1. Home
  2. Studeren bij Tio
  3. Presenteren eng? Niet op Tio!

Presenteren eng? Niet op Tio!

Ken je dat gevoel dat je hebt vlak voordat je een presentatie moet houden? Je bent zenuwachtig, hebt een vervelend gevoel in je buik en krijgt klamme handjes. Je begint te twijfelen over de kwaliteit van je presentatie en zegt de tekst steeds opnieuw in je hoofd op. Wat was die zin ook alweer? Wat wilde ik daarna eigenlijk zeggen? Dan zegt de docent je naam en nodigt je uit om voor de klas te komen staan. Mag ik al naar huis?!

Zenuwen

<div>Icons made by <a href="http://www.freepik.com" title="Freepik">Freepik</a> from <a href="https://www.flaticon.com/" title="Flaticon">www.flaticon.com</a> is licensed by <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" title="Creative Commons BY 3.0" target="_blank">CC 3.0 BY</a></div>Iedereen gaat op zijn eigen manier om met presentaties. De een bereidt niks voor en heeft alsnog een mooi en inspirerend verhaal, terwijl de ander al dagen aan het oefenen is (en dan wanneer het moment daar is, alle woorden alsnog door elkaar gooit). Zelf vind ik presenteren best eng. Ik kom vaak niet uit mijn woorden en vergeet delen van mijn verhaal omdat ik nerveus ben. Op mijn middelbare school werd het ongeveer een halfjaar van tevoren aangekondigd als je moest presenteren. Vanaf die dag zag ik er ook meteen een halfjaar tegenop.

Presenteren op Tio

Toen ik me inschreef bij Tio voor de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement, wist ik van tevoren dat ik nog lang niet van presenteren af was. Mijn studiecoach zei tegen mij dat wanneer ik klaar ben met Tio ik geen enkel probleem meer zal hebben met presenteren. Dat geloofde ik natuurlijk niet! Ik kon me er geen enkele voorstelling van maken dat ik ooit goed kan presenteren.

Complimenten

<div>Icons made by <a href="http://www.freepik.com" title="Freepik">Freepik</a> from <a href="https://www.flaticon.com/" title="Flaticon">www.flaticon.com</a> is licensed by <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" title="Creative Commons BY 3.0" target="_blank">CC 3.0 BY</a></div>In de zeven weken dat ik nu bij Tio studeer, heb ik al zes keer voor de klas moeten staan. Voor de eerste presentatie was ik vreselijk nerveus. Maar toen ik de zesde keer voor het bord stond, besefte ik dat ik het minder spannend vond dan de eerste keer. Ik kreeg zelfs complimenten van de klas en mijn docent, dat ik een rustige en goede stem had voor presentaties. Ik had nog nooit eerder een compliment ontvangen voor mijn presenteervaardigheden!

Leren presenteren

<div>Icons made by <a href="http://www.freepik.com" title="Freepik">Freepik</a> from <a href="https://www.flaticon.com/" title="Flaticon">www.flaticon.com</a> is licensed by <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" title="Creative Commons BY 3.0" target="_blank">CC 3.0 BY</a></div>Ik denk niet dat ik ooit een ‘echte groepspreker’ zal zijn, maar ik geloof nu wel dat het wel steeds makkelijker wordt. Doordat we bij Tio zo veel oefenen met presenteren ben ik zekerder geworden in het voor de klas staan. Het is niet dat ik totaal geen zenuwen meer heb voor een presentatie; om dat te bereiken zal ik nog veel moeten oefenen. Desondanks ben ik er wel steeds meer van overtuigd dat presenteren lang niet zo eng is als ik dacht!

 Door: Steffie Gerritsen, studente Tio Rotterdam