1. Home
  2. Nieuws
  3. 7 tips voor het bezoeken van een open dag

Waar let u op tijdens een open dag? 7 tips!

Met uw kind naar een open dag: spannend! Voor uw kind, maar óók voor u. Want er komt best veel op jullie af ineens. Waar let u nou op tijdens zo’n open dag? En wat is, voor u als ouder of verzorger, belangrijk om te weten? Wij helpen u een handje en zetten 7 praktische tips onder elkaar. Zo weet u zeker dat u alles uit die open dag(en) haalt!

1. Bereid u voor

Tijdens een open dag kan er veel op jullie afkomen. Om te voorkomen dat jullie door de bomen het bos niet meer zien, zorgen jullie voor een goede voorbereiding. Bezoek de website van de hogeschool of universiteit waar jullie naar toe willen, vraag een studiegids aan en neem alles eens rustig door. Hoe beter jullie je hebben ingelezen, hoe gerichter jullie tijdens de open dag te werk kunnen gaan.

2. Duik in het studieprogramma

Om te weten te komen of een studieprogramma bij de ambities van uw kind past, woont u tijdens de open dag verschillende presentaties bij. U kunt de volgende vragen in uw achterhoofd houden: Hoe is het vakkenpakket opgebouwd? Hoe praktijkgericht is de studie? Hoeveel contacturen zijn er? Welke mogelijkheden tot (internationale) stages zijn er? En wat zijn de mogelijkheden ná de studie?

3. Vraag studenten het hemd van het lijf

Hebt u eenmaal een goede algemene indruk, maakt u dan ook eens een praatje met wat studenten; zij weten als geen ander wat de studie inhoudt. Wat vinden zij bijvoorbeeld van het vakkenpakket? Waar hebben zij al stage gelopen en hoe ging dat? Hoe ervaren zij de studiedruk? En hebben ze misschien nog handige studiekeuzetips? Op open dagen van Tio zijn altijd studenten aanwezig die u graag vertellen over hun persoonlijke ervaringen. Superleerzaam om alles uit de eerste hand te horen!

4. Knoop een praatje aan met een studiecoach

Hebben jullie een goed gevoel over een studie? Spreek dan eens een studiecoach aan. Hij of zij kan u namelijk informeren over praktische zaken. Zoals: hoe worden studenten begeleid tijdens hun studie? Wat als er extra behoeftes zijn, zoals bij functiebeperkingen of topsporten? Is er dan ruimte voor persoonlijke begeleiding of zelfs onderwijs op maat? Op Tio bijvoorbeeld is die ruimte, dankzij kleinschalig en persoonlijk onderwijs, er volop. Wel zo handig om te weten.

5. Oriënteer u op het financiële plaatje

Weten jullie al hoe jullie de studie eventueel gaan financieren? Gaat uw kind alles zelf betalen of niet? En wat zijn de betalingsmogelijkheden? Op open dagen van Tio is er altijd een financieel adviseur aanwezig, die jullie vrijblijvend informeert over alle mogelijkheden en jullie financiële vragen graag beantwoordt. Handig! Want studeren bij Tio is voor iedereen betaalbaar, maar hoe zit dat dan precies?

6. Meelopen of proefstuderen

Als uw kind en u enthousiast zijn, informeer dan ook eens naar de mogelijkheden van een meeloop- of proefstudeerdag. Op Tio bijvoorbeeld kunnen leerlingen een dagje meelopen met een Tio-student. Een-op-een, dus superleerzaam en persoonlijk. Deze student maakt uw kind wegwijs op school, vertelt over de opleiding én neemt hem of haar natuurlijk mee de lessen in. Zo krijgt uw kind een goed beeld van hoe het is om écht op Tio te studeren en of de manier van lesgeven bij hem of haar past.

7. Volg uw gevoel

Wat is jullie indruk van de opleiding? Ziet u uw kind er al rondlopen? Na de open dag laat u eerst alles eens rustig zakken. Uiteindelijk moet uw kind natuurlijk zelf beslissen, maar u kunt hem of haar hier wel een handje bij helpen. Zet alle voors en tegens op een rijtje en wees kritisch. Kijken jullie nog even verder? Of voelt het goed en hebben jullie misschien wel de juiste studie gevonden?