de Boer van Atelier 09. “Meubels die los van de grond staan, zoals een bank op pootjes, kunnen intussen nog zorgen voor meer ruimtelijkheid.” Heb je er de ruimte voor? Kies dan dus liever voor een of twee grotere objecten dan meerdere kleine meubelstukken. Zo bewaar je de rust zo veel mogelijk.
4. Groene vrienden
Voor een kleine plant is in iedere ruimte wel een plekje. Heb je zelfs ruimte voor een grote plant? Nog beter! "Planten zijn sowieso goed voor zuurstof en concentratie, en ze geven een fijn 'buitengevoel'”, vertelt De Boer. "Een grote plant helpt ook om het geluid te dempen. Verder kun je duettes of lichtdoorlatende gordijnen ophangen om daglicht te krijgen zonder de afleiding van een drukke straat."
5. Multifunctionele meubels
Zeker in kleine studentenkamers is het zaak om slimme combinaties te maken. "Zoek naar dubbele functies", adviseert De Boer. "Denk aan een relaxbank waar je ook nog goed op kunt studeren, of een tafel en stoelen die je kunt inklappen.” Van Zwetselaar geeft nog een tip. “Van een twijfelaar kun je ook heel goed een loungebank maken, als je hem in de hoek neerzet met een paar kussens tegen de muur.”
Gebaseerd op een artikel van: NU.nl