1. Home
  2. Nieuws
  3. Tips voor het vinden van een stage

Tips: zo vind je de beste stage!

Dé perfecte stage vinden? Dat wil iedere student wel. Toch hoeft dat niet zo lastig te zijn als je zou denken. Met deze tips van Tio kom je in ieder geval een heel eind in de goede richting!

Wat wil ik?

Bedenk goed wat voor stage je precies wilt. Wil je een bedrijf beter leren kennen en ga je voor een meewerkstage? Of wil je jezelf heel specifiek ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld Spaans, online marketing of het organiseren van events? En wat zijn je ambities? Weten wat je wilt (en wat niet) maakt je zoektocht overzichtelijk.

Wat kan ik?

Bedenk je, voordat je bedrijven gaat benaderen, wat je precies kunt toevoegen aan een bedrijf. Jouw kennis van e-commerce, je verkooptalent of het feit dat je drie talen spreekt is voor jou misschien vanzelfsprekend; bepaalde bedrijven kunnen het misschien goed gebruiken. Weten wat je kan, maakt je voor bedrijven een interessante kandidaat!

Spread the word

Maak gebruik van je netwerk! Vertel vrienden, familie, collega’s, buren, Tio-docenten en medestudenten wat voor stage je graag zou willen lopen. Via via is vaak de beste (en snelste) manier om ergens binnen te komen.

De wereld aan je voeten

Begint jouw hart sneller te kloppen van stage lopen in het buitenland? De mogelijkheden bij Tio zijn eindeloos. Maar begin wel op tijd met je zoektocht, want behalve je stage zul je vaak ook nog andere dingen moeten regelen. Denk aan huisvesting, visum, verzekeringen, studiebeurs en/of –financiering, inentingen etc. Geen idee waar je moet beginnen? Je stagecoördinator van Tio weet raad!

Brutalen hebben de halve wereld

Ken je iemand die bij het (stage)bedrijf van je dromen werkt? Nodig hem/haar eens uit voor een kopje koffie, vertel dat je op zoek bent naar een uitdagende stage en leg uit wat jij zou kunnen betekenen voor het bedrijf. Met een beetje initiatief en enthousiasme kom je vaak al een heel eind!

Spreid je kansen

Natuurlijk houd jij de vacaturebanken voor stages al bij, maar denk ook eens aan andere mogelijkheden. Spreek je netwerk aan, plaats een oproep op LinkedIn, informeer bij de stagecoördinator en benader zelf bedrijven met een open sollicitatie. Een proactieve houding wordt altijd gewaardeerd.

Check je cv

Je curriculum vitae en motivatiebrief zorgen vaak voor de eerste indruk die je potentiële opdrachtgever van je heeft, en zijn dus superbelangrijk als je uitgenodigd wil worden op gesprek. Zorg daarom dat je cv altijd netjes, volledig en actueel is.

Leg de lat niet te hoog

Perfecte stages liggen nu eenmaal niet voor het oprapen en de concurrentie kan groot zijn. Maak het jezelf niet te moeilijk en sta ook open voor minder voor de hand liggende stages. Bij kleinschalige (familie)bedrijven bijvoorbeeld krijg je vaak meer taken en verantwoordelijkheden en bij start-ups leer je weer meer over wat er komt kijken bij beginnende ondernemingen. Is weer eens wat anders!

Lees meer over: stage