1. Home
  2. Studeren bij Tio
  3. Je ouders als coach bij jouw studiekeuze

Je ouders als coach bij jouw studiekeuze

Word je misschien jurist, makelaar, general manager in een hotel, of ga je een eigen zaak runnen? Wie zal het zeggen! Je wil graag dat het de juiste keuze is. En dat willen je ouders natuurlijk ook. Praat je er samen weleens over? Hoe kun je eigenlijk het beste met ze in gesprek gaan? Wanneer moet je ze even vakkundig negeren en wanneer zeggen ze eigenlijk iets heel handigs? Wij onderzochten de rol van ouders in jouw keuzeproces. In deze blog lees je de tips en tricks rondom de studiekeuze voor jou én je ouders.

In de laatste jaren van je middelbare school moet je na gaan denken over een belangrijke beslissing: welke studie ga je kiezen? Je moet een besluit nemen dat van invloed is op je toekomst. Het is dan ook een spannende tijd; niet alleen voor jou, maar ook voor je ouders. 98 procent van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind zelf de studie kiest. Tegelijk weten ouders ook hoe moeilijk het kan zijn voor jou om op jonge leeftijd een beeld te vormen van wat je later worden wilt. Daarom is er voor ouders ook een rol weggelegd om jou te helpen bij je studiekeuze. Aangezien ze jou kennen als geen ander, zijn ze de perfecte adviseur.

Je ouders als coach

Uit ons onderzoek blijkt dat 75 procent van de jongeren regelmatig met hun ouders overlegt als het gaat over de studiekeuze. Het is natuurlijk heel fijn voor ouders en jongeren dat ze bij elkaar terecht kunnen. Minder succesvol is het om vlak voor het moment van je studiekeuze geforceerd samen om tafel te gaan om het over de studie te hebben. Slimmer is het om gedurende de hele middelbare schoolperiode vaker samen over jouw toekomst en een eventuele studie te praten. Bijvoorbeeld wanneer je iets op school meemaakt dat je leuk of interessant vindt. In zulke gesprekken kunnen je ouders jouw coach of adviseur zijn. Door goede vragen te stellen, jou te spiegelen en je aan te zetten tot verder denken. Belangrijk daarbij is dat je ouders niet iets voor jou invullen, maar je zelf tot inzichten laten komen. Uit ons onderzoek krijgen wij terug dat jongeren dit type gespreksverhoudingen met hun ouders het best kunnen waarderen.

Ouders met een eigen voorkeur

Goed om te weten: 89 procent van de ouders steunt de keuze van hun kind, ongeacht wat de keuze daadwerkelijk is. Grote kans dus dat ook jouw ouders het volste vertrouwen hebben in jouw besluit. Tegelijk geeft twee derde van de ouders aan dat zij wel geloven invloed te hebben. Enerzijds is dat de adviserende rol die we zojuist al bespraken, maar sommige ouders hebben een sterke persoonlijke mening en brengen die ook naar voren. Zo vindt tien procent van de ouders dat bepaalde studies ongeschikt zijn voor hun kind, bijvoorbeeld omdat vrouwen niet in de techniek thuishoren of een man geen gastheer kan zijn. Zo’n mening kan jou in verwarring brengen. Hoe ga je daarmee om? Natuurlijk kun je lekker eigenwijs zijn en precies datgene kiezen wat je ouders afraden. Maar vaak leidt dat tot ruzie en daar heeft niemand zin in. Merk je dat je ouders een persoonlijke mening geven? Geef dan rustig aan dat jij liever je eigen keuze maakt en vraag of zij in de adviesrol willen stappen. Lukt hen dat niet, klop dan bij iemand anders aan voor advies. Bijvoorbeeld een decaan, mentor of de ouders van een goede vriend of vriendin.  

Vraag om een extra paar ogen

De overstap van de middelbare school naar de studententijd is groot. Een goede voorbereiding op de studiekeuze (tip!) is daarom heel fijn. Wanneer je een potentiële studie op het oog hebt, betrek je ouders dan. Vraag ze mee naar een open dag zodat zij een extra paar ogen kunnen zijn waarmee ze vanuit een meer ervaren perspectief kijken en dingen zien die jij niet ziet. Bespreek vervolgens samen de indruk die jullie van de studie kregen. Je zult zien dat dat je helpt een beter beeld te vormen van de studie en school. Op die manier kies je sneller de studie die het beste bij je past.

Meer weten?

Download het onderzoeksrapport 'De studiekeuze nader bekeken'.

Studiekeuzerapport downloaden