1. Home
  2. Over Tio
  3. Organisatie

Over Tio 

Beste kleine hogeschool

Organisatie

Hogeschool Tio wil zich onderscheiden met de kernwaarden persoonlijk, excellent en ondernemend onderwijs. De missie van Tio is om jonge mensen optimaal te begeleiden in hun ontwikkeling en de basis te leggen voor een succesvolle carrière.
Praktijk en kwaliteit staan centraal en daar maakt iedereen zich hard voor. Door te luisteren naar studenten en het bedrijfsleven slaagt Tio erin gedurende het studiejaar op regelmatige basis veranderingen door te voeren in het onderwijsprogramma. De aandacht die Tio besteedt aan kwaliteit resulteert in tevreden studenten.

Ontmoet het managementteam van Tio

Een toegewijd managementteam staat aan het hoofd van de Tio-vestigingen. De vestigingsmanagers vertellen je over hun passie en trots. Maak snel kennis met onze trotse vestigingsmanagers, ze stellen zich graag aan je voor. 

Manager operations

Arthur Teeuw
Arthur Teeuw, Kwartiermaker Tio Groningen"De kracht van Tio vind ik de sfeer en kleinschaligheid. En de combinatie met kwalitatief hoogwaardig onderwijs, gegeven door inspirerende docenten afkomstig uit de praktijk, maakt Tio echt uniek! Ik werk sinds 2011 bij Tio. Een tijd waarin ik veel verschillende rollen heb vervuld. Van docent, studiecoach, afstudeercoach tot vestigingsmanager. Deze brede ervaring zet ik nu in als manager operations. In die functie houd ik me bezig met de internationale werving, het contact met de toekomstige studenten van Tio en heb ik dagelijks intensief contact met onze 6 vestigingen in het land.
Volg Arthur Teeuw op LinkedIn

Vestigingsmanager Tio Amsterdam

Martijn Naberman
Martijn Naberman, vestigingsmanager Tio Amsterdam"Begin 2009 ben ik bij Tio Amsterdam begonnen met een verleden als docent aardrijkskunde, manager bij Albert Heijn en Intersport. Ik heb mij sindsdien geen dag verveeld: organiseren van steeds betere en drukkere (soms 1300 gasten) evenementen, aannemen van leuke en goede docenten (na het doornemen van soms wel 1300 cv’s), het ontvangen van steeds meer en hele leuke studenten, verbouwingen op de vestiging, organiseren van de Londenreis, veel rondlopen en praten met de studenten, vergaderen etc. Kortom een ontzettend leuke en drukke baan." 
Volg Martijn Naberman op LinkedIn

Vestigingsmanager Tio Eindhoven

Nicole Faasse, Vestigingsmanager Tio EindhovenNicole Faasse
“Voordat ik hier in dienst kwam als vestigingsmanager heb ik 4 jaar een eigen restaurant gehad in Deurne. Daarvoor ben ik werkzaam geweest bij Tio Leidschendam later Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Op alle vestigingen heb ik horeca (praktijk)vakken gedoceerd en was ik stage- en studiecoördinator voor de mbo-richtingen, daarnaast gaf ik voorlichting op de open dagen van Tio. 
Ik lever graag goed werk af en communiceer het liefst op een persoonlijke wijze. Servicegerichtheid staat bij mij hoog in het vaandel en ik vind het prettig om een vertrouwensrelatie op te bouwen. Een tevreden persoon, daar krijg ik energie van! Jong volwassenen kunnen opleiden, docenten blijven enthousiasmeren en sturing geven aan een team, is een continue proces waarbij vaak genoeg mijn vakkennis als vinoloog goed van pas komt.”
Volg Nicole Faasse op LinkedIn.

Vestigingsmanager Tio Groningen en Hengelo

Geert van der MeerGeert van der Meer, Vestigingsmanager Groningen bij Hogeschool Tio
"Tio Groningen is de jongste vestiging van Tio en Tio Hengelo is de bakermat voor Tio waar het allemaal in ’69 begon. Een mooie combi om deze beide vestigingen te mogen aansturen.
Je studietijd is een onvergetelijke tijd waarin je veel nieuwe vrienden maakt, mooie ervaringen opdoet en je voorbereidt op een succesvolle toekomst. Het beste onderwijs, inspirerende docenten met enorm veel praktijkervaring en een geweldige studententijd, dat zijn de speerpunten waar ik voor sta. Met ruim 20 jaar ervaring binnen Tio draag ik samen met mijn team en de studenten graag bij aan jouw ontwikkeling. Kom gerust een keer langs om de persoonlijke sfeer bij Tio te proeven." 
Volg Geert van der Meer op LinkedIn

Vestigingsmanager Tio Rotterdam

Bart Kuijpers
Bart Kuijpers, vestigingsmanager Tio Rotterdam"Sinds november 2021 ben ik verantwoordelijk voor de Tio vestiging in Rotterdam, prachtig centraal gelegen in het hart van deze geweldige stad. Ik ben tijdens mijn carrière altijd gefascineerd en geïnspireerd geweest door het niveau en de zelfstandigheid van de studenten van Tio, maar ook van de professionele begeleiding bij stagiaires en afstudeerders.  Studenten van Tio sprongen er altijd met kop en schouders bovenuit wanneer ik op zoek was naar startende professionals, dit heeft mijn ambitie gevoed om zelf bij Tio aan de slag te gaan. Samen met de docenten en het stafteam van Rotterdam biedt Tio goed en innovatief onderwijs, gericht op de toekomst. Door het aanbieden van Engelstalig onderwijs wil ik Tio Rotterdam een meer internationaal karakter geven."
Volg Bart Kuijpers op LinkedIn

Vestigingsmanager Tio Utrecht

Manon Lenferink
Manon Lenferink, vestigingsmanager Tio Utrecht"Tio is al tien jaar op rij de trotse aanbieder van de best beoordeelde opleidingen van Nederland. Alles in deze veranderende wereld is een uitnodiging om je als organisatie en student te blijven ontwikkelen en datgene neer te zetten, wat het beste bij je past. Als vestigingsmanager in Utrecht hecht ik veel waarde aan het persoonlijke karakter van Tio. Met medewerkers en docenten streef ik er naar om met enthousiasme en interesse studenten te inspireren, te werken in een veilige omgeving, het creëren van een goede basis waarin kleinschaligheid, een gezellige sfeer en elkaar motiveren centraal staan.”
Volg Manon Lenferink op LinkedIn

Meer weergevenMinder weergeven

Kwaliteit

Door de landelijke organisatie kan Tio zich focussen op kwaliteit en onderwijsvernieuwing. Een team van onderwijskundigen zet zich dagelijks in voor de onderwijskwaliteit en voor aansprekende en actuele studieprogramma’s. De eigen softwarespecialisten zorgen ervoor dat de systemen up-to-date zijn en optimaal functioneren. 

Accreditatie & erkenning

NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, heeft de hbo-opleidingen van Hogeschool Tio geaccrediteerd. De hbo-opleidingen van Hogeschool Tio zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
 
De NVAO is als onafhankelijke, binationale accreditatieorganisatie bij verdrag opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid om een deskundig en objectief oordeel te geven over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. De taken en werkwijze van de NVAO zijn in wetgeving vastgelegd. Haar hoofdtaken zijn het beoordelen en het borgen van het niveau en de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen en het bevorderen van de kwaliteitscultuur binnen het hoger onderwijs. Als lid van de NRTO onderschrijft Tio de gedragscode van de NRTO. 

De mbo-opleidingen van Tio zijn door de Onderwijsinspectie erkend in het kader van de Wet Educatie Beroepsonderwijs. De Onderwijsinspectie heeft het mbo-onderwijs van Tio in haar beoordeling op alle onderdelen de hoogst haalbare scores gegeven, de eindbeoordeling is dan ook goed. 

Bijzonder kenmerk ‘kleinschalig en intensief onderwijs’

Hogeschool Tio heeft het bijzondere kenmerk kleinschalig en intensief onderwijs ontvangen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het is daarmee de eerste particuliere instelling in Nederland die dit bijzondere kenmerk toegekend heeft gekregen.

Bij de toekenning werden de volgende criteria beoordeeld: beoogde leerresultaten, programma-inhoud, programma-leeromgeving, instroom, personeel, materiële voorzieningen en gerealiseerde leerresultaten. Over het laatste criterium zegt het panel in het accreditatierapport: “Het afstudeerrendement ligt bij Tio hoger dan bij vergelijkbare opleidingen.”

SMA-kenniscertificaat en E-academy certificaat

Tio's samenwerking met Sales Management Association De SMA-auditcommissie (Sales Management Association) heeft Hogeschool Tio het SMA-kenniscertificaat toegekend. Studenten die de opleidingen hbo Commerciële Economie en mbo Commercieel Business Management afronden krijgen bij hun diploma het SMA-certificaat als bewijs van hun competenties op het gebied van sales. 

Onze hbo-bachelor- en hbo-ad-opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap zijn gecertificeerd door thuiswinkel e-academy.Onze hbo-bachelor- en hbo-ad-opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap zijn gecertificeerd door thuiswinkel e-academy.

Kwaliteitszorg

Kwaliteitszorg

ISO-kwaliteitscertificaat voor Hogeschool Tio.Hogeschool Tio voert het NEN-EN ISO 9001:2008 kwaliteitscertificaat. Dat het onderwijs en de organisatie op Hogeschool Tio van topkwaliteit zijn, is hierbij nogmaals bevestigd.

NRTO-keurmerk

Erkenning voor kwaliteit en professionaliteit
NRTO-keurmerk voor Hogeschool Tio, erkenning voor kwaliteit en professionaliteit.Sinds eind augustus 2016 mag Hogeschool Tio als een van de eersten het NRTO-keurmerk voeren. Het NRTO-keurmerk is in de onderwijswereld een teken van kwaliteit en professionaliteit. Het geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij de keuze voor een onderwijsinstelling. Het keurmerk geeft aan dat Hogeschool Tio transparant is over producten en diensten, adequate dienstverlening biedt, een professionele omgang met klanten kent, deskundig personeel heeft en de klanttevredenheid meet.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of je aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders. 

Samenwerking

Samenwerking

Hogeschool Tio is lid van de vereniging Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Daarnaast is Hogeschool Tio lid van de branche- en netwerkorganisaties:

Hogeschool Tio is lid van de vereniging Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO).Ecommerce Foundation
Tio's samenwerking met de ANVR Tio's samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland   Tio's samenwerking met Sales Management Association
Tio's samenwerking met Hotellotop  Tio's samenwerking met IDEA
Tio's samenwerking met Genootschap voor Eventmanagers  Tio's samenwerking met Thuiswinkel.org 

Klanttevredenheid

De aandacht die Tio besteedt aan kwaliteit resulteert in tevreden studenten. Tio scoort daarom goed in externe enquêtes, zoals de Nationale Studenten Enquête en de JOBmonitor. Tijdens de opleiding vullen studenten ook meerdere interne enquêtes in. Aan de hand van deze enquêtes kan de kwaliteit worden gemeten, maar – belangrijker nog – wordt ook duidelijk wat er kan worden verbeterd. Daarnaast heeft Tio zeer frequent formeel en informeel overleg met studenten. Jaarlijks zijn er twee studenten-vertegenwoordigersoverleggen per vestiging en twee bijeenkomsten van de opleidingscommissie. Tevens vindt er geregeld overleg plaats tussen studenten, studiecoaches, studentenvertegenwoordigers en de staf op de vestiging. 

Advies door het bedrijfsleven

Werkveldadviescommissie

Voor de inhoud van de opleidingen laat Tio zich adviseren door deskundigen uit het bedrijfsleven:

Dhr. J. Abraham 
Managing Director, Ecommerce Foundation
Dhr. B. van den Akker 
Advocaat, DOEN Legal
Dhr. E. Bleeker 
Directeur, Sales Management Association
Dhr. P. Boogert 
General Manager, Lloyd Hotel
Dhr. S. Bosman 
Directeur, Stockon
Dhr. E.M. Bruyn 
General Manager, Steigenberger Airport Hotel Amsterdam 
Dhr. M.W. Busstra 
Group Controller, Elbuco BV
Dhr. K. Deelstra 
Co-owner, SEO Effect
Dhr. R. Dingemans 
Head Consulting, SAP Nederland BV
Dhr. R. Dresia 
Manager Cabin Crew Training, TUI fly Benelux
Dhr. mr. J. van Duijvenbode 
Manager Tax Management, Deloitte
Dhr. M Groot 
Directeur, 8DAW
Dhr. B. van der Heijden 
Director Clients, RAI Amsterdam
Mevr. C. Hoekstra   
Managing Director, Thomas Cook
Dhr. C. Hoogendoorn 
Directeur Marketing, Corendon
Mevr. E. Janssen 
Managing Director, Culture Inc.

Dhr. E. de Jong 
Senior Executive Advisor/Interim Manager, Gimv
Mevr. S. Koolen 
Manager, Vacansoleil Academy
Dhr. drs. ing. J. Koppers 
Supply Chain Director, Lucas Bols BV
Mevr. E. Kuipers 
Commercial Director, ITG Companies
Dhr. T. Landen 
Director of Global Partnerships, Revinate BV
Dhr. W. Mulder 
Adviseur, RSM
Dhr. T. Naber 
Erelid Koninklijke Horeca Nederland
Dhr. J. van den Neste 
Eigenaar, InSureNext
Dhr. E. Nijman 
E-commerce manager, Zeeman textielSupers
Mevr. W. van Norel 
People & Culture Director, Kimpton De Witt Amsterdam
Mevr. M. van Oerle 
Unit Coach Dienst Cabine, Transavia
Dhr. F. Oostdam 
Directeur, ANVR
Dhr. D. Prijs 
Directeur, Genootschap voor Eventmanagers
Mevr. E. Reeder 
Sales Executive, Waldorf Astoria 
Dhr. E. Toren  
Directeur, Hotel TwentySeven
Mevr. M. Uphus  
Advocaat, De Neef Advocaten 

College van advies

Tio laat zich op bestuurlijk niveau adviseren door:


Onderwijsvisie

Hogeschool Tio wil zich primair onderscheiden met persoonlijk, excellent en ondernemend onderwijs en de mogelijkheid om het diploma in korte tijd te behalen.

Deze profilering is vertaald naar een mission statement: “Hogeschool Tio wil persoonlijk en intensief beroepsonderwijs verzorgen dat als excellent beoordeeld wordt door student en bedrijfsleven”.
De geformuleerde kernwaarden van deze profilering komen tot uiting in alle aspecten van Tio.

Persoonlijk

PersoonlijkHet persoonlijke karakter van de organisatie is vormgegeven in kleinschaligheid en korte lijnen voor student en medewerkers.

Excellent

ExcellentExcellentie komt tot uiting in het leveren van maatwerk, de vele keuzemogelijkheden en het intensieve onderwijsprogramma. De student wordt uitgedaagd om te excelleren.

Ondernemend

OndernemendOndernemerschap zit, als commerciële organisatie, in het DNA van Hogeschool Tio. De studenten worden uitgedaagd ondernemend te zijn tijdens hun studie en in hun toekomstige werk. 

Meer weergevenMinder weergeven

Lectoraat e-commerce

Het Tio lectoraat e-commerce helpt de Tio-studenten om zich te specialiseren in dit dynamische vakgebied e-commerce. De lector deelt zijn zakelijke contacten met de studenten en zorgt vanuit zijn kennis voor ontwikkeling en actualisering van het onderwijs. Hierdoor verloopt de aansluiting op de arbeidsmarkt voor de studenten nog beter. 

Doel

Het lectoraat is gericht op het tot stand brengen van een interactie tussen onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk door middel van het verzamelen, verspreiden en (leren) toepassen van kennis op het gebied van e-commerce en digitale marketing in de branche. Het lectoraat geeft richting aan onderzoeksopdrachten en afstudeerprojecten die door studenten worden uitgevoerd. 

E-commerce speerpunt

Internet heeft een grote invloed op het bedrijfsmodel van bedrijven en instellingen. Hogeschool Tio wil in grotere mate een rol spelen als kenniscentrum voor innovatie op dit gebied. 

Lector e-commerce

Jorij Abraham is lector e-commerce bij TioJorij Abraham, director Research & Advise bij Thuiswinkel.org, is benoemd tot lector e-commerce binnen Hogeschool Tio. Met zijn ervaring als manager e-commerce voor bedrijven als de Bijenkorf, TUI en Sanoma helpt hij Tio om e-commerce nog beter te integreren in alle opleidingen. “Binnen e-commerce is altijd ruimte voor nieuwe ideeën.” 

Meer weergevenMinder weergeven

Historie

Even terug in de tijd. Het hoe en waarom van het ontstaan van Tio.

Oprichter Hogeschool Tio dhr. D.J.F. WilminkHoe het begon: begin jaren ’70 groeide het toerisme explosief. Hierdoor ontstond in de toeristische sector een grote behoefte aan geschoold personeel. Aangezien er nog geen regulier onderwijs op het gebied van toerisme bestond, richtte het bedrijfsleven drie vakscholen op, namelijk:

  • Tio college, namens het bedrijfsleven in Oost-Nederland (opgericht in 1969 door VVV-directeur D.J.F. Wilmink), met een vestiging in Hengelo
  • AVR vakschool, namens het ANVR (brancheorganisatie voor de reiswereld), met een vestiging in Leiderdorp (later Leidschendam);
  • AVV vakschool, namens de ANVV (brancheorganisatie voor het VVV-wezen) met een vestiging in Den Haag (later Amersfoort). 

Oprichter Hogeschool Tio dhr. D.J.F. Wilmink, oud-directeur van de VVV
Deze vakscholen verzorgden kortlopende functiegerichte opleidingen, gericht op de praktische behoeften van het bedrijfsleven. De goede uitstroommogelijkheden voor afgestudeerden zorgden ervoor dat de drie vakscholen populair waren.

Aanvankelijk werden deze vakscholen door de overheid gesubsidieerd. Eind jaren ’80 hield de overheidssubsidie op te bestaan en werden de vakscholen gedwongen meer marktgericht te gaan denken. In 1988 werden nevenvestigingen geopend in Haarlem en ’s-Hertogenbosch.

Sinds 1991 is Tio een particuliere onderwijs­instelling. Verschillende vakscholen werden door Tio overgenomen: de AVV-vakschool in 1993 en de AVR-vakschool in 1994. In 1997 werd de hospitality-opleiding Tunon overgenomen. 

Meer weergevenMinder weergeven