1. Home
  2. Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
  3. Studieprogramma

Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) 

6 jaarBol - crebocode 25636

Studieprogramma Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)

Je leert het vak het beste in de praktijk. Dat is dan ook de basis van de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess): 63% van de onderwijstijd wordt besteed aan leren door doen. Het studieprogramma is opgezet in overleg met brancheverenigingen en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends. 

Praktijkgericht

Je leert alles op het gebied van luchtvaartdienstverlening, interculturele communicatie en customer relationship management. Je krijgt een intensieve training, waarin je onder andere een Flight safety training met fire & smoke-oefening, een evacuatietraining en een Cabin crew training volgt. Om buitenlandervaring op te doen maak je een internationale studiereis. Tot slot breng je wat je hebt geleerd in de praktijk tijdens je twee (internationale) stages.

Vakkenpakket (fasttrack)

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in twee onderdelen: (internationale) communicatie en professionele ontwikkeling & stages.

(Internationale) communicatie

Je traint je communicatieve vaardigheden, je talenkennis en professionele houding. Zo handel je straks klachten af als een professional in het Engels, Duits, Frans of Spaans. Je oefent met het te woord staan van gasten en leert alles over inchecken, conflicthantering en het inspelen op de wensen van gasten. Ook krijg je les in EHBO, zodat jij straks goed weet wat je moet doen bij een ongeval.  

Je kunt alle kanten op met de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess). Je leert namelijk de basis voor de luchtvaart, hotellerie én reiswereld. Je krijgt dus niet alleen luchtvaartdienstverlening, maar bijvoorbeeld ook vakken als front office management en hostess-skills. Je wordt dus breed opgeleid en kunt na de opleiding in binnen- en buitenland in veel verschillende functies aan de slag.

Communicatieve vaardigheden

Communicatiestijlen, netwerken, gesprekken voeren, samenwerken, presenteren, verbale en non-verbale communicatie, etiquette.

Praktijkstage

Praktijkervaring opdoen als gastvrouw/gastheer of steward(ess) bij beurzen, congressen, evenementen, vliegvelden, hotels of restaurants. 

Duits, Frans

Communiceren met gasten in de ontvangst-, verblijfs- en vertrekfase: begroeten, doorverwijzen, baliegesprekken voeren, situaties op de grond en aan boord, passagiers te woord staan, informatie verstrekken, klachten afhandelen, reserveringen aannemen, luchtvaartterminologie, horecaterminologie, toeristische terminologie. 

Naast Engels is één taal verplicht. Duits 1 en Frans 1 worden op beginnersniveau aangeboden. 

Engels

Communiceren met gasten in de ontvangst-, verblijfs- en vertrekfase, verstrekken van informatie over het hotel en de omgeving, toewijzen van kamers aan gasten, schrijven, lezen en presenteren.

Front office management

Receptie- en baliewerkzaamheden: gastenontvangst, aannemen reserveringen, in- en uitchecken van gasten, verlenen van service.

Hostess-skills

Bestemmingsinformatie verzamelen, presentaties houden, oplossen klachten en problemen, samenstellen excursiedraaiboek, betaalmiddelen, douanebepalingen, verzekeringen. 

Luchtvaartdienstverlening

Incheckprocedures, taken steward(ess), bagageafhandeling, omgang met de passagiers, veiligheid aan boord en op de grond.
Incheckprocedures, vliegtuigtechniek, omgaan met agressie, culturele antropologie, veiligheidsrisico’s, tropische ziekten, omgaan met vliegangst. 

Nederlands

Spelling en grammatica, wervend schrijven, lezen, luisteren, zakelijke brieven schrijven.

VakkenProjecten
Communicatieve vaardigheden3
Praktijkstage6 dagen
Duits, Frans3,5
 
Engels3,5
 
Front office management2
 
Hostess-skills1
 
Luchtvaartdienstverlening6
 
Nederlands2,5
 
Vakken
Communicatieve vaardigheden3
Duits, Frans3,5
Engels3,5
Front office management2
Hostess-skills1
Luchtvaartdienstverlening6
Nederlands2,5
Projecten
Praktijkstage6 dagen

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren en vakken onder voorbehoud.

Professionele ontwikkeling en stages

Je leert alles over toeristische bestemmingen en om passagiers van over de hele wereld in te kunnen checken, daarnaast leer je om te gaan met verschillende culturen. Zelf check je ook in voor een internationale studiereis. Daarnaast zet je tijdens je twee stages als steward(ess), receptionist(e) of host(ess) je eerste stappen in de branche. Zo ontdek je waar je passie ligt. Om tijdens noodsituaties snel en adequaat te kunnen handelen volg je een cabin crew training met flight safety training, fire & smoke-oefening en een evacuatietraining. 

Bedrijfsbezoeken

Tijdens de opleiding ga je ook op bezoek bij bedrijven in het werkveld. Bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij, luchthaven, hotel, touroperator en/of beurs.

Cabin crew training

Je krijgt een intensieve training om je meer te specialiseren in het beroep luchtvaartdienstverlener. De training houdt onder andere in: flight safety training, omgaan met agressie, medical first aid, kapingstraining, brandblussen, evacuatietechnieken en wet drill.

Flight Safety Training voor SRH-studenten

Computervaardigheden

Word, Excel en PowerPoint. 

(Internationale) stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken. Het fasttrackprogramma kent één stage.

Luchtvaartstages duren over het algemeen minimaal vijf maanden waardoor het één- of tweejarige traject verlengd wordt. Hiervoor heb je een verlengde inschrijving nodig. Deze verlenging voor een luchtvaartstage wordt voor maximaal één semester door Tio aangeboden. Voor stages in de luchtvaart wordt door de luchtvaartmaatschappijen een minimumleeftijd gehanteerd van 18 jaar. 

Huiswerkbegeleiding

Naast begeleiding tijdens de vele lesuren kent ieder studiejaar 4 uur studie- en huiswerkbegeleiding per week. Studenten maken huiswerk op het gebied van talen, financiën of algemene vakken. Er is een docent aanwezig aan wie vragen gesteld kunnen worden. 

Optioneel en dus geen verplichting. 

Internationale studiereis

Samen met je klas ga je naar een Europese stad. Je verricht opdrachten op het vliegveld en in het vliegtuig, je bezoekt een hotel en je ontdekt de toeristische bestemmingen in die Europese stad. 

Internationale studiereis Praag

Luchtvaart

Lijndiensten en charters, organisaties in de luchtvaart, reserveringssystemen, vertrek- en aankomsttijden, tijdsverschillen, tickets lezen, voorwaarden van vluchten, de Official Airlines Guide (OAG), configuraties, reisduur en de Travel Information Manual (TIM).

Outdoor

Drie dagen ga je op teamtraining in de Duitse buitenlucht. Tijdens deze week staan samenwerken en teambuilding centraal.

Teambuilding project in Winterberg

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van toerisme, luchtvaartdienstverlening en hospitality.

Personal selling

Het vak Personal selling zorgt ervoor dat jij helemaal klaar bent voor je eerste baan! Zo leer je hoe je een sollicitatiegesprek voert, hoe je een sollicitatiebrief schrijft en hoe je je cv kunt maken. 

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining. 

Rekenvaardigheid

Ontwikkelen van cijfermatig inzicht en het maken van eenvoudige berekeningen. Cijfermatige toepassingen zoals rekenregels en formules, berekenen van omtrek, oppervlakte, volume en hoeken. 

Reserveringssystemen

Inchecken passagiers charter- en lijndiensten; vlucht- en passagiersgegevens ophalen, controle reisdocumenten, bagagelabels maken, toewijzen vliegtuigstoelen. 

Rooms division

Algemene inleiding op de hotelbranche, er wordt ingegaan op de organisatie en werkzaamheden van de afdeling Housekeeping en er wordt gekeken naar de veiligheid binnen het hotel. 

Toeristische bestemmingen

Ligging van plaatsen en landen in Europa en wereldwijd, populaire vakantieoorden, belangrijkste toeristische attracties en bezienswaardigheden. 

Tourmanagement

Leer hoe je reizigers begeleidt tijdens een rondreis naar een verre bestemming, terwijl je verantwoordelijkheid draagt voor het uitvoeren van het afgesproken programma, het welslagen van die reis en daarnaast optreedt als gids. 

Voorbereiding stage

Natuurlijk wil jij goed voorbereid aan je stage beginnen! Maar hoe doe je dat? Bij dit vak wordt uitgelegd waar je allemaal rekening mee moet houden.  

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken0 GL
Cabin crew training14 dagen
Computervaardigheden1,5 GL
(Internationale) stages26 weken
Huiswerkbegeleiding4 GL
Internationale studiereis1 week
Luchtvaart1 GL
Outdoor3 dagen
Masterclasses0 GL
 
Personal selling0,5 GL
 
Professionele ontwikkeling1 GL
 
Rekenvaardigheid3 GL
 
Reserveringssystemen1 GL
 
Rooms division1 GL
 
Toeristische bestemmingen4 GL
 
Tourmanagement1 GL
 
Voorbereiding stage0,5 GL
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken0 GL
Computervaardigheden1,5 GL
Huiswerkbegeleiding4 GL
Luchtvaart1 GL
Masterclasses0 GL
Personal selling0,5 GL
Professionele ontwikkeling1 GL
Rekenvaardigheid3 GL
Reserveringssystemen1 GL
Rooms division1 GL
Toeristische bestemmingen4 GL
Tourmanagement1 GL
Voorbereiding stage0,5 GL
Projecten
Cabin crew training14 dagen
(Internationale) stages26 weken
Internationale studiereis1 week
Outdoor3 dagen

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren en vakken onder voorbehoud.

(Internationale) stage

Tio staat voor praktijkgericht studeren en naast de projecten zijn de beste voorbeelden hiervan je stage. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve vaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie. 
Het fasttrackprogramma kent één stage van minimaal 13 weken. Een groot deel van de stageplaatsen komt automatisch beschikbaar voor Tio-studenten dankzij de jarenlange relatie die Tio heeft met grote namen in de branche. Studenten kunnen daarnaast zelf ook stageplaatsen aandragen.

Luchtvaartstages

Stages in de luchtvaart duren over het algemeen minimaal vijf maanden. Dit is langer dan de minimale stageduur van 13 weken. Het betekent dat je zo’n twee maanden langer over je studie doet en je de inschrijving bij Tio voor minimaal twee maanden moet verlengen. Dit is mogelijk middels een verlengde inschrijving speciaal voor het afronden van je stage. Deze verlengde inschrijving kent een tijdsduur van een jaar, maar kan per maand worden opgezegd. De verlengde inschrijving voor een luchtvaartstage wordt voor maximaal één semester door Tio aangeboden. Er zijn overigens ook voldoende stages in de receptie en reisbegeleiding die wel zo’n 13 weken duren. 
Voor stages in de luchtvaart wordt door de luchtvaartmaatschappijen een minimumleeftijd gehanteerd van 18 jaar. Daarnaast moet je om bij een Nederlandse luchtvaartmaatschappij stage te kunnen lopen de afgelopen 8 jaar in Nederland wonen/hebben gewoond. 

Begeleiding

In het begin van het studiejaar vertelt je studiecoach je alles wat je moet weten over de stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren geef je je voorkeur op bij je stagecoördinator. Ieder stageadres moet aantonen dat het in staat is jou de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je stagecoördinator. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via Skype en/of per e-mail begeleid.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met aansprekende bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme, marketing en business. Van het Amstel Hotel en ABN AMRO tot Sunweb Group en van The Ritz-Carlton en Groupon tot KLM.

Career Event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige, goed aangeschreven bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Wereldstages

Afgelopen jaren liepen Tio-studenten stages in de volgende landen: 
Over de hele wereld lopen Tio-studenten stage

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hiervoor bij Tio alle ruimte. Op verschillende momenten tijdens je studie kun je naar het buitenland gaan.

Internationale stage

Veel Tio-studenten lopen een of meerdere stages in het buitenland. Je moet dan behoorlijk zelfstandig zijn en veel initiatief nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren.  Voor buitenlandstages geldt regelmatig een minimumleeftijd van 18 jaar.

Erkende leerbedrijven

Het is bij wet verplicht om stage te lopen bij een erkend leerbedrijf. Dit is een bedrijf dat van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de kwalificatie ‘erkend leerbedrijf’ heeft gekregen.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten hoger. Het retourticket zal misschien wel € 1.500,- kosten en een visum € 320,-. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met een eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 990,- per maand.   

De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het cursusgeld.

Erasmus+ beurs

De Erasmus+ beurs is een beurs voor mbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag en land waar je stage gaat lopen. Het bedrag kan variëren van € 2.000,- tot € 2.700,- voor je stageperiode. 

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het studieprogramma deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies, waaronder een stedentrip en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Richt je opleiding zelf in met keuzedelen

Je kunt je mbo-opleiding zelf inrichten door middel van de keuzedelen. Met een keuzedeel kan je verbreding aanbrengen in je opleiding. In het eerste en tweede jaar krijg je twee keuzedelen aangeboden. In het tweede jaar mag je daarnaast één extra keuzedeel kiezen. 

Digitale vaardigheden

Er verschijnen in een hoog tempo allerlei applicaties en tools waarmee we over nieuwe en slimmere oplossingen beschikken. In dit keuzedeel vergaar je kennis, vaardigheden en competenties die je nodig hebt bij de uitoefening van je toekomstige beroep.

Interculturele communicatie

Omgaan met gasten van andere culturen staat centraal. Interculturele verschillen kennen, herkennen en hierop inspelen, bewustwording van eigen cultuur, waarden, overtuigingen en gedrag.

Dit keuzedeel krijg je aangeboden in het eerste jaar. 

Spaans

Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.

Topservice

Service op hoog niveau. Je leert hoe je met mensen om kunt gaan om hen bijvoorbeeld op hun gemak te stellen. Je leert in te spelen en te anticiperen op verschillende type mensen met verschillende type behoeften. 

Dit keuzedeel krijg je aangeboden in het tweede jaar. 

Voorbereiding hbo

Wil je na afronding van je mbo-opleiding doorstuderen binnen het hbo, kies kan dit keuzedeel. Je wordt voorbereid op een hbo-opleiding: je wordt begeleid in het kiezen van een passende hbo-opleiding en het ontwikkelen van hbo-competenties.

Keuzedelen
Digitale vaardigheden1
Interculturele communicatie1
Spaans1
Topservice1
Voorbereiding hbo1
Keuzedelen
Digitale vaardigheden1
Interculturele communicatie1
Spaans1
Topservice1
Voorbereiding hbo1

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren en vakken onder voorbehoud.
** Het keuzedeel Mini-onderneming kan i.v.m. de duur van het project niet gekozen worden door fasttrack-studenten.  

Meer dan de helft praktijk

De mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) bestaat voor zo'n 63% uit praktijk. Leren door doen dus! Zo oefen je talen en luchtvaartdienstverlening in het luchtvaartlokaal, krijg je een outdoortraining, loop je een praktijkstage, ga je op studiereis en volg je een cabin crew training. 
Praktijkgerichte opleiding voor stewardess, hostess en receptioniste bij Tio

Studiebelasting

Tijdens het reguliere, tweejarige programma heb je ± 29 tot 31 contacturen per week in het eerste jaar en ± 24 tot 26 contacturen in het tweede jaar. Daarnaast moet je zelf 3 tot 10 uur studeren per week. De studie is intensief, doordat je in de zomermaanden stageloopt. De studiebelasting van het fasttrackprogramma is ± 40 tot 42 contacturen per week. 

Mbo in 1 jaar (fasttrackprogramma)

Je kunt deze mbo4-opleiding in slechts één jaar afronden als je kiest voor het fasttrackprogramma. Je studeert dan supersnel. Iets voor jou?
Tijdens deze supersnelle studeerformule volg je vakken uit het eerste en tweede studiejaar. Het fasttrackprogramma is bedoeld voor zeer gemotiveerde studenten met een goede vooropleiding.


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 

Intensief studeren

Zeer gemotiveerde studenten met een havo-, vwo-, mbo3- of relevante mbo2-vooropleiding kunnen de mbo4-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) in slechts één jaar afronden. Alle vakken van het studieprogramma volg je dan in een jaar, waarbij sommige vakken versneld worden aangeboden. Het fasttrackprogramma omvat ± 40 tot 42 contacturen per week. 

Alles in één

Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) fasttrack is praktijkoefening, houding en vakkennis in één jaar. Zo krijg je commerciële vaardigheden, diverse talen en luchtvaartdienstverlening. Je leert over reisbestemmingen en maakt een internationale studiereis. Een sterke combinatie die je voorbereidt op een carrière in dienstverlening. Het fasttrackprogramma kent één stage van minimaal 13 weken. 

Vrijstellingen

Afhankelijk van je vooropleiding kun je in aanmerking komen voor één of meerdere vrijstellingen. In een persoonlijk gesprek kan het aanvragen van vrijstellingen worden toegelicht.

Hbo in 3 of 4 jaar na mbo Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)

Na de mbo4-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) kun je instromen in het eerste jaar van de hbo-opleidingen Hotel- en Eventmanagement, Internationaal Toeristisch Management, International Business Management of Commerciële Economie en Ondernemerschap. Je kunt dan in slechts drie of vier jaar je hbo-diploma behalen. 

Starten in januari?

Ga je na het behalen van je vmbo- of mavo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je alsnog binnen 1 of 2 jaar je mbo-diploma behalen. Geen vertraging dus!

Wanneer je in januari begint, volg je de lessen grotendeels samen met de studenten die in september zijn gestart. Als je kiest voor het één- of tweejarige mbo4-traject vindt de stage al plaats na het eerste semester.
Direct na afloop van een studiejaar heb je de mogelijkheid om je aan te melden voor een verlengde inschrijving.


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1

Stage 1

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 3

Stage 2

Lesperiode 4

Waar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. Op de vestigingen in Amsterdam en Utrecht worden de hbo-opleidingen ook in het Engels aangeboden.


Created with Sketch.
Je krijgt les in kleine klassen. Het gewogen gemiddelde is 10 studenten per les.

Wat doe je bij de mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)?

Projecten bij de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
Projecten bij de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
Praktijklokaal luchtvaart bij Tio
Flight Safety Training voor SRH-studenten
Op studiereis in Polen?
Wil jij werken bij KLM?
Werken als receptionist(e)
Leuke stages als host
Werken als steward of stewardess?
Hospitality-stage op Bali
Stage bij Banks Mansion hotel in Amsterdam
Stage als steward bij ArkeFly
Praktijklokaal receptie bij Tio
Werken als receptionist - stages en banen over de hele wereld
Werkervaring in de luchtvaart delen tijdens de les bij Hogeschool Tio
Hogeschool Tio stewardess Transavia
Praktijklokaal toerisme bij Tio
Tio: Internationale stage als hostess in Griekenland en Bulgarije
Deze Tio-opleiding scoort een 4,6 uit 5 op basis van 10 beoordelingen.