1. Home
  2. Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
  3. Studieprogramma

Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) mbo

Mbo topopleiding 2017Crebocode 25363

Studieprogramma Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)

Je leert het vak het beste in de praktijk. Dat is dan ook de basis van de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess): meer dan 60% van de onderwijstijd wordt besteed aan leren door doen. Het studieprogramma is opgezet in overleg met brancheverenigingen en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends. 

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in twee onderdelen: servicegerichtheid & flexibel en internationale ontwikkeling & stages.

Servicegericht & flexibel

Je traint je communicatieve vaardigheden, je talenkennis en professionele houding. Je volgt o.a. een flight safety training met fire & smoke-oefening en evacuatietraining op locatie, zodat je in noodsituaties snel en adequaat kunt handelen. Je oefent met het te woord staan van gasten en leert alles over inchecken, conflicthantering en het inspelen op de wensen van gasten. Natuurlijk neem je ook een kijkje achter de schermen bij bijvoorbeeld luchthaven Schiphol.

Je kunt alle kanten op met de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess). Je leert namelijk de basis voor de luchtvaart, hotellerie én reiswereld. Je krijgt dus niet alleen luchtvaartdienstverlening, maar bijvoorbeeld ook vakken als front office skills en hostess skills. Je wordt dus breed opgeleid en kunt na de opleiding in binnen- en buitenland in veel verschillende functies aan de slag.

Communicatieve vaardigheden

Communicatiestijlen, netwerken, gesprekken voeren, samenwerken, presenteren, verbale en non-verbale communicatie, etiquette.

Hostess-stage

Praktijkervaring opdoen als gastvrouw/gastheer bij beurzen, congressen, evenementen, hotels of restaurants. 

Duits, Frans

Communiceren met gasten in de ontvangst-, verblijfs- en vertrekfase: begroeten, doorverwijzen, baliegesprekken voeren, situaties op de grond en aan boord, passagiers te woord staan, informatie verstrekken, klachten afhandelen, reserveringen aannemen, luchtvaartterminologie, horecaterminologie, toeristische terminologie. 

Naast Engels is één taal verplicht. Duits 1 en Frans 1 worden op beginnersniveau aangeboden. 

Engels

Communiceren met gasten in de ontvangst-, verblijfs- en vertrekfase, verstrekken van informatie over het hotel en de omgeving, toewijzen van kamers aan gasten, schrijven, lezen en presenteren.

EHBO

Bewustzijnsniveaus, stabiele zijligging, beademing, Heimlichgreep, reanimatie, medische reisbegeleiding.

Front office skills

Receptie- en baliewerkzaamheden: gastenontvangst, aannemen reserveringen, in- en uitchecken van gasten, verlenen van service.

Hostess-skills

Bestemmingsinformatie verzamelen, presentaties houden, oplossen klachten en problemen, samenstellen excursiedraaiboek, betaalmiddelen, douanebepalingen, verzekeringen. 

Luchtvaartdienstverlening

Incheckprocedures, taken steward(ess), bagageafhandeling, omgang met de passagiers, veiligheid aan boord en op de grond.
Incheckprocedures, vliegtuigtechniek, omgaan met agressie, culturele antropologie, veiligheidsrisico’s, tropische ziekten, omgaan met vliegangst. 

Nederlands

Spelling en grammatica, wervend schrijven, lezen, luisteren, zakelijke brieven schrijven.

Spaans

Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.

Optioneel en dus geen verplichting

VakkenProjecten
Communicatieve vaardigheden3
Hostess-stage3 dagen
Duits, Frans7
 
Engels7
 
EHBO1
 
Front office skills1
 
Hostess-skills2
 
Luchtvaartdienstverlening5,5
 
Nederlands5
 
Spaans3
 
Vakken
Communicatieve vaardigheden3
Duits, Frans7
Engels7
EHBO1
Front office skills1
Hostess-skills2
Luchtvaartdienstverlening5,5
Nederlands5
Spaans3
Projecten
Hostess-stage3 dagen

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren onder voorbehoud.

Internationale ontwikkeling en stages

Je handelt klachten af als een professional in het Engels, Duits, Frans of Spaans. Je leert alles over toeristische bestemmingen en om passagiers van over de hele wereld in te kunnen checken, daarnaast leer je om te gaan met verschillende culturen. Zelf check je ook in voor een internationale studiereis. Daarnaast zet je tijdens je twee stages als steward(ess), receptionist(e) of host(ess) je eerste stappen in de branche. Zo ontdek je waar je passie ligt. 

Bedrijfsbezoeken

Tijdens de opleiding ga je ook op bezoek bij bedrijven in het werkveld. Bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij, luchthaven, hotel, touroperator en/of beurs.

Flight Safety Training

Fire & smoke oefening en evacuatietraining op locatie, zodat je in noodsituaties snel en adequaat kunt handelen. 

Flight Safety Training voor SRH-studenten

Computervaardigheden

Word, Excel en PowerPoint. 

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken. Het fasttrackprogramma kent één stage.

Luchtvaartstages duren over het algemeen minimaal vijf maanden waardoor het één- of tweejarige traject verlengd wordt. Hiervoor heb je een verlengde inschrijving nodig. Deze verlenging voor een luchtvaartstage wordt voor maximaal één semester door Tio aangeboden. Voor stages in de luchtvaart wordt door de luchtvaartmaatschappijen een minimumleeftijd gehanteerd van 18 jaar. 

Huiswerkbegeleiding

Naast begeleiding tijdens de vele lesuren kent ieder studiejaar 2 uur studie- en huiswerkbegeleiding per week. Studenten maken huiswerk op het gebied van talen, financiën of algemene vakken. Er is een docent aanwezig aan wie vragen gesteld kunnen worden. 

Optioneel en dus geen verplichting. 

Internationale studiereis

Samen met je klas ga je naar een Europese stad. Je verricht opdrachten op het vliegveld en in het vliegtuig, je bezoekt een hotel en je ontdekt de toeristische bestemmingen in die Europese stad. 

Internationale studiereis Praag

Luchtvaart

Lijndiensten en charters, organisaties in de luchtvaart, reserveringssystemen, vertrek- en aankomsttijden, tijdsverschillen, tickets lezen, voorwaarden van vluchten, de Official Airlines Guide (OAG), configuraties, reisduur en de Travel Information Manual (TIM).

Outdoor

Drie dagen ga je op teamtraining in de Duitse buitenlucht. Tijdens deze week staat je eigen ontwikkeling en teambuilding centraal. 

Teambuilding project in Winterberg

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining. 

Rekenvaardigheid

Ontwikkelen van cijfermatig inzicht en het maken van eenvoudige berekeningen. Cijfermatige toepassingen zoals rekenregels en formules, berekenen van omtrek, oppervlakte, volume en hoeken. 

Reserveringssystemen

Inchecken passagiers charter- en lijndiensten; vlucht- en passagiersgegevens ophalen, controle reisdocumenten, bagagelabels maken, toewijzen vliegtuigstoelen. 

Rooms Division

Algemene inleiding op de hotelbranche, er wordt ingegaan op de organisatie en werkzaamheden van de afdeling Housekeeping en er wordt gekeken naar de veiligheid binnen het hotel. 

Safety & security

Na intensieve lessen in luchtvaartprocedures, vliegveiligheid en security ben je goed voorbereid op het werk bij grote luchtvaartmaatschappijen en op internationale luchthavens. 

Toeristische bestemmingen

Ligging van plaatsen en landen in Europa en wereldwijd, populaire vakantieoorden, belangrijkste toeristische attracties en bezienswaardigheden. 

Tourmanagement

Leer hoe je reizigers begeleidt tijdens een rondreis naar een verre bestemming, terwijl je verantwoordelijkheid draagt voor het uitvoeren van het afgesproken programma, het welslagen van die reis en daarnaast optreedt als gids. 

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken1
Flight Safety Training1 dag
Computervaardigheden1,5
(Internationale) Stages13 weken
Huiswerkbegeleiding2
Internationale studiereis1 week
Luchtvaart1
Outdoor3 dagen
Professionele ontwikkeling1
 
Rekenvaardigheid6
 
Reserveringssystemen2,5
 
Rooms Division1
 
Safety & security1,5
 
Toeristische bestemmingen4
 
Tourmanagement1
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken1
Computervaardigheden1,5
Huiswerkbegeleiding2
Luchtvaart1
Professionele ontwikkeling1
Rekenvaardigheid6
Reserveringssystemen2,5
Rooms Division1
Safety & security1,5
Toeristische bestemmingen4
Tourmanagement1
Projecten
Flight Safety Training1 dag
(Internationale) Stages13 weken
Internationale studiereis1 week
Outdoor3 dagen

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren onder voorbehoud.

(Internationale) stages

Tio staat voor praktijkgericht studeren en het beste voorbeeld hiervan zijn je stages. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve vaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie. 
Een groot deel van de stageplaatsen komt automatisch beschikbaar voor Tio-studenten dankzij de jarenlange relatie die Tio heeft met grote namen in de branche. Studenten kunnen daarnaast ook zelf stageplaatsen aandragen.

Luchtvaartstages

Stages in de luchtvaart duren over het algemeen minimaal vijf maanden. Dit is langer dan de minimale stageduur van 13 weken. Het betekent dat je zo’n twee maanden langer over je studie doet en je de inschrijving bij Tio voor minimaal twee maanden moet verlengen. Dit is mogelijk middels een verlengde inschrijving speciaal voor het afronden van je stage. Deze verlengde inschrijving kent een tijdsduur van een jaar, kan echter per maand worden opgezegd. De verlengde inschrijving voor een luchtvaartstage wordt voor maximaal één semester door Tio aangeboden. Er zijn overigens ook voldoende stages in de receptie en reisbegeleiding die wel zo’n 13 weken duren. 
Voor stages in de luchtvaart wordt door de luchtvaartmaatschappijen een minimumleeftijd gehanteerd van 18 jaar.

Begeleiding

In het begin van het studiejaar vertelt je studiecoach je alles wat je moet weten over de stage. Via het studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Je kiest zelf een stageplaats en Tio begeleidt je daarbij. Ieder stageadres moet op zijn beurt aantonen dat het in staat is jou de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je studiecoach. Lukt dit niet, omdat je bijvoorbeeld in het buitenland zit, krijg je de begeleiding telefonisch, via skype of per e-mail.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme, marketing en business. Van het Amstel Hotel en Joop van den Ende tot Coca-Cola en van Transavia en TUI tot American Express.

Career event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige gerenommeerde bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Wereldstages

Afgelopen jaren liepen Tio-studenten stages in de volgende landen: 

Stagekaart Tio

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt bij Tio daarom alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en internationale ontplooiing. Op verschillende momenten tijdens je studie heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan.

Internationale stage

Veel Tio-studenten lopen een of meerdere stages in het buitenland. Je moet dan behoorlijk zelfstandig zijn en veel initiatief nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken, maar in het buitenland duren stages vaak zo’n 4 tot maximaal 10 maanden. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een uitwonende beurs en een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Voor buitenlandstages geldt regelmatig een minimumleeftijd van 18 jaar.

Erkende leerbedrijven

Het is bij wet verplicht om stage te lopen bij een erkend leerbedrijf. Dit is een bedrijf dat van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de kwalificatie ‘erkend leerbedrijf’ heeft gekregen.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je al van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor ± € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten hoger; € 500,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket zal vaak minimaal ± € 1.500,- kosten en een visum € 320,-. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. 

De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het cursusgeld.

Erasmusbeurs

De Erasmusbeurs is een beurs voor mbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag.

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het studieprogramma deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies, waaronder een stedentrip, diverse taalreizen en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Richt je opleiding zelf in met keuzedelen

Je kunt je mbo-opleiding zelf inrichten door middel van de keuzedelen. Met een keuzedeel kan je verbreding aanbrengen in je opleiding. In het eerste en tweede jaar krijg je twee keuzedelen aangeboden. In het tweede jaar mag je daarnaast één extra keuzedeel kiezen. 

Digitale vaardigheden

Er verschijnen in een hoog tempo allerlei applicaties en tools waarmee we over nieuwe en slimmere oplossingen beschikken. In dit keuzedeel vergaar je kennis, vaardigheden en competenties die je nodig hebt bij de uitoefening van je toekomstige beroep.

Interculturele communicatie

Omgaan met gasten van andere culturen staat centraal. Interculturele verschillen kennen, herkennen en hierop inspelen, bewustwording van eigen cultuur, waarden, overtuigingen en gedrag.

Topservice

Gastvrijheid op hoog niveau. Je leert gastvrijheid te tonen om passagiers te werven en te behouden voor de luchtvaartmaatschappij. Je leert in te spelen en te anticiperen op verschillende type mensen met verschillende type behoeften. 

Voorbereiding hbo

Wil je na afronding van je mbo-opleiding doorstuderen binnen het hbo, kies kan dit keuzedeel. Je wordt voorbereid op een hbo-opleiding: je wordt begeleid in het kiezen van een passende hbo-opleiding en het ontwikkelen van hbo-competenties.

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie, wijnproeven en facultatief een wijnreis.

Keuzedelen
Digitale vaardigheden4
Interculturele communicatie4
Topservice4
Voorbereiding hbo4
Wijnkennis4
Keuzedelen
Digitale vaardigheden4
Interculturele communicatie4
Topservice4
Voorbereiding hbo4
Wijnkennis4

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren onder voorbehoud.

Meer dan de helft praktijk

De mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) bestaat voor meer dan 60% uit praktijk. Leren door doen dus! Zo oefen je talen en luchtvaartdienstverlening in het luchtvaartlokaal, krijg je een outdoortraining, loop je een praktijkstage als hostess, ga je op studiereis en volg je een flight safety training. 

Meer dan 60% praktijkonderwijs bij Tio

Studiebelasting

Tijdens het reguliere, tweejarige programma heb je ± 30 tot 33 contacturen per week in het eerste jaar en ± 25 tot 28 contacturen in het tweede jaar. Daarnaast moet je zelf 3 tot 10 uur studeren per week. De studie is intensief, doordat je in de zomermaanden stageloopt. De studiebelasting van het fasttrackprogramma is ± 35 tot 38 contacturen per week. 

Mbo in 1 jaar (fasttrackprogramma)

Je kunt deze mbo4-opleiding in slechts één jaar afronden als je kiest voor het fasttrackprogramma. Je studeert dan supersnel. Iets voor jou?
Tijdens deze supersnelle studeerformule volg je vakken uit het eerste en tweede studiejaar. Het fasttrackprogramma is bedoeld voor zeer gemotiveerde studenten met een goede vooropleiding.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 

Intensief studeren

Zeer gemotiveerde studenten met een havo-, vwo-, mbo3- of relevante mbo2-vooropleiding kunnen de mbo4-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) in slechts één jaar afronden. Alle vakken van het studieprogramma volg je dan in een jaar, waarbij sommige vakken versneld worden aangeboden. Het fasttrackprogramma omvat gemiddeld 35 tot 38 contacturen per week. 

Alles in één

Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) fasttrack is praktijkoefening, houding en vakkennis in één jaar. Zo krijg je commerciële vaardigheden, diverse talen en luchtvaartdienstverlening. Je leert over reisbestemmingen en maakt een internationale studiereis. Een sterke combinatie die je voorbereidt op een carrière in dienstverlening. Het fasttrackprogramma kent één stage van minimaal 13 weken. 

Vrijstellingen

Afhankelijk van je vooropleiding kun je in aanmerking komen voor één of meerdere vrijstellingen. In een persoonlijk gesprek kan het aanvragen van vrijstellingen worden toegelicht.

Hbo in 3 of 4 jaar na mbo Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)

Na de mbo4-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) kun je instromen in het eerste jaar van de hbo-opleidingen Hotel- en Eventmanagement, Internationaal Toeristisch Management, International Business Management of E-commerce Marketing Sales. Je kunt dan in slechts drie of vier jaar je hbo-diploma behalen. 

Mbo in 2 jaar

Je krijgt de kans om de mbo-opleiding in slechts twee jaar af te ronden. De studie is intensief, doordat je in de zomermaanden stageloopt. 


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

In je eigen tempo

Ook is het mogelijk om naast de standaardprogramma’s van 1 of 2 jaar, de studie in je eigen tempo af te ronden, bijvoorbeeld in 2,5 of 3 jaar. Samen met je studiecoach bepaal je dan wanneer je welke vakken en stages afrondt.

Starten in januari?

Ga je na het behalen van je vmbo- of mavo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je alsnog binnen 1 of 2 jaar je mbo-diploma behalen. Geen vertraging dus!

Wanneer je in januari begint, volg je de lessen grotendeels samen met de studenten die in september zijn gestart. Als je kiest voor het één- of tweejarige mbo4-traject vindt de stage al plaats na het eerste semester.
Direct na afloop van een studiejaar heb je de mogelijkheid om je aan te melden voor een verlengde inschrijving.


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1

Stage 1

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 3

Stage 2

Lesperiode 4

Waar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. Op de vestigingen in Amsterdam en Utrecht worden de hbo-opleidingen ook in het Engels aangeboden.


Kleine klassen
Je krijgt les in kleine klassen. Het gewogen gemiddelde is 11 studenten per les.

Wat doe je bij de mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)?

Praktijklokaal luchtvaart bij Tio
Praktijklokaal luchtvaart bij Tio
Flight Safety Training voor SRH-studenten
Projecten Stewardess Receptioniste Hostess opleiding
Grondstewardess KLM stage en werken
Tio: Internationale stage als hostess in Griekenland en Bulgarije
Stage als steward bij ArkeFly
Praktijklokaal receptie bij Tio
Werken als receptionist - stages en banen over de hele wereld
Werkervaring in de luchtvaart delen tijdens de les bij Hogeschool Tio
Hogeschool Tio stewardess Transavia
Praktijklokaal toerisme bij Tio
Ja, ik accepteer cookies om optimaal van de mogelijkheden van Hogeschool Tio gebruik te kunnen maken. Accepteer cookies