Een must voor iedereen die solliciteert naar die geweldige stage (of baan): een goed curriculum vitae. Het bepaalt vaak de eerste indruk bij je potentiële opdrachtgever en is dus heel belangrijk als je uitgenodigd wilt worden voor een gesprek. Moeilijk? Niet met dit stappenplan!
1. Eerste kennismaking
Je persoonlijke gegevens zijn belangrijk voor een eerste indruk; met wie heeft je potentiële opdrachtgever precies te maken? Vermeld in ieder geval: voor- en achternaam, adres, woonplaats, geboortedatum en –plaats, telefoonnummer, e-mailadres, nationaliteit, geslacht en evt. rijbewijs.
2. Wel of geen foto?
Dit is helemaal aan jou, maar wij zouden het zeker aanraden. Jij onthoudt iemand toch ook beter als je er een gezicht bij hebt? Ga voor een nette en representatieve foto. En belangrijk: vergeet niet te lachen, dit geeft je een open en toegankelijke uitstraling :)
3. Je werkervaring
Nu kun je, in chronologische volgorde, laten zien welke ervaring je hebt opgedaan. Per ervaring beschrijf je hoe lang je er gewerkt hebt, waar dat was, welke functie je bekleed hebt en wat je werkzaamheden waren. Je meest recente ervaringen staan bovenaan. Vergeet ook relevante studieopdrachten en –projecten van Tio niet, zoals bijvoorbeeld de Hotel- en Eventweek of Mini-onderneming!
4. Opleidingen
Begin ook hier weer met de meest recente gevolgde opleiding en werk terug naar je middelbare school. Vermeld steeds de naam van de onderwijsinstelling, de opleiding (en evt. studierichting), de jaartallen en diploma’s. Ook relevante cursussen, minors of scripties van Tio zet je hier natuurlijk bij, bijvoorbeeld de minor Digital Marketing bij een functie in die branche.
5. Kennis en vaardigheden
Bezit je over relevante kennis en/of vaardigheden voor de functie waar je op wil solliciteren? Zoals van reserveringssystemen, contentmanagementsystemen of Google Analytics? Of spreek je meerdere talen? Noem het vooral, hiermee kun je je onderscheiden van andere sollicitanten!
6. Nevenactiviteiten en hobby’s
Zit je in het bestuur van de studentenvereniging Cognatio? Organiseer je bepaalde activiteiten? Sport je op hoog niveau? Het lijkt misschien minder van belang, maar ook hiermee kun je je onderscheiden. Je laat zo namelijk indirect zien over welke talenten en kwaliteiten je beschikt.
7. Referenties
Heb je referenties? Een werkgever of stagebegeleider? Altijd handig! Het is voldoende om te vermelden dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn.
8. Het oog wil ook wat
Zorg dat je cv er netjes, professioneel en aantrekkelijk uitziet. Solliciteer je naar een creatieve functie? Dan kun je overwegen je cv op een creatievere manier op te maken, bijvoorbeeld als infographic of in de vorm van een webpagina. Zorg wel dat het van toepassing is op de functie waar je naar solliciteert!
9. Check check, dubbel check!
Laat je cv ook door anderen checken; vier ogen zien meer dan twee. Is alles volledig en actueel? Staan er geen spelfouten in? Tevreden over de algehele uitstraling? Dan houdt niets je nog tegen je cv te versturen en die gave stage/baan te bemachtigen!