1. Home
  2. Nieuws
  3. Mijn toekomst ligt in de eventbranche

Mijn toekomst ligt in de eventbranche

Als middelbare scholier droomde Charlotte Beker van het werken in een mooi, groot hotel. Als medewerker, misschien zelfs als eigenaar? Een hotelschoolopleiding lag daarmee voor de hand. Ze koos voor de Tio-opleiding Hotel- en Eventmanagement. Dat was drie jaar geleden, inmiddels is ze druk bezig met afstuderen. Haar scriptie wordt een verslag van een marktonderzoek voor Van der Linde Catering + Evenementen.

Met de kennis van nu weet ze dat deze Tio-opleiding haar prima past, meer dan een pure hotelopleiding. Niet in de laatste plaats omdat het laatste jaar van de opleiding Hotel- en Eventmanagement haar steeds meer inzicht bood in de evenementenbranche. “Werken in de eventbranche lijkt me nu eigenlijk nog veel gaver dan in een hotel.” De onderzoeksstage die ze kortgeleden begon bij Van der Linde Catering + Evenementen heeft haar er nog meer van overtuigd dat haar hart in deze branche ligt.
 
Hoe vergroot je je marktaandeel?
Bij Van der Linde maken ze met regelmaat gebruik van Tio-studenten die op zoek zijn naar een onderzoeksstage. Die studenten doen marktonderzoek gericht op het in kaart brengen en zo mogelijk vergroten van het marktaandeel van nieuwe samenwerkingspartners van Van der Linde. Zo startte Charlotte recent haar onderzoek naar een nieuwe eventlocatie waarvoor Van der Linde sinds kort vaste cateringpartner is: de Laurenskerk in Rotterdam. “In overleg met general manager Robin van der Schuyt heb ik daar deze onderzoeksvraag voor geformuleerd: ‘Op welke wijze kan de Laurenskerk zich als evenementenlocatie positioneren en met meer verhuur de omzet van de huidige en potentiële klanten verhogen?’ Mijn plan is om met behulp van het klantsysteem van de Laurenskerk na te gaan waar nu hun grootste omzet zit. Bij de zakelijke of de particuliere markt? Aan de hand daarvan kunnen we bepalen welke bestaande en/of potentiële klanten ik ga interviewen om erachter te komen wat hun beweegredenen zijn om voor deze eventlocatie te kiezen en ook wat de Laurenskerk voor hen nog zou kunnen verbeteren. Dus eigenlijk kijken we hoe het marktaandeel vergroot zou kunnen worden, door meer klanten te genereren voor de Laurenskerk en daarmee ook voor Van der Linde zelf.”
 
Een formeel onderzoekscontract
Het onderzoeksvoorstel schrijven heeft de nodige tijd in beslag genomen. Charlotte heeft zich daarbij gehouden aan de richtlijnen die haar opleiding stelt. “Ja, want zij bepalen straks of mijn scriptie wordt goedgekeurd. Ik merkte wel dat beide bedrijven er graag meer vaart achter wilden zetten en benieuwd zijn naar de eerste resultaten. Maar er zit nu eenmaal veel werk in een goede voorbereiding, bijvoorbeeld voor het schrijven van een onderzoeksverslag. Dat is voor hen misschien niet zo relevant, voor mij is het een belangrijk onderdeel van mijn afstudeerproces.”

Nadat haar onderzoeksvoorstel was goedgekeurd, heeft Charlotte formeel een stagecontract gesloten met Van der Linde om binnen zes maanden haar onderzoek af te ronden. Dat betekent dat ze sinds kort vrijwel fulltime daarmee bezig is, twee dagen per week bij Van der Linde op kantoor en twee dagen bij de Laurenskerk. Op beide locaties vindt ze alle aanspreekpunten die ze voor haar onderzoek nodig zou kunnen hebben.
 
Een toekomst in de eventbranche?
En heeft ze zelf al plannen voor na het afronden van haar onderzoek en scriptie? “Tijdens mijn opleiding ben ik het evenementenvak steeds interessanter gaan vinden. Toen ik net begonnen was bij Van der Linde heb ik een aantal dagen meegelopen op verschillende afdelingen – sales, planning, keuken, partymanagement – om de dagelijkse bezigheden daar te zien. Heel leuk om alle onderdelen van het bedrijf te leren kennen. Ik heb ook ontdekt dat mijn eigen interesses vooral liggen bij het werk van partymanager, dus op de werkvloer, en bij het regelen en voorbereiden wat een planner doet. Maar eerst ga ik me volledig focussen op het afronden van mijn scriptie en daarna zie ik wel wat eventueel het vervolg kan worden.”

Bron: De Eventmanager