1. Home
  2. Studeren bij Tio
  3. Studiekeuze moeilijk? Wij helpen je een handje

Studiekeuze moeilijk? Wij helpen je een handje

Ga je voor die studie dicht bij huis, of trek je de wijde wereld in en kies je voor een opleiding in het buitenland? Wil je iets met marketing doen, of liever in de hospitality? Het bepalen van je studie is een lastige klus, zeker als je nog niet precies weet hoe het er in de werkende wereld of in verschillende branches aan toegaat. Hoe kan je dan weten wat voor soort werk je zou willen doen? Wat zorgt ervoor dat de keuze valt op de ene opleiding en niet op de andere? In deze blog zetten we een aantal factoren op een rijtje waar je je studiekeuze op kunt baseren. Lees ze door en schrijf vervolgens per factor voor jezelf op wat voor jou belangrijk is. Zo help je jezelf weer een stap dichter bij de juiste studiekeuze!

Toekomstperspectief

ToekomstperspectiefJe hoort mensen wel eens zeggen ‘studeren is een investering in je toekomst’. De jaren die je in je studie steekt, geven richting aan de rest van je leven. Het is daarom verstandig een onderwerp te kiezen dat je leuk vindt om dagelijks mee bezig te zijn of waar je echt enthousiast van wordt. Uiteraard is het ook belangrijk dat dit een onderwerp is waar je een baan in kunt vinden. Voor ruim acht op de tien jongeren weegt het toekomstperspectief dan ook zwaar mee in hun studiekeuze. Is de studie interessant, maar de kans op een baan klein? Dan kijken veel jongeren verder.

Aanzien van onderwijsinstituut en opleiding

Hogeschool Tio is de beste kleine hogeschool van Nederland volgens de Keuzegids HboEen tweede factor bij de keuze is de onderwijsinstelling die de opleiding aanbiedt. Ga je naar een reguliere hogeschool, kies je voor particulier onderwijs of wil je naar een academie? Bijna driekwart van de jongeren vindt het belangrijk om te gaan studeren bij een hogeschool of universiteit die goed aangeschreven staat in NederlandZo’n goede reputatie geeft jongeren de indruk dat de opleidingen die daar worden aangeboden van een hoger niveau zijn dan elders. En dat helpt vervolgens weer in de rest van je carrière. Om opleidingen met elkaar te vergelijken kun je gebruikmaken van studiekeuzesites, studiekeuzetests of tools als de Keuzegids. Dit is een onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van opleidingen en instituten beoordeelt en vergelijkt. De gids is dan ook van invloed bij één op de drie studiekeuzes. Ook op die van jou?

De rol van docenten

Docenten met praktijkervaring in het bedrijfslevenDe volgende belangrijke factor zijn docenten. Zij gaan jou lesgeven en je opleiden, zodat jij straks met een vliegende start de banenmarkt op kan. Jongeren ervaren deskundige docenten dan ook van cruciaal belang om succesvol te zijn in zijn of haar studie. En daarin krijgen jongeren opvallend veel bijval van hun ouders: 84 procent van hen geeft aan dat zij de kwaliteit van docenten nog belangrijker vinden dan de faciliteiten die de school aanbiedt. Jongeren zijn vooral onder de indruk van docenten met praktijkervaring in het bedrijfsleven. Daarbij denken studenten dat docenten met een groot netwerk van belang kunnen zijn voor hun eigen loopbaan. Bezoek dus vooral open dagen om de docenten vooraf alvast te leren kennen.

Internationale mogelijkheden

Internationale mogelijkhedenJe kunt het natuurlijk nog grootser aanpakken, namelijk door een studie te kiezen met een internationaal karakter. Als je het leuk vindt om jezelf uit te dagen, geïnteresseerd bent in verschillende culturen en internationale ambities hebt, is dit een goede optie voor jou. Je hoeft daarvoor echt niet volledig in het buitenland te studeren. Zo kun je kiezen voor een Nederlandse opleiding waar een semester aan een buitenlandse school studeren, stagelopen bij een bedrijf in het buitenland en het maken van studiereizen onderdeel van zijn.

Waar wil jij studeren?

Waar wil jij studeren?Tot slot zijn er nog een aantal andere redenen die je kunt meewegen in jouw eigen studiekeuze. Ben je bijvoorbeeld woonachtig in Groningen, maar is je gedroomde studie alleen te volgen in Tilburg? Dan wordt de studie in een kwart van de gevallen toch niet gekozen. Dat geldt ook andersom: als een studie in een geliefde stad wordt gegeven, is de kans groter dat jongeren ervoor kiezen. De plaats waar de studie wordt gegeven, wordt door diverse jongeren dan ook serieus meegewogen in de keuze. Hoe is dat voor jou?

Volg je eigen pad

Path icons created by Freepik - FlaticonTot slot kan de studiekeuze van vrienden ook een rol van betekenis spelen. Vijftien procent van de jongeren geeft namelijk aan dat zij hun studiekeuze deels baseren op de studiekeuze van vrienden. Of dat een slimme zet is, is de vraag. Je wil namelijk uiteindelijk je eigen keuze maken, want jij moet die studie doen. Daarbij is je studieperiode een mooi moment om je netwerk uit te breiden en nieuwe vrienden te maken, die vaak je hele leven bij je blijven. Bespreek je studiekeuze dus vooral met je vrienden, maar zoals met alle bovenstaande factoren: volg uiteindelijk je eigen pad.

Wil je meer weten over hoe je je studiekeuze serieus aanpakt en hoe je de stress tot het minimum kunt beperken? Je leest het hier:
- Studiekeuze? Maak je er niet te druk om!
- Studiekeuzestress? Zo pak je het aan!