1. Home
  2. Over Tio
  3. Organisatie

Over Tio 

Algemeen

Organisatie

De missie van Tio luidt: het verzorgen van persoonlijk en intensief beroepsonderwijs dat als excellent beoordeeld wordt door student en bedrijfsleven. 
Praktijk en kwaliteit staan centraal en daar maakt iedereen zich hard voor. Door te luisteren naar studenten en het bedrijfsleven slaagt Tio erin gedurende het studiejaar op regelmatige basis veranderingen door te voeren in het onderwijsprogramma. De aandacht die Tio besteedt aan kwaliteit resulteert in tevreden studenten.

Ontmoet het managementteam van Tio

Een toegewijd managementteam staat aan het hoofd van de Tio-organisatie. De leden van het managementteam vertellen je over hun passie en trots. Maak snel kennis met onze managementleden, ze stellen zich graag aan je voor. 

Directeur

Mark Duthler 
Mark Duthler, directeur en eigenaar Hogeschool Tio"Al bijna de helft van mijn leven ben ik aan Tio verbonden. En met de jaren word ik steeds trotser op Tio. Tio is eigenlijk mijn vierde kind! Het geeft super veel voldoening als studenten dankzij Tio iets moois uit hun leven halen. En het voelt goed om bovenmeester te mogen zijn van 350 eigenwijze medewerkers op vijf gezellige scholen." 

Volg Mark Duthler op LinkedIn

Commercieel manager

Geert van der Meer
Geert van der Meer, Commercieel Manager bij Hogeschool Tio"Ik ben alweer jaren werkzaam bij Tio. Eerst als vestigingsmanager in Haarlem en Amsterdam en nu alweer geruime tijd als commercieel manager. Samen met de verschillende afdelingen waaraan ik leiding geef, marketing en studentenadministratie, ben ik ervoor verantwoordelijk dat Tio goed verkocht wordt, zodat er voldoende nieuwe studenten starten in het nieuwe studiejaar. Dit begint met de aanwezigheid van Tio op voorlichtingen en beurzen, de studiegids, de website, de open dagen en het te woord staan van klanten tot het aanmeldproces. Geweldig vind ik het om te zien hoe onze studenten vol trots het product verkopen aan een volgende generatie." 
Volg Geert van der Meer op LinkedIn

Hoofd onderwijs & kwaliteit

Patrick Molenaar 
Patrick Molenaar, Hoofd Onderwijs & Kwaliteit"In 2014 ben ik bij Hogeschool Tio begonnen als docent hospitalityvakken en in 2016 heb ik de overstap gemaakt naar de afdeling Onderwijs & Kwaliteit als Mbo-regisseur. Sinds oktober 2017 vervul ik met veel plezier en enthousiasme de rol van Hoofd Onderwijs & Kwaliteit binnen Hogeschool Tio. Samen met mijn team en de docenten binnen de verschillende vakgebieden zorg ik ervoor dat onze studenten ondernemend en met een open-mind worden opgeleid door middel van kwalitatief hoogwaardige opleidingen."
Volg Patrick Molenaar op LinkedIn

Hoofd automatisering

Louis van Dieteren
Louis van Dieteren, Hoofd automatisering“Sinds eind 2017 werk ik bij Tio als Manager ICT. In mijn loopbaan heb ik bij commerciële organisaties gewerkt, waarbij ik altijd actief ben geweest op het gebied van informatiemanagement en ICT. Samen met mijn team dragen we bij aan de ambitie en drive van Tio om de beste te willen zijn. Innovatie en kwaliteit van de ICT staan centraal net als een optimale aansluiting op de behoeften en wensen van zowel het onderwijs, de studenten, docenten als die van de interne klanten van de bedrijfsvoering.
Mijn ICT-team bestaat uit gedreven en gemotiveerde medewerkers op de gebieden van informatiemanagement, projectleiding, software ontwikkeling, functioneel beheer, systeembeheer en de service desk. Op onderdelen vullen we dat aan met externe oplossingen en partijen, waarbij wij altijd zelf de regie blijven voeren. Een goede ICT maakt het onderwijs aantrekkelijker”.
Volg Louis van Dieteren op LinkedIn

Manager P&O

Kitty Vlijter
Kitty Vlijter, Manager P&O bij Hogeschool Tio"Inmiddels werk ik alweer 5 jaar met veel plezier voor Tio. Vanaf 1 augustus 2017 als verantwoordelijke voor de afdeling Personeel & Organisatie (P&O).
Na ruim 22 jaar in Amerika gewoond en gewerkt te hebben als human resource professional ben ik in 2012 terugverhuisd naar Nederland en ben ik bij Tio begonnen als docent voor de (hotel)management- en communicatievakken. Vervolgens ben ik stagecoördinator en studiecoach geworden voor de studenten van de Engelstalige opleiding Hotel and Event Management op de vestiging in Utrecht.
Met deze kennis en ervaring wil ik graag een bijdrage leveren om de P&O-processen verder te ontwikkelen zodat alle Tio-collega’s gemotiveerd en gedreven goed werk kunnen leveren en het beste uit zichzelf kunnen halen." 
Volg Kitty Vlijter op LinkedIn

Controller

Hans van Driel - ControllerHans van Driel 
“Mijn hele leven werk ik al in finance. Eerst bij de ‘big four’ grote accountantskantoren, vervolgens jarenlang als interim manager en daarna zes jaar in het buitenland. Nu ben ik als Controller verantwoordelijk voor de managementinformatie, financiële administratie en studentenadministratie bij Hogeschool Tio. Velen van jullie zullen regelmatig contact met mijn afdeling hebben. Of het nu gaat om financiën, salarissen of de studentenadministratie, mijn collega’s en ik doen ons uiterste best om u van dienst te zijn. Mijn ervaringen zijn heel positief: Tio is innovatief, biedt excellente opleidingen aan en iedereen bij Tio is zeer gedreven.
Als ik niet bij Tio ben, ben ik bijvoorbeeld aan het hardlopen of sta ik als speler/trainer/coach op het hockeyveld. En tussendoor help ik mijn kinderen met hun huiswerk voor wiskunde of economie, want ik ben tenslotte van de cijfers.”
Volg Hans van Driel op LinkedIn

Vestigingsmanager Tio Amsterdam

Martijn Naberman
Martijn Naberman, vestigingsmanager Tio Amsterdam"Begin 2009 ben ik bij Tio Amsterdam begonnen met een verleden als docent aardrijkskunde, manager bij Albert Heijn en Intersport. Ik heb mij sindsdien geen dag verveeld: organiseren van steeds betere en drukkere (soms 1300 gasten) evenementen, aannemen van leuke en goede docenten (na het doornemen van soms wel 1300 cv’s), het ontvangen van steeds meer en hele leuke studenten, verbouwingen op de vestiging, organiseren van de Londenreis, veel rondlopen en praten met de studenten, vergaderen etc. Kortom een ontzettend leuke en drukke baan." 
Volg Martijn Naberman op LinkedIn

Vestigingsmanager Tio Eindhoven

Nicole Faasse, Vestigingsmanager Tio EindhovenNicole Faasse
“Voordat ik hier in dienst kwam als vestigingsmanager heb ik 4 jaar een eigen restaurant gehad in Deurne. Daarvoor ben ik werkzaam geweest bij Tio Leidschendam later Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Op alle vestigingen heb ik horeca (praktijk)vakken gedoceerd en was ik stage- en studiecoördinator van de richtingen mbo Hotelmanagement en Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess), daarnaast gaf ik voorlichting op de open dagen van Tio. 
Ik lever graag goed werk af en communiceer het liefst op een persoonlijke wijze. Servicegerichtheid staat bij mij hoog in het vaandel en ik vind het prettig om een vertrouwensrelatie op te bouwen. Een tevreden persoon, daar krijg ik energie van! Jong volwassenen kunnen opleiden, docenten blijven enthousiasmeren en sturing geven aan een team, is een continue proces waarbij vaak genoeg mijn vakkennis als vinoloog goed van pas komt.”
Volg Nicole Faasse op LinkedIn.

Vestigingsmanager Tio Hengelo

Maurice Krabbenborg
Maurice Krabbenborg, vestigingsmanager Tio Hengelo"Tio Hengelo bestaat inmiddels 50 jaar. In 1969 is hier in Twente de basis gelegd voor de vijf Tio-vestigingen, die tot de beste hogescholen van Nederland behoren (bron: Keuzegids). De regio Twente kenmerkt zich door het ondernemende karakter. Grote toeristische ondernemingen als Oad en Tui (het vroegere Arke), maar ook tech-bedrijven als Booking.com en Thuisbezorgd.nl vinden hier hun oorsprong. Mijn carrière bij Tio begon in 1994, ik was toen zelf nog student aan de Universiteit Twente. Ik heb bij Tio verschillende functies doorlopen, totdat ik in 2007 fulltime ben gaan (online) ondernemen. Sinds 2017 ben ik weer terug bij Tio, aanvankelijk in Utrecht op het hoofdkantoor, en sinds 2019 als manager van de vestiging Hengelo. Ben je een keer in het oosten van het land, kom dan gerust eens op bezoek om de sfeer te proeven."
Volg Maurice Krabbenborg op LinkedIn

Vestigingsmanager Tio Rotterdam

Nanneke Christiaanse
Nanneke Christiaanse, Vestigingsmanager Tio Rotterdam"Ik ben al geruime tijd werkzaam bij Hogeschool Tio, voorheen als vestigingsmanager in Eindhoven en nu als vestigingsmanager in Rotterdam. Plannen, organiseren en het contact onderhouden met o.a. de studenten maakt mijn werk zeer boeiend. Ik kan bij Tio mijn creativiteit en ideeën spuien, mede door mijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven. Ook het commerciële belang verlies ik niet snel uit het oog. Privé ben ik vaak druk in de weer met één van mijn grootste passies; namelijk binnenhuisarchitectuur. Al met al, ik hou van kwaliteit, sfeer en gezelligheid en probeer dat ook uit te stralen op mijn werk. Samen met het docententeam te Rotterdam lukt dit aardig."
Volg Nanneke Christiaanse op LinkedIn

Vestigingsmanager Tio Utrecht

Arthur Teeuw
Arthur Teeuw, vestigingsmanager Tio Utrecht"Tio is een bijzondere community, kleinschalig en persoonlijk. Die specifieke Tio-sfeer wil ik ook in Utrecht in ere houden." Arthur is geen onbekende bij Tio. Hij begon jaren geleden als afstudeercoach. Al snel ging hij lesgeven, werd hij studiecoach, stagecoördinator, voorlichter en uiteindelijk ook lid van de examencommissie. In maart 2015 koos hij tijdelijk voor een andere uitdaging, maar het bloed kruipt dan toch waar het niet gaan kan. "Ik ben afgestudeerd als bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam in de richting Beleid & Politiek. De voornaamste kracht van Tio is de sfeer. Tussen docenten en studenten, en tussen medewerkers onderling. Het is een echte, hechte community, dankzij het kleinschalige en persoonlijke karakter. In zo’n omgeving ben ik op mijn best en kan ik ook echt van waarde zijn.”
Volg Arthur Teeuw op LinkedIn

Meer weergevenMinder weergeven

Kwaliteit

Door de landelijke organisatie kan Tio zich focussen op kwaliteit en onderwijsvernieuwing. Een team van onderwijskundigen zet zich dagelijks in voor de onderwijskwaliteit en voor aansprekende en actuele studieprogramma’s. De eigen softwarespecialisten zorgen ervoor dat de systemen up-to-date zijn en optimaal functioneren. 

Accreditatie & erkenning

NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, heeft de hbo-opleidingen van Hogeschool Tio geaccrediteerd.De hbo-opleidingen van Hogeschool Tio zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
 
De NVAO is als onafhankelijke, binationale accreditatieorganisatie bij verdrag opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid om een deskundig en objectief oordeel te geven over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. De taken en werkwijze van de NVAO zijn in wetgeving vastgelegd. Haar hoofdtaken zijn het beoordelen en het borgen van het niveau en de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen en het bevorderen van de kwaliteitscultuur binnen het hoger onderwijs. Als lid van de NRTO onderschrijft Tio de gedragscode van de NRTO. 

De mbo-opleidingen van Tio zijn door de Onderwijsinspectie erkend in het kader van de Wet Educatie Beroepsonderwijs. De Onderwijsinspectie heeft het mbo-onderwijs van Tio in haar beoordeling op alle onderdelen de hoogst haalbare scores gegeven, de eindbeoordeling is dan ook goed. 

Kwaliteitszorg

Kwaliteitszorg

ISO-kwaliteitscertificaat voor Hogeschool Tio.Hogeschool Tio voert het NEN-EN ISO 9001:2008 kwaliteitscertificaat. Dat het onderwijs en de organisatie op Hogeschool Tio van topkwaliteit zijn, is hierbij nogmaals bevestigd.

NRTO-keurmerk

Erkenning voor kwaliteit en professionaliteit
NRTO-keurmerk voor Hogeschool Tio, erkenning voor kwaliteit en professionaliteit.Sinds eind augustus 2016 mag Hogeschool Tio als een van de eersten het NRTO-keurmerk voeren. Het NRTO-keurmerk is in de onderwijswereld een teken van kwaliteit en professionaliteit. Het geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij de keuze voor een onderwijsinstelling. Het keurmerk geeft aan dat Hogeschool Tio transparant is over producten en diensten, adequate dienstverlening biedt, een professionele omgang met klanten kent, deskundig personeel heeft en de klanttevredenheid meet.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of je aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders. 

Samenwerking

Samenwerking

Hogeschool Tio is lid van de vereniging Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Daarnaast is Hogeschool Tio lid van de branche- en netwerkorganisaties:

Hogeschool Tio is lid van de vereniging Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO).Ecommerce Foundation
Tio's samenwerking met de ANVR Tio's samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland   Tio's samenwerking met Sales Management Association
Tio's samenwerking met Hotellotop  Tio's samenwerking met IDEA
Tio's samenwerking met Genootschap voor Eventmanagers  Tio's samenwerking met Thuiswinkel.org

Klanttevredenheid

De aandacht die Tio besteedt aan kwaliteit resulteert in tevreden studenten. Tio scoort daarom goed in externe enquêtes, zoals de Nationale Studenten Enquête en de JOBmonitor. Tijdens de opleiding vullen studenten ook meerdere interne enquêtes in. Aan de hand van deze enquêtes kan de kwaliteit worden gemeten, maar – belangrijker nog – wordt ook duidelijk wat er kan worden verbeterd. Daarnaast heeft Tio zeer frequent formeel en informeel overleg met studenten. Jaarlijks zijn er twee studenten-vertegenwoordigersoverleggen per vestiging en twee bijeenkomsten van de opleidingscommissie. Tevens vindt er geregeld overleg plaats tussen studenten, studiecoaches, studentenvertegenwoordigers en de staf op de vestiging. 

Advies door het bedrijfsleven

Werkveldadviescommissie

Voor de inhoud van de opleidingen laat Tio zich adviseren door deskundigen uit het bedrijfsleven:

Dhr. J. Abraham 
Managing Director, Ecommerce Foundation
Dhr. B. van den Akker 
Advocaat, DOEN Legal
Dhr. E. Bleeker 
Directeur, Sales Management Association
Dhr. P. Boogert 
General Manager, Lloyd Hotel
Dhr. S. Bosman 
Directeur, Stockon
Dhr. E.M. Bruyn 
General Manager, Steigenberger Airport Hotel Amsterdam 
Dhr. M.W. Busstra 
Group Controller, Elbuco BV
Dhr. K. Deelstra 
Co-owner, SEO Effect
Dhr. R. Dingemans 
Head Consulting, SAP Nederland BV
Dhr. R. Dresia 
Manager Cabin Crew Training, TUI fly Benelux
Dhr. mr. J. van Duijvenbode 
Manager Tax Management, Deloitte
Dhr. M Groot 
Directeur, 8DAW
Dhr. B. van der Heijden 
Director Clients, RAI Amsterdam
Mevr. C. Hoekstra   
Managing Director, Thomas Cook
Dhr. C. Hoogendoorn 
Directeur Marketing, Corendon
Mevr. E. Janssen 
Managing Director, Culture Inc.

Dhr. E. de Jong 
Senior Executive Advisor/Interim Manager, Gimv
Mevr. S. Koolen 
Manager, Vacansoleil Academy
Dhr. drs. ing. J. Koppers 
Supply Chain Director, Lucas Bols BV
Mevr. E. Kuipers 
Commercial Director, ITG Companies
Dhr. T. Landen 
Director of Global Partnerships, Revinate BV
Dhr. W. Mulder 
Adviseur, RSM
Dhr. T. Naber 
Erelid Koninklijke Horeca Nederland
Dhr. J. van den Neste 
Eigenaar, InSureNext
Dhr. E. Nijman 
E-commerce manager, Zeeman textielSupers
Mevr. W. van Norel 
People & Culture Director, Kimpton De Witt Amsterdam
Mevr. M. van Oerle 
Unit Coach Dienst Cabine, Transavia
Dhr. F. Oostdam 
Directeur, ANVR
Dhr. D. Prijs 
Directeur, Genootschap voor Eventmanagers
Mevr. E. Reeder 
Sales Executive, Waldorf Astoria 
Dhr. E. Toren  
Directeur, Hotel TwentySeven
Mevr. M. Uphus  
Advocaat, De Neef Advocaten 

College van advies

Tio laat zich op bestuurlijk niveau adviseren door:


Onderwijsvisie

Hogeschool Tio wil zich primair onderscheiden met persoonlijk, excellent en ondernemend onderwijs en de mogelijkheid om het diploma in korte tijd te behalen.

Deze profilering is vertaald naar een mission statement: “Hogeschool Tio wil persoonlijk en intensief beroepsonderwijs verzorgen dat als excellent beoordeeld wordt door student en bedrijfsleven”.
De geformuleerde kernwaarden van deze profilering komen tot uiting in alle aspecten van Tio.

Persoonlijk

PersoonlijkHet persoonlijke karakter van de organisatie is vormgegeven in kleinschaligheid en korte lijnen voor student en medewerkers.

Excellent

ExcellentExcellentie komt tot uiting in het leveren van maatwerk, de vele keuzemogelijkheden en het intensieve onderwijsprogramma. De student wordt uitgedaagd om te excelleren.

Ondernemend

OndernemendOndernemerschap zit, als commerciële organisatie, in het DNA van Hogeschool Tio. De studenten worden uitgedaagd ondernemend te zijn tijdens hun studie en in hun toekomstige werk. 

Meer weergevenMinder weergeven

Lectoraat e-commerce

Het Tio lectoraat e-commerce helpt de Tio-studenten om zich te specialiseren in dit dynamische vakgebied e-commerce. De lector deelt zijn zakelijke contacten met de studenten en zorgt vanuit zijn kennis voor ontwikkeling en actualisering van het onderwijs. Hierdoor verloopt de aansluiting op de arbeidsmarkt voor de studenten nog beter. 

Doel

Het lectoraat is gericht op het tot stand brengen van een interactie tussen onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk door middel van het verzamelen, verspreiden en (leren) toepassen van kennis op het gebied van e-commerce en digitale marketing in de branche. Het lectoraat geeft richting aan onderzoeksopdrachten en afstudeerprojecten die door studenten worden uitgevoerd. 

E-commerce speerpunt

Internet heeft een grote invloed op het bedrijfsmodel van bedrijven en instellingen. Hogeschool Tio wil in grotere mate een rol spelen als kenniscentrum voor innovatie op dit gebied. 

Lector e-commerce

Jorij Abraham is lector e-commerce bij TioJorij Abraham, director Research & Advise bij Thuiswinkel.org, is benoemd tot lector e-commerce binnen Hogeschool Tio. Met zijn ervaring als manager e-commerce voor bedrijven als de Bijenkorf, TUI en Sanoma helpt hij Tio om e-commerce nog beter te integreren in alle opleidingen. “Binnen e-commerce is altijd ruimte voor nieuwe ideeën.” 

Meer weergevenMinder weergeven

Historie

Even terug in de tijd. Het hoe en waarom van het ontstaan van Tio.

Oprichter Hogeschool Tio dhr. D.J.F. WilminkHoe het begon: begin jaren ’70 groeide het toerisme explosief. Hierdoor ontstond in de toeristische sector een grote behoefte aan geschoold personeel. Aangezien er nog geen regulier onderwijs op het gebied van toerisme bestond, richtte het bedrijfsleven drie vakscholen op, namelijk:

  • Tio college, namens het bedrijfsleven in Oost-Nederland (opgericht in 1969 door VVV-directeur D.J.F. Wilmink), met een vestiging in Hengelo
  • AVR vakschool, namens het ANVR (brancheorganisatie voor de reiswereld), met een vestiging in Leiderdorp (later Leidschendam);
  • AVV vakschool, namens de ANVV (brancheorganisatie voor het VVV-wezen) met een vestiging in Den Haag (later Amersfoort). 

Oprichter Hogeschool Tio dhr. D.J.F. Wilmink, oud-directeur van de VVV
Deze vakscholen verzorgden kortlopende functiegerichte opleidingen, gericht op de praktische behoeften van het bedrijfsleven. De goede uitstroommogelijkheden voor afgestudeerden zorgden ervoor dat de drie vakscholen populair waren.

Aanvankelijk werden deze vakscholen door de overheid gesubsidieerd. Eind jaren ’80 hield de overheidssubsidie op te bestaan en werden de vakscholen gedwongen meer marktgericht te gaan denken. In 1988 werden nevenvestigingen geopend in Haarlem en ’s-Hertogenbosch.

Mark Duthler, directeur-eigenaar Hogeschool TioSinds 1991 is Tio een particuliere onderwijs­instelling, onder leiding van huidig directeur Mark Duthler.

Verschillende vakscholen werden door Tio overgenomen: de AVV-vakschool in 1993 en de AVR-vakschool in 1994. In 1997 werd de hospitality-opleiding Tunon overgenomen. 

Meer weergevenMinder weergeven