1. Home
  2. Nieuws
  3. Supergemotiveerd: Fleur betaalt haar opleiding zelf

Supergemotiveerd: Fleur betaalt haar opleiding zelf en droomt van een baan bij KLM

Fleur Gutmanis heeft een droom en ze doet er alles aan om die droom waar te maken. Stewardess worden bij de KLM is niet voor iedereen weggelegd – maar deze ambitieuze dame is al een aardig eind op weg. Haar hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management aan Tio betaalt ze zelf: “Het hogere collegegeld is het absoluut waard!”

Passie voor reizen

Mijn droombaan is stewardess”, vertelt toerisme-studente Fleur Gutmanis bevlogen. “Bij de KLM natuurlijk, dat is ‘Nederlands trots’. Ik krijg altijd zo’n blij gevoel als ik een vliegtuig van de KLM zie. Reizen en toerisme zitten in mijn bloed. Ik houd van andere culturen ontdekken en maak van reizen graag mijn werk.”

Fleur zocht dus een toeristische opleiding die bij haar paste en kwam bij Tio uit. “Ik heb eerst het fasttrack-traject van de mbo4-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) gevolgd. Dat beviel goed. Na die opleiding besloot ik door te stromen naar hbo Internationaal Toeristisch Management; ik wilde echt alles uit mezelf halen.”

Van mbo naar hbo

De doorstroom is Fleur prima bevallen. “Ja, dat viel heel erg mee”, vertelt ze. “Dankzij mijn mbo4-diploma kreeg ik voor enkele vakken vrijstelling, waardoor ik makkelijker aan het hbo-niveau kon wennen. De overstap ging daardoor erg goed. En hbo toerisme-opleiding is gewoon een superleuke opleiding. Het is niet alleen toerisme, maar ook bijvoorbeeld eventmanagement, e-commerce en (zakelijke) communicatie. Daarnaast ben je veel met de praktijk bezig, wat erg leerzaam is.”

Thuiskomen bij Tio

Na haar middelbare school begon Fleur in eerste instantie aan een toeristische opleiding bij een andere onderwijsinstelling. “Omdat het collegegeld lager was dan bij Tio”, vertelt Fleur. Ze moet lachen. “Maar ik ben daar gillend weggegaan; het was niets. Toen ben ik bij Tio terechtgekomen. Ik heb er nog geen moment spijt van, het hogere collegegeld heb ik er absoluut voor over!”

Collegegeld is het waard

Fleur betaalt haar opleiding aan Tio zelf. “Ik heb een lening bij DUO en daarnaast werk ik nog minimaal 12 uur per week bij IKEA. Dat is soms pittig, maar het is goed te doen hoor. Dat ik mijn studie zelf betaal, maakt me supergemotiveerd. Ik vind het collegegeld het zeker waard. De kleine klassen, persoonlijke benadering en docenten uit de praktijk bij Tio vind ik erg belangrijk. Daarnaast betalen veel klasgenoten de opleiding zelf; we gaan er met z’n allen voor om het samen te halen! En daarna? Die droombaan bij de KLM natuurlijk!”

Volg Fleur op LinkedIn

We hebben Fleur gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Goed
  • Hoe beoordeel je Tio? Uitstekend