Een relaxte sfeer, wat geroezemoes aan de bar, een stel poolende studenten en op de achtergrond de radio zacht. Het lijkt een normale woensdagavond op de Amsterdamse Tio-vestiging. Maar niets is minder waar: nog geen uur later worden tijdens een aandeelhoudersmeeting drie keiharde pitches gehouden om investeerders te winnen.
Echte ondernemersvaardigheden
De tweedejaarsstudenten Commerciële Economie en Ondernemerschap sluiten vanavond het eerste deel van het project Digital Student Company af. 11 weken aan voorbereidingen gingen hier aan vooraf: van het doen van marktonderzoek en het schrijven van een businessplan tot sales en het bouwen van een website. Je leert alles wat in de praktijk komt kijken bij het opzetten van een bedrijf . Je ontwikkelt hier echte ondernemersvaardigheden.
Professionele pitches
Vanavond moeten de jonge ondernemers, tijdens de door hen zelf georganiseerde aandeelhoudersmeeting, het publiek zien te overtuigen om te investeren in hun bedrijf. Tijdens professionele pitches presenteren de studenten hun ideeën aan het publiek. Eén van de ideeën is gebaseerd op een (succesvol) Amerikaans concept. Commerciële economie-studente Noëlle Stevens: “Mensen kunnen dan geld doneren aan een goed doel en daarbij bijzondere ervaringen met Bekende Nederlanders winnen. Bijvoorbeeld een biertje drinken met Johnny de Mol.”
Maatschappelijk probleem
Soms ontstaan de ideeën ook uit eigen behoefte. Tio-student Antoine van Hulst: “Ons idee is via een klasgenoot ontstaan. Hij drinkt regelmatig een biertje en wil vervolgens weten wanneer hij nog verantwoord achter het stuur mag zitten. Wij willen daarom betrouwbare alcoholtests gaan verkopen. Het verkeer moet veiliger worden.” Een maatschappelijk probleem dus. Niet alleen erg interessant, maar ook leerzaam voor de studenten. Of niet? Antoine: “Zeker. Dit is praktijkervaring 2.0!”