1. Home
 2. Hotel- en Eventmanagement
 3. Studieprogramma

Hotel- en Eventmanagement hbo

8 jaar (niet op rij)CROHO-nummer 34118

Studieprogramma Hotel- en Eventmanagement

Praktijkgericht leren staat bij Tio centraal: leren door doen dus! Zo'n 60% van de opleiding Hotel- en Eventmanagement staat in het teken van de praktijk. Het studieprogramma is opgezet in overleg met brancheverenigingen en netwerkorganisaties HotelloTOP, IDEA, Ecommerce Foundation, Eventbranche, Genootschap voor Eventmanagers en Koninklijke Horeca Nederland en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends.

Vakkenpakket hbo-bachelor

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: hotelmanagement, eventmanagement, entrepreneurship & e-commerce en stage & afstuderen.
Gezien het belang van internationale ervaring volg je minimaal één onderdeel van je studie in het buitenland. Dit kan een stage, afstudeerproject of internationale uitwisseling zijn.

Hotelmanagement

Hotelpraktijk en vakbekwaamheid staan in het eerste jaar centraal, gastvrijheid is de basis. Je leert alles over hotel- en restaurantformules en gaat in de kookstudio aan de slag met bereidingstechnieken. Je bezoekt diverse hotels, bijvoorbeeld het Okura, Librije’s Hotel of het Hilton, onder andere tijdens de studiereis in het derde jaar.

Cooking skills

In de kookstudio ga je zelf aan de slag. Je leert o.a. blancheren, sauteren, pocheren, glaceren en snijtechnieken.

Food & beverage management

Je stelt samen met je medestudenten een ondernemersplan op voor een (fictieve) horeca onderneming. Het ondernemersplan bestaat vier uit onderdelen; ondernemen, marketing, operationeel en financieel.

Food & beverage management project

Gastcolleges

Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.

Hotel- en Eventweek

Je gaat een week lang een hotel runnen met medestudenten. Er gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Menu’s samenstellen, personeelsroosters maken, kostprijzen calculeren, workshopprogramma’s organiseren, inkopen van goederen, de boekhouding opzetten, er komt nogal wat bij kijken om een hotel volledig te runnen. 

Een deel van de tijd werk je in het hotel, een deel van de tijd ben je gast en volg je onder andere diverse workshops over bijvoorbeeld speciale wijnen, of volg je een cursus biertappen of cocktailshaken. In het hotel worden overigens ook echte gasten uitgenodigd, ook de plaatselijke pers komt vaak op het evenement af. Belangrijk dus dat alles op en top draait!

Tio-studenten runnen een luxe hotel

Menu development & design

Wijn-spijscombinaties, voedingsgewoonten, dieetleer, samenstellen van menu’s.

Hotelsimulatiegame

Samen met maximaal drie medestudenten vorm je het management van een hotel. Een enorme uitdaging! Je voert strategisch hotelmanagement uit, en neemt dus beslissingen die ook in een echt hotel aan bod komen. Zoals financiën, marketing, PR, HRM, uitbreidingen, verbouwingen, etcetera. Van tevoren schrijf je een businessplan met een executive summary, een SWOT-analyse, een marktanalyse, toekomstvoorspelling, leerdoelen en financiële doelen.

Reserveringssystemen

Werken met diverse hotelreserveringssystemen.

Rooms division management

Gastvrijheid in relatie tot een gezonde bedrijfsvoering. Managing housekeeping operations, brandpreventie, yieldmanagement.

Vaktechniek hotel

Front office, duty managing, bedrijfsvoering, hotelclassificatiesystemen, administratie, banqueting.

Vaktechniek restaurant

Gastheerschap, mastiek, mise en place, debrasseren, adviseren en informeren van gasten.

VakkenProjecten
Cooking skills4
Food & beverage management8
Gastcolleges1
Hotel- en Eventweek4
Menu development & design2
Hotelsimulatiegame2
Reserveringssystemen2
 
Rooms division management4
 
Vaktechniek hotel2
 
Vaktechniek restaurant2
 
Vakken
Cooking skills4
Gastcolleges1
Menu development & design2
Reserveringssystemen2
Rooms division management4
Vaktechniek hotel2
Vaktechniek restaurant2
Projecten
Food & beverage management8
Hotel- en Eventweek4
Hotelsimulatiegame2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Eventmanagement

Eventmanagement loopt als een rode draad door de opleiding. Je leert alles over het organiseren van evenementen en eventmanagement komt terug in vakken als eventmarketing, MICE en communicatie. Tijdens de Eventweek strijd je mee in de eventgame, waarbij je in een team een concept bedenkt voor een bedrijf of goed doel. Je neemt een kijkje achter de schermen bij evenementen en bedrijven en volgt verschillende workshops. 

Creative concept design

Het ontwerpen van een concept op het gebied van hospitality of events. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis.

Eventweek

De Eventweek is een project voor de tweedejaarsstudenten Hotel- en Eventmanagement. In teams bedenken ze een uniek eventconcept voor een grote speler, bijvoorbeeld Randstad Nederland. Tijdens de Eventweek neem je een kijkje achter de schermen bij eventbedrijven, volg je workshops en bind je de strijd aan met andere teams om een zo goed mogelijk eventconcept neer te zetten.

Eventmanagement in de praktijk: Eventweek

Eventmanagement 1

Tijdens het vak Eventmanagement maak je kennis met de wereld van eventmanagement. Je maakt kennis met de sector, met de managementstijl en met de verschillende leveranciers. Ook wordt er gekeken naar het evenementenbureau, naar specifieke risico’s en naar de verschillende evenementenvormen met hun karakteristieken.

Eventmanagement 2

Tijdens het vak Eventmanagement Advanced ga je je kennis van het vak eventmanagement verder verdiepen. Het vak bestaat uit 5 thema’s:

 • Branding & live communicatie
 • Citymarketing
 • Internationale evenementen
 • Trends en ontwikkelingen
 • Veiligheid en evenementlogistiek

Eventmarketing

Je leert hoe je een event kunt inzetten om een marketingdoelstelling te behalen. Het vak onderbouwt op welke wijze events van belang zijn in de crossmediale communicatie en verbindt eventmarketing met de marketingstrategie van een organisatie.

Eventprojectmanagement

Het toepassen van algemeen aanvaarde projectmanagementtools in de voorbereiding en planning van evenementen.

Marketing

Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan. Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. Analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van eventmanagement, sales, marketing en hospitality.

Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)

Binnen het vak M(eetings), I(ncentives), C(onferences), E(xhibitions) leer je alle belangrijke facetten van de vier vakgebieden. Ook leer je dat de vakgebieden geen losstaande onderdelen zijn, maar dat er een duidelijke overlap is tussen deze vier onderdelen. 
De MICE industrie is één van de snelst groeiende segmenten binnen de toeristische industrie en genereert miljoenen aan inkomsten voor landen en steden. Binnen de branche zien we steeds meer verschuivingen, waardoor het vak MICE meer en meer een specialisatie is geworden vanuit het perspectief van eventmanagement. 

Sport- en festivalmanagement

Crowd eventmanagement, gericht op sportevenementen en festivals. O.a. het management van eventdetails als artiesten, sporters, locatie en veiligheid.

VakkenProjecten
Creative concept design2
Eventweek2
Eventmanagement 12
 
Eventmanagement 24
 
Eventmarketing2
 
Eventprojectmanagement2
 
Marketing12
 
Masterclasses0
 
Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)2
 
Sport- en festivalmanagement2
 
Vakken
Creative concept design2
Eventmanagement 12
Eventmanagement 24
Eventmarketing2
Eventprojectmanagement2
Marketing12
Masterclasses0
Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)2
Sport- en festivalmanagement2
Projecten
Eventweek2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Entrepreneurship en e-commerce

Je traint je communicatie- en managementvaardigheden, zodat je tijdens de Hotel- en eventweek samen met je medestudenten een week lang een hotel kunt runnen. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor onder meer F&B, rooms division, de website, online sales en de organisatie van events. Gastcolleges van kopstukken uit de branche, kennis van e-commerce en het schrijven van een ondernemingsplan maken van jou een slimme ondernemer.

Bedrijfsbezoeken

Bezoeken aan o.a. hotels, brouwerij, vakbeurs, wijnhuis, congresorganisatie, evenementenorganisatie en Horecava.

Internationale studiereis

Een reis binnen Europa waarin je een partnerschool bezoekt, een internationale college volgt en een internationale bedrijven bezoekt. Onder het mom van ‘leren door doen’ leer je nog beter de theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Een perfecte mix van business en pleasure.

College Tour met Richard Krajicek in Londen

Commerciële vaardigheden

Tijdens het vak Commerciële Vaardigheden werk je aan je commerciële vaardigheden. Je leert prospects te werven, een gestructureerd verkoopgesprek te voeren, te onderhandelen en om te gaan met klachten.

Communicatie

Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.

Corporate communication

Huisstijl, imago, brochures, advertenties, perscommunicatie, DM, jaarverslagen.

Corporate social responsibility

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, oftewel duurzaam ondernemen, is een vorm van ondernemen waarbij People, Planet en Profit centraal staat.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.

Digital marketing

Kennis en toepassing van digital marketing, waarmee de marketingdoelstellingen van een onderneming worden gerealiseerd via online en interactive media.

Duits, Frans, Spaans

Branchegerichte communicatie met gasten en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten. 

Naast English is één vreemde taal verplicht. Je mag zelf kiezen welke tweede taal je kiest. Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

E-commerce

Het kopen en verkopen van producten en diensten via het internet. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van een hotelovernachting of reis of het verkopen van producten via een webshop.

Engels

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in het eerste en tweede jaar in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld. In het derde jaar verkrijg je inzicht in de financiële verslaglegging.

Human resource management

Werving, selectie, personeelsplanning, functioneringsgesprekken, loopbaanbegeleiding.

Informatiemanagement

Tijdens en na je studie zal je veel te maken krijgen met CRM, CMS en andere informatiesystemen. Vanuit informatiebehoeften kom je samen met de ICT-afdeling tot een informatievoorziening, waarbij jij als gebruiker een spil bent in de opzet en verbetering van deze systemen.

Managementvaardigheden

Leiden van vergaderingen, motiveren, conflicthantering, gesprekstechnieken, managementstijlen.

Operations management

Efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen in de businessbranche. Ontwerp en analyse van processen, kwaliteitszorg.

Organisational behaviour

Managementproces, informatiestromen, organisatiecultuur, organisatiemodellen, besluitvormingsproces, verandermanagement.

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Recht en horeca

Drank- en horecawet, privaatrecht, publiekrecht, belastingrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht, internationaal recht.

Supply chain management

Make or buy, vendor rating, benchmarking, inkoopprocessen, contracteren, onderhandelen.

Zakelijke communicatie

Schrijven van zakelijke brieven, commerciële teksten, rapportages.

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken0
Internationale studiereis2
Commerciële vaardigheden2
 
Communicatie2
 
Corporate communication2
 
Corporate social responsibility2
 
Cross-cultural communication2
 
Digital marketing4
 
Duits, Frans, Spaans4
 
E-commerce4
 
Engels6
 
Finance & accounting10
 
Human resource management4
 
Informatiemanagement4
 
Managementvaardigheden2
 
Operations management2
 
Organisational behaviour4
 
Professionele ontwikkeling3
 
Recht en horeca2
 
Supply chain management2
 
Zakelijke communicatie6
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken0
Commerciële vaardigheden2
Communicatie2
Corporate communication2
Corporate social responsibility2
Cross-cultural communication2
Digital marketing4
Duits, Frans, Spaans4
E-commerce4
Engels6
Finance & accounting10
Human resource management4
Informatiemanagement4
Managementvaardigheden2
Operations management2
Organisational behaviour4
Professionele ontwikkeling3
Recht en horeca2
Supply chain management2
Zakelijke communicatie6
Projecten
Internationale studiereis2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage & afstuderen

Tijdens de twee (internationale) stages breng je het geleerde direct in praktijk. In je afstudeeronderzoek komt alles wat je geleerd hebt samen.

Data-analyse

Business modellen toepassen, informatie verzamelen en conclusies trekken.

Afstuderen

Je gaat zelfstandig of binnen een bedrijf een door jezelf gekozen onderzoek verrichten.
Afstuderen speelt een belangrijke rol binnen de hbo-opleiding. Tijdens het afstuderen ga je als professional aan het werk om je reeds verworven kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Je gaat aan de slag om de laatste competenties te ontwikkelen die je nodig hebt om straks in de beroepspraktijk aan de slag te kunnen. Afstuderen gebeurt via het succesvol uitvoeren en afronden van een afstudeeropdracht. Deze afstudeeropdracht wordt meestal uitgevoerd voor een een organisatie met een probleem. De student kan echter ook bij een van de lectoraten van Tio, of zelfstandig afstuderen. Tijdens de afstudeeropdracht voert de student praktijkgericht onderzoek uit. Dat betekent doelbewust en methodisch zoeken naar kennis en inzichten met betrekking tot problemen uit de praktijk, in de vorm van antwoorden op van te voren gestelde vragen. 

Excel

Goed met Excel om kunnen gaan heeft een zeer grote toegevoegde waarde in het uitvoeren van opdrachten in zowel studie- als arbeidsomgeving. Het vak onderwijst de verschillende mogelijkheden in Excel waarna je in staat bent om de juiste functionaliteit te kiezen en uit te voeren.

Marktonderzoek

Het project Marktonderzoek helpt je om je goed voor te bereiden op je afstudeeropdracht. In groepen van vier voer je een eigen branchegericht onderzoek uit. Er wordt een probleemstelling en een onderzoeksvraag geformuleerd. Samen denken jullie na over hoe je het onderzoek uit gaat voeren.

Je benadert de door jou gekozen doelgroep actief om informatie te verzamelen en conclusies te kunnen formuleren. Je schrijft een onderzoeksverslag, dat ook gepresenteerd moet worden. Een uitdagend project! Na het afronden van dit project heb je voldoende bagage om je afstudeeropdracht goed te kunnen afronden.

Methoden en technieken

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage.

Minor

Naast de major, waarin je de vakken van het curriculum volgt, kies je één minor van 20 EC’s of twee minors van 10 EC’s om je te specialiseren of je kennis te verbreden.

Voorbereiden afstuderen

Het doel van van dit vak is het voorbereiden op de afstudeeropdracht door een basis leggen voor de zelfstandig uit te voeren onderzoeksopdracht en het schrijven van een afstudeervoorstel. 

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

Vrije keuzeruimte

Je kunt 6 EC's volledig vrij indelen. Ga bijvoorbeeld eens op een beurs staan om Tio te promoten of kom helpen op de open dag. 

VakkenProjecten
Data-analyse2
Afstuderen30
Excel1
Marktonderzoek4
Methoden en technieken6
Minor20
Voorbereiden afstuderen2
(Internationale) Stages40
Vrije keuzeruimte6
 
Vakken
Data-analyse2
Excel1
Methoden en technieken6
Voorbereiden afstuderen2
Vrije keuzeruimte6
Projecten
Afstuderen30
Marktonderzoek4
Minor20
(Internationale) Stages40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken zijn facultatief en dus geen verplichting.

Extra taal: Duits / Frans / Spaans

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

Introductie in bedrijfseconomie

Introductie in de bedrijfseconomie, waarbij je de belangrijkste basisbeginselen van de bedrijfseconomie leert.

Koken 2.0

Bij het keuzevak Koken 2.0 ga je aan de hand van acht sterrenchefs door de gastronomische keuken heen. Iedere les staat er een sterrenchef centraal en wordt de chef behandeld, zijn filosofie, zijn levenspad en vervolgens kook je een recept dat kenmerkend is voor deze chef.

 • Voor studenten van Tio Amsterdam wordt dit vak aangeboden in 11 lessen in 1 semester.
 • Voor studenten van Tio Eindhoven, Hengelo, Rotterdam en Utrecht wordt dit vak aangeboden als workshop van 2 dagen in de kookstudio van Tio Amsterdam.  
Koken als een sterrenchef bij Tio Amsterdam

Vinologie

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans2-4
Introductie in bedrijfseconomie2
Koken 2.02
Vinologie2
Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans2-4
Introductie in bedrijfseconomie2
Koken 2.02
Vinologie2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Vakkenpakket hbo-ad

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de Associate degree-opleiding van Hotel- en Eventmanagement. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: hotelmanagement, eventmanagement, management & communicatie en stage.

Hotelmanagement

Cooking skills

In de kookstudio ga je zelf aan de slag. Je leert o.a. blancheren, sauteren, pocheren, glaceren en snijtechnieken.

Food & beverage management

Je stelt samen met je medestudenten een ondernemersplan op voor een (fictieve) horeca onderneming. Het ondernemersplan bestaat uit vier onderdelen; ondernemen, marketing, operationeel en financieel.

Food & beverage management project

Gastcolleges

Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.

Hotel- en Eventweek

Je gaat een week lang een hotel runnen met medestudenten. Er gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Menu’s samenstellen, personeelsroosters maken, kostprijzen calculeren, workshopprogramma’s organiseren, inkopen van goederen, de boekhouding opzetten, er komt nogal wat bij kijken om een hotel volledig te runnen. 

Een deel van de tijd werk je in het hotel, een deel van de tijd ben je gast en volg je onder andere diverse workshops over bijvoorbeeld speciale wijnen, of volg je een cursus biertappen of cocktailshaken. In het hotel worden overigens ook echte gasten uitgenodigd, ook de plaatselijke pers komt vaak op het evenement af. Belangrijk dus dat alles op en top draait!

Tio-studenten runnen een luxe hotel

Menu development & design

Wijn-spijscombinaties, voedingsgewoonten, dieetleer, samenstellen van menu’s.

Reserveringssystemen

Werken met diverse hotelreserveringssystemen.

Rooms division management

Gastvrijheid in relatie tot een gezonde bedrijfsvoering. Managing housekeeping operations, brandpreventie, yieldmanagement.

Vaktechniek hotel

Front office, duty managing, bedrijfsvoering, hotelclassificatiesystemen, administratie, banqueting.

Vaktechniek restaurant

Gastheerschap, mastiek, mise en place, debrasseren, adviseren en informeren van gasten.

VakkenProjecten
Cooking skills4
Food & beverage management8
Gastcolleges1
Hotel- en Eventweek4
Menu development & design2
 
Reserveringssystemen2
 
Rooms division management4
 
Vaktechniek hotel2
 
Vaktechniek restaurant2
 
Vakken
Cooking skills4
Gastcolleges1
Menu development & design2
Reserveringssystemen2
Rooms division management4
Vaktechniek hotel2
Vaktechniek restaurant2
Projecten
Food & beverage management8
Hotel- en Eventweek4

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Eventmanagement

Creative concept design

Het ontwerpen van een concept op het gebied van hospitality of events. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis.

Eventweek

De Eventweek is een project voor de tweedejaarsstudenten Hotel- en Eventmanagement. In teams bedenken ze een uniek eventconcept voor een grote speler, bijvoorbeeld Randstad Nederland. Tijdens de Eventweek neem je een kijkje achter de schermen bij eventbedrijven, volg je workshops en bind je de strijd aan met andere teams om een zo goed mogelijk eventconcept neer te zetten.

Eventmanagement in de praktijk: Eventweek

Eventprojectmanagement

Het toepassen van algemeen aanvaarde projectmanagementtools in de voorbereiding en planning van evenementen.

Marketing

Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan. Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. Analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van eventmanagement, sales, marketing en hospitality.

Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)

Binnen het vak M(eetings), I(ncentives), C(onferences), E(xhibitions) leer je alle belangrijke facetten van de vier vakgebieden. Ook leer je dat de vakgebieden geen losstaande onderdelen zijn, maar dat er een duidelijke overlap is tussen deze vier onderdelen. 
De MICE industrie is één van de snelst groeiende segmenten binnen de toeristische industrie en genereert miljoenen aan inkomsten voor landen en steden. Binnen de branche zien we steeds meer verschuivingen, waardoor het vak MICE meer en meer een specialisatie is geworden vanuit het perspectief van eventmanagement. 

Sport- en festivalmanagement

Crowd eventmanagement, gericht op sportevenementen en festivals. O.a. het management van eventdetails als artiesten, sporters, locatie en veiligheid.

VakkenProjecten
Creative concept design2
Eventweek2
Eventprojectmanagement2
 
Marketing8
 
Masterclasses0
 
Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)2
 
Sport- en festivalmanagement2
 
Vakken
Creative concept design2
Eventprojectmanagement2
Marketing8
Masterclasses0
Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)2
Sport- en festivalmanagement2
Projecten
Eventweek2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Management en communicatie

Bedrijfsbezoeken

Bezoeken aan o.a. hotels, brouwerij, vakbeurs, wijnhuis, congresorganisatie, evenementenorganisatie en Horecava.

Commerciële vaardigheden

Tijdens het vak Commerciële Vaardigheden werk je aan je commerciële vaardigheden. Je leert prospects te werven, een gestructureerd verkoopgesprek te voeren, te onderhandelen en om te gaan met klachten.

Communicatie

Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.

Engels

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2 of 4 semesters moet volgen.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld. 

Human resource management

Werving, selectie, personeelsplanning, functioneringsgesprekken, loopbaanbegeleiding.

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Recht en horeca

Drank- en horecawet, privaatrecht, publiekrecht, belastingrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht, internationaal recht.

Vakken
Bedrijfsbezoeken0
Commerciële vaardigheden2
Communicatie2
Cross-cultural communication2
Engels6
Finance & accounting6
Human resource management4
Professionele ontwikkeling3
Recht en horeca2
Vakken
Bedrijfsbezoeken0
Commerciële vaardigheden2
Communicatie2
Cross-cultural communication2
Engels6
Finance & accounting6
Human resource management4
Professionele ontwikkeling3
Recht en horeca2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage

Tijdens de twee (internationale) stages breng je het geleerde direct in praktijk.

Excel

Goed met Excel om kunnen gaan heeft een zeer grote toegevoegde waarde in het uitvoeren van opdrachten in zowel studie- als arbeidsomgeving. Het vak onderwijst de verschillende mogelijkheden in Excel waarna je in staat bent om de juiste functionaliteit te kiezen en uit te voeren.

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

Methoden en technieken

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage.

VakkenProjecten
Excel1
(Internationale) Stages40
Methoden en technieken5
 
Vakken
Excel1
Methoden en technieken5
Projecten
(Internationale) Stages40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken zijn facultatief en dus geen verplichting.

Extra taal: Duits / Frans / Spaans

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2 of 4 semesters moet volgen.

Introductie in bedrijfseconomie

Introductie in de bedrijfseconomie, waarbij je de belangrijkste basisbeginselen van de bedrijfseconomie leert.

Koken 2.0

Bij het keuzevak Koken 2.0 ga je aan de hand van acht sterrenchefs door de gastronomische keuken heen. Iedere les staat er een sterrenchef centraal en wordt de chef behandeld, zijn filosofie, zijn levenspad en vervolgens kook je een recept dat kenmerkend is voor deze chef.

 • Voor studenten van Tio Amsterdam wordt dit vak aangeboden in 11 lessen in 1 semester.
 • Voor studenten van Tio Eindhoven, Hengelo, Rotterdam en Utrecht wordt dit vak aangeboden als workshop van 2 dagen in de kookstudio van Tio Amsterdam.   
Koken als een sterrenchef bij Tio Amsterdam

Vinologie

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans2-4
Introductie in bedrijfseconomie2
Koken 2.02
Vinologie2
Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans2-4
Introductie in bedrijfseconomie2
Koken 2.02
Vinologie2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Vakkenpakket hbo in 2,5 jaar (na vwo)

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement van Tio in 2,5 jaar. Het vakkenpakket is opgedeeld in vijf onderdelen: hotelmanagement, eventmanagement, internationaal management, interculturele communicatie en stage & afstuderen.

Hotelmanagement

Cooking skills

In de kookstudio ga je zelf aan de slag. Je leert o.a. blancheren, sauteren, pocheren, glaceren en snijtechnieken.

Food & beverage management

Je stelt samen met je medestudenten een ondernemersplan op voor een (fictieve) horeca onderneming. Het ondernemersplan bestaat uit vier onderdelen; ondernemen, marketing, operationeel en financieel.

Food & beverage management project

Gastcolleges

Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.

Hotel- en Eventweek

Je gaat een week lang een hotel runnen met medestudenten. Er gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Menu’s samenstellen, personeelsroosters maken, kostprijzen calculeren, workshopprogramma’s organiseren, inkopen van goederen, de boekhouding opzetten, er komt nogal wat bij kijken om een hotel volledig te runnen. 

Een deel van de tijd werk je in het hotel, een deel van de tijd ben je gast en volg je onder andere diverse workshops over bijvoorbeeld speciale wijnen, of volg je een cursus biertappen of cocktailshaken. In het hotel worden overigens ook echte gasten uitgenodigd, ook de plaatselijke pers komt vaak op het evenement af. Belangrijk dus dat alles op en top draait!

Tio-studenten runnen een luxe hotel

Menu development & design

Wijn-spijscombinaties, voedingsgewoonten, dieetleer, samenstellen van menu’s.

Hotelsimulatiegame

Samen met maximaal drie medestudenten vorm je het management van een hotel. Een enorme uitdaging! Je voert strategisch hotelmanagement uit, en neemt dus beslissingen die ook in een echt hotel aan bod komen. Zoals financiën, marketing, PR, HRM, uitbreidingen, verbouwingen, etcetera. Van tevoren schrijf je een businessplan met een executive summary, een SWOT-analyse, een marktanalyse, toekomstvoorspelling, leerdoelen en financiële doelen.

Recht en horeca

Drank- en horecawet, privaatrecht, publiekrecht, belastingrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht, internationaal recht.

Reserveringssystemen

Werken met diverse hotelreserveringssystemen.

Rooms division management

Gastvrijheid in relatie tot een gezonde bedrijfsvoering. Managing housekeeping operations, brandpreventie, yieldmanagement.

Vaktechniek hotel

Front office, duty managing, bedrijfsvoering, hotelclassificatiesystemen, administratie, banqueting.

Vaktechniek restaurant

Gastheerschap, mastiek, mise en place, debrasseren, adviseren en informeren van gasten.

VakkenProjecten
Cooking skills4
Food & beverage management8
Gastcolleges1
Hotel- en Eventweek4
Menu development & design2
Hotelsimulatiegame2
Recht en horeca2
 
Reserveringssystemen2
 
Rooms division management4
 
Vaktechniek hotel2
 
Vaktechniek restaurant2
 
Vakken
Cooking skills4
Gastcolleges1
Menu development & design2
Recht en horeca2
Reserveringssystemen2
Rooms division management4
Vaktechniek hotel2
Vaktechniek restaurant2
Projecten
Food & beverage management8
Hotel- en Eventweek4
Hotelsimulatiegame2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Eventmanagement

Creative concept design

Het ontwerpen van een concept op het gebied van hospitality of events. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis.

Eventmanagement 1

Tijdens het vak Eventmanagement maak je kennis met de wereld van eventmanagement. Je maakt kennis met de sector, met de managementstijl en met de verschillende leveranciers. Ook wordt er gekeken naar het evenementenbureau, naar specifieke risico’s en naar de verschillende evenementenvormen met hun karakteristieken.

Eventmanagement 2

Tijdens het vak Eventmanagement Advanced ga je je kennis van het vak eventmanagement verder verdiepen. Het vak bestaat uit 5 thema’s:

 • Branding & live communicatie
 • Citymarketing
 • Internationale evenementen
 • Trends en ontwikkelingen
 • Veiligheid en evenementlogistiek

Eventmarketing

Je leert hoe je een event kunt inzetten om een marketingdoelstelling te behalen. Het vak onderbouwt op welke wijze events van belang zijn in de crossmediale communicatie en verbindt eventmarketing met de marketingstrategie van een organisatie.

Marketing

Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan. Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. Analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van eventmanagement, sales, marketing en hospitality.

Vakken
Creative concept design2
Eventmanagement 12
Eventmanagement 24
Eventmarketing2
Marketing8
Masterclasses0
Vakken
Creative concept design2
Eventmanagement 12
Eventmanagement 24
Eventmarketing2
Marketing8
Masterclasses0

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Internationaal management

Bedrijfsbezoeken

Bezoeken aan o.a. hotels, brouwerij, vakbeurs, wijnhuis, congresorganisatie, evenementenorganisatie en Horecava.

Internationale studiereis

Een reis binnen Europa waarin je ook partnerscholen bezoekt, internationale colleges volgt, case studies uitvoert en multinationals bezoekt. Onder het mom van ‘leren door doen’ leer je nog beter de theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Een perfecte mix van business en pleasure.

College Tour met Richard Krajicek in Londen

Corporate social responsibility

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, oftewel duurzaam ondernemen, is een vorm van ondernemen waarbij People, Planet en Profit centraal staat.

Digital marketing

Kennis en toepassing van digital marketing, waarmee de marketingdoelstellingen van een onderneming worden gerealiseerd via online en interactive media.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in het eerste en tweede jaar in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld. In het derde jaar verkrijg je inzicht in de financiële verslaglegging.

Human resource management

Werving, selectie, personeelsplanning, functioneringsgesprekken, loopbaanbegeleiding.

Informatiemanagement

Tijdens en na je studie zal je veel te maken krijgen met CRM, CMS en andere informatiesystemen. Vanuit informatiebehoeften kom je samen met de ICT-afdeling tot een informatievoorziening, waarbij jij als gebruiker een spil bent in de opzet en verbetering van deze systemen.

Managementvaardigheden

Leiden van vergaderingen, motiveren, conflicthantering, gesprekstechnieken, managementstijlen.

Operations management

Efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen in de businessbranche. Ontwerp en analyse van processen, kwaliteitszorg.

Organisational behaviour

Managementproces, informatiestromen, organisatiecultuur, organisatiemodellen, besluitvormingsproces, verandermanagement.

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Supply chain management

Make or buy, vendor rating, benchmarking, inkoopprocessen, contracteren, onderhandelen.

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken0
Internationale studiereis2
Corporate social responsibility2
 
Digital marketing4
 
Finance & accounting8
 
Human resource management4
 
Informatiemanagement4
 
Managementvaardigheden2
 
Operations management2
 
Organisational behaviour4
 
Professionele ontwikkeling1
 
Supply chain management2
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken0
Corporate social responsibility2
Digital marketing4
Finance & accounting8
Human resource management4
Informatiemanagement4
Managementvaardigheden2
Operations management2
Organisational behaviour4
Professionele ontwikkeling1
Supply chain management2
Projecten
Internationale studiereis2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Interculturele communicatie

Commerciële vaardigheden

Tijdens het vak Commerciële Vaardigheden werk je aan je commerciële vaardigheden. Je leert prospects te werven, een gestructureerd verkoopgesprek te voeren, te onderhandelen en om te gaan met klachten.

Corporate communication

Huisstijl, imago, brochures, advertenties, perscommunicatie, DM, jaarverslagen.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.

Duits, Frans, Spaans

Branchegerichte communicatie met gasten en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten. 

Naast English is één vreemde taal verplicht. Je mag zelf kiezen welke tweede taal je kiest. Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

Engels

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

Vakken
Commerciële vaardigheden2
Corporate communication2
Cross-cultural communication2
Duits, Frans, Spaans4
Engels4
Vakken
Commerciële vaardigheden2
Corporate communication2
Cross-cultural communication2
Duits, Frans, Spaans4
Engels4

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage & afstuderen

Tijdens de twee (internationale) stages breng je het geleerde direct in praktijk. In je afstudeeronderzoek komt alles wat je geleerd hebt samen.

Data-analyse

Business modellen toepassen, informatie verzamelen en conclusies trekken.

Afstuderen

Je gaat zelfstandig of binnen een bedrijf een door jezelf gekozen onderzoek verrichten.
Afstuderen speelt een belangrijke rol binnen de hbo-opleiding. Tijdens het afstuderen ga je als professional aan het werk om je reeds verworven kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Je gaat aan de slag om de laatste competenties te ontwikkelen die je nodig hebt om straks in de beroepspraktijk aan de slag te kunnen. Afstuderen gebeurt via het succesvol uitvoeren en afronden van een afstudeeropdracht. Deze afstudeeropdracht wordt meestal uitgevoerd voor een een organisatie met een probleem. De student kan echter ook bij een van de lectoraten van Tio, of zelfstandig afstuderen. Tijdens de afstudeeropdracht voert de student praktijkgericht onderzoek uit. Dat betekent doelbewust en methodisch zoeken naar kennis en inzichten met betrekking tot problemen uit de praktijk, in de vorm van antwoorden op van te voren gestelde vragen. 

Methoden en technieken

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage.

Marktonderzoek

Het project Marktonderzoek helpt je om je goed voor te bereiden op je afstudeeropdracht. In groepen van vier voer je een eigen branchegericht onderzoek uit. Er wordt een probleemstelling en een onderzoeksvraag geformuleerd. Samen denken jullie na over hoe je het onderzoek uit gaat voeren.

Je benadert de door jou gekozen doelgroep actief om informatie te verzamelen en conclusies te kunnen formuleren. Je schrijft een onderzoeksverslag, dat ook gepresenteerd moet worden. Een uitdagend project! Na het afronden van dit project heb je voldoende bagage om je afstudeeropdracht goed te kunnen afronden.

Voorbereiden afstuderen

Het doel van van dit vak is het voorbereiden op de afstudeeropdracht door een basis leggen voor de zelfstandig uit te voeren onderzoeksopdracht en het schrijven van een afstudeervoorstel. 

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

VakkenProjecten
Data-analyse2
Afstuderen30
Methoden en technieken2
Marktonderzoek4
Voorbereiden afstuderen2
(Internationale) Stages40
Vakken
Data-analyse2
Methoden en technieken2
Voorbereiden afstuderen2
Projecten
Afstuderen30
Marktonderzoek4
(Internationale) Stages40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken zijn facultatief en dus geen verplichting.

Extra taal: Duits / Frans / Spaans

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

Introductie in bedrijfseconomie

Introductie in de bedrijfseconomie, waarbij je de belangrijkste basisbeginselen van de bedrijfseconomie leert.

Koken 2.0

Bij het keuzevak Koken 2.0 ga je aan de hand van acht sterrenchefs door de gastronomische keuken heen. Iedere les staat er een sterrenchef centraal en wordt de chef behandeld, zijn filosofie, zijn levenspad en vervolgens kook je een recept dat kenmerkend is voor deze chef.

 • Voor studenten van Tio Amsterdam wordt dit vak aangeboden in 11 lessen in 1 semester.
 • Voor studenten van Tio Eindhoven, Hengelo, Rotterdam en Utrecht wordt dit vak aangeboden als workshop van 2 dagen in de kookstudio van Tio Amsterdam.  
Koken als een sterrenchef bij Tio Amsterdam

Vinologie

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans2-4
Introductie in bedrijfseconomie2
Koken 2.02
Vinologie2
Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans2-4
Introductie in bedrijfseconomie2
Koken 2.02
Vinologie2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

(Internationale) stages en afstuderen

Tio staat voor praktijkgericht studeren en naast de projecten zijn de beste voorbeelden hiervan je stages en afstuderen. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve en onderzoeksvaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie.

Waar loop jij volgend jaar stage?

Doe werkervaring op tijdens je stage bij topbedrijven over de hele wereld. Laat jij straks je gastvrijheid zien als duty manager in een vijfsterrenhotel? Of toon je liever je talenten als eventcoördinator? Alles kan tijdens je stage! Bij Tio loop je twee stages van 13 weken en voer je daarnaast 20 weken een onderzoek uit, bij topbedrijven over de hele wereld. Denk aan Heineken in Sierra Leone, het Hilton in Kuala Lumpur of ID&T in Amsterdam. Een mooie manier om je branche te leren kennen. Met zulke stages op je cv maak je een mooie start met je carrière!

Waar ga jij stage lopen?

Stage lopen in de hotel- en eventwereld
Stage lopen in de hotel- en eventwereld
Event Management: interns organise multiple events
Hospitality manager at Dream Village Festival
Do you want to work in Event Management?
Working at a 2 star restaurant in London
Internship @ Mysteryland
Internship @ Dance Valley
Eventmanager bij EK Vrouwenvoetbal
Stage lopen bij een tophotel of restaurant in Nederland
Internship at SOLID Event Crew
Noud is eventmanager en werkt op het Amsterdam Dance Event
Event manager in New York
Hotel- en Eventmanagementstage bij Landgoed Duin & Kruidberg
Event management internship in the USA
Stage lopen op Bali?
Marketing internship in the USA
Uiteenlopende stages bij Hotel- en Eventmanagement
Trainee Event Management

Stageperiode

Afhankelijk van het programma, volg je je twee stages in de zomermaanden (2,5- en 3-jarige programma) of volg je je tweede stage tijdens het derde studiejaar (4-jarige programma). Stageplaatsen komen automatisch beschikbaar dankzij de jarenlange relatie van Tio met grote namen in de branche. Je kunt zelf ook een stageplaats aandragen. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf. Veel studenten krijgen na hun afstudeeropdracht een baan aangeboden bij hun afstudeerbedrijf.

Begeleiding

Aan het begin van het studiejaar vertelt je stagecoördinator je alles over je stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren, geef je je voorkeur op bij je stagecoördinator. Ieder stagebedrijf moet bovendien aantonen dat het in staat is de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je stagecoördinator. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via Skype en per e-mail begeleid.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme en business. Van ID&T en The Ritz-Carlton tot ABN AMRO en van fonQ en TUI tot Unilever.

Career event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige, goed aangeschreven, bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hier bij Tio daarom alle ruimte voor. Op verschillende momenten tijdens de studie kun je naar het buitenland gaan.

Internationale ervaring

Alle hbo-studenten van Tio doen ervaring op in het buitenland, via een internationale stage, afstudeeropdracht, studieperiode in het buitenland of internationale studiereis. Je leert zelfstandig problemen op te lossen en initiatief te nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren. Regelmatig geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Erasmus+ beurs

De Erasmus+ beurs is een beurs voor hbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) willen studeren of stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag. Afhankelijk van het land kan de beurs variëren van € 720,- tot € 1.800,- per keer.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je al van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten vaak hoger. Het retourticket zal misschien wel € 1.500,- kosten en een visum € 320,-. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met de eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 450,- per maand.
De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het collegegeld.

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het studieprogramma deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Study abroad

Tio werkt samen met verschillende partneruniversiteiten over de hele wereld, van Londen tot New York en van Barcelona tot Dubai of Tokyo. Als hbo-student kun je aan een van de partneruniversiteiten studeren. 
Hiermee biedt Tio studenten een kans zichzelf te ontwikkelen en zich goed voor te bereiden op een internationale carrière. Natuurlijk is een buitenlandperiode ook een goede persoonlijke ervaring. Vaak woon je op een campus en studeer je in een internationale klas met verschillende nationaliteiten.

Wil jij in het buitenland studeren?

Are you ready for an international career?
Are you ready for an international career?
Endless possibilities for studying abroad
Studying in Paris
Study abroad in Dubai
Studying abroad in Helsinki

Doordat de lesperioden niet bij alle universiteiten exact op die van Tio aansluiten, kan het voorkomen dat je een aantal lesweken bij Tio mist of een of meer maanden studievertraging oploopt.

Grand international tour

Als je het vierjarige hbo-programma volgt, kun je kiezen voor de Grand international tour. Dan ruil je je tweedejaarsstage in voor een extra semester studeren in het buitenland en studeer je een jaar aan twee verschillende partneruniversiteiten van Tio.

Internationale samenwerking

Tio heeft haar internationale netwerk de afgelopen jaren nog verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Dit heeft geleid tot een samenwerking met verscheidene partnerscholen wereldwijd. De verwachtingen voor de toekomst zijn groot, Tio blijft uitwisselingsmogelijkheden onderzoeken. Hiermee biedt Tio studenten de kans zich goed voor te bereiden op het internationale bedrijfsleven. Met een Tio-opleiding op zak ligt de wereld aan je voeten!

Selectie partnerscholen

Tio heeft haar partnerscholen geselecteerd op basis van een aantal criteria.

 • Het onderwijs ligt in het verlengde van de Tio-opleidingen.
 • De aangeboden vakken zijn aantrekkelijk en de onderwijstaal moet één van Tio’s moderne vreemde talen zijn.
 • De semesters lopen gelijk, het onderwijs is praktijkgericht en geaccrediteerd.
 • Daarnaast is de stad of omgeving van belang, net als de begeleiding die de school de student kan bieden.
 • Ook het aanbieden of regelen van huisvesting en de faciliteiten op school spelen een rol.

Kortom, universiteiten die, net als Tio, een toegevoegde waarde hebben!

Kies je minor

Naast de major, waarin je de vakken van het studieprogramma volgt, kies je één minor van 20 EC’s of twee minors van 10 EC’s om je kennis te verbreden. Welk vakgebied past het beste bij jou?

Digital marketing

Ontwikkel je eigen website en bedenk de ultieme onlinestrategie om jouw product of dienst te verkopen. Leer alles over SEA, SEO en content building.

Minor stage

Wil je nog meer praktijkervaring opdoen, je kennis van de branche vergroten en je cv een boost geven? Loop dan een extra stage bij een door jou  gekozen bedrijf.

Practical Internship Minor @ Tio University

Grand international tour

Instead of a second internship, you will study two semesters abroad at two of Tio’s partner universities.
Alleen mogelijk in het vierjarige studietraject.

Praktijkminor

Breng wat je hebt geleerd tijdens je opleiding direct in de praktijk door onderzoek uit te  voeren bij een organisatie.

International business 

You will acquire knowledge of international marketing, cultural  differences and international management to be able to advise a global player.

Lisanne over de minor international business“Ik wilde graag een uitdagende minor volgen. Ik houd erg van out of the box denken en ik wil graag gepusht worden om een goed resultaat te behalen. De minor International Business leek me daarom een goede keuze!”

Minor International Business @ Tio University

Real estate

Verdiep je in de vastgoedmarkt en leer alles over waardebepaling, koop en verkoop, vastgoed als belegging, exploitatie en strategieën in deze succesvolle branche.

International financial management 

You will analyse the international, business and financial risks of corporate acquisitions.

Minor Financial Management @ Tio

Research

Denk je erover om na je hbo-opleiding nog een (universitaire) master te gaan volgen? Dan is dit voor jou een interessante minor. Je bereidt je met deze minor optimaal voor op een academische master en leert meer over het doen van onderzoek.
Tijdens de minor Research krijg je vakken als academisch schrijven en research skills. Je gaat je verder verdiepen in verschillende statistische analyses en leert meer over het conceptualiseren van kwalitatief onderzoek. Vaardigheden die je goed kunt gebruiken tijdens het afstuderen en die je vaak nodig hebt om een universitaire masteropleiding te volgen.

Research Minor @ Tio University

Managementdevelopmentstage

Een intensieve managementstage voor excellente studenten waarbij je managementvaardigheden ontwikkelt en toepast.
Indien je deze minor in het driejarige traject volgt, duurt je studie ongeveer twee maanden langer.

Bram Kreté over de minor managementdevelopmentstage: “Ik heb niet lang getwijfeld welke minor ik zou kiezen. Door de combinatie van theorie en praktijk kun je veel ervaring opdoen. Je leert tenslotte meer in de praktijk!”

Management Internship @ The Grand Hotel Amsterdam

Sales

Ontwikkel je sales skills: ga aan de slag met customer relationship management, social selling en kom meer te weten over co-creatie binnen B-to-B.

Sales minor at Tio

Marketingcommunicatie

Een mix van marketingcommunicatie en concept design & media: je leert de consument te ‘raken’ met je communicatiestrategie.

Karin over de minor marketingcommunicatie: “Ik was erg gefascineerd hoe grote merken zoals bijvoorbeeld Coca-Cola zich zo sterk in de markt hebben weten te zetten. Ik wilde graag weten welke filosofie hierachter zat en heb daarom voor deze minor gekozen.”

Minor Marketing Communication @ Tio University

Stocks and bonds

Shares, bonds, options, futures and securities; after this minor you know everything about the  financial market.

Minor Stocks & Bonds @ Tio

Ondernemerschap

In een team van studenten run je je eigen onderneming, met een managementteam, aandeelhouders en een zelfbedacht innovatief product, dat je ontwikkelt en verkoopt.

Annemiek over de minor Ondernemerschap:“Ik wil later graag mijn eigen onderneming starten. De aspecten die bij het starten en het runnen van een eigen onderneming komen kijken, komen allemaal aan bod bij deze minor.”

Michiel de Kleine over de minor Ondernemerschap: “Omdat ik later zelf een bedrijf wil beginnen vond ik deze minor meteen interessant!”

Minor Entrepreneurship @ Tio University

Study abroad

Enrich your language skills and international contacts by studying one semester at a partner university abroad.
Bij een aantal universiteiten sluiten de lesperioden niet exact aan op die van Tio. Daardoor mis je mogelijk een  aantal lesweken bij Tio of loop je één of meer maanden studievertraging op. Het volgen van twee semesters  aan een van Tio’s partneruniversiteiten is alleen mogelijk in het vierjarige studietraject.

MinorsMinors
Digital marketing10
Minor stage20
Grand international tour (in English)40
Praktijkminor10
International business (in English)20
Real estate20
International financial management (in English)10
Research10
Managementdevelopmentstage20
Sales10
Marketingcommunicatie10
Stocks and bonds (in English)10
Ondernemerschap20
Study abroad (in English)20
Minors
Digital marketing10
Grand international tour (in English)40
International business (in English)20
International financial management (in English)10
Managementdevelopmentstage20
Marketingcommunicatie10
Ondernemerschap20
Minors
Minor stage20
Praktijkminor10
Real estate20
Research10
Sales10
Stocks and bonds (in English)10
Study abroad (in English)20

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Welke minor(en) kies jij?

Which minor suits you best?
Which minor suits you best?
Minor Marketing Communication @ Tio University
Reasons why you should experience a semester abroad
Practical Internship Minor @ Tio University
Research Minor @ Tio University
Minor International Business @ Tio University
Sales minor at Tio
Management Internship @ The Grand Hotel Amsterdam
Minor Entrepreneurship @ Tio University
Minor Stocks & Bonds @ Tio
Minor Financial Management @ Tio

Hbo in 2,5 jaar (na vwo)

Heb jij vwo als vooropleiding? Dan biedt deze hbo-opleiding van Tio je genoeg uitdagingen en kan je de opleiding in slecht 2,5 jaar afronden. 
Een snel en intensief studieprogramma waarbij je dus je hbo-diploma versneld kunt halen. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende titel Bachelor of Arts (BA) voeren.


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage

Jaar 3

AfstuderenHbo in 3 of 4 jaar

Hbo in 3 jaar

Ambitieuze studenten krijgen de kans om de hbo-opleiding in slechts drie jaar af te ronden. Als je voldoende resultaat hebt behaald in het eerste gezamenlijke jaar, kun je worden toegelaten tot dit versnelde programma. Bij het volgen van de driejarige variant loop je beide stages in de zomer en heb je dus minder vakantie. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende titel Bachelor of Arts (BA) voeren.


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Jaar 3

Lesperiode 5

Minor

Afstuderen

Hbo in 4 jaar

Studenten die het vierjarige programma volgen hebben (met uitzondering van het eerste jaar) vakantie in de zomer en kunnen ook deelnemen aan de grand international tour. Deze tour geeft studenten de mogelijkheid om niet één maar zelfs twee semesters in het buitenland te studeren aan de partneruniversiteiten van Tio. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende titel Bachelor of Arts (BA) voeren.


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Vakantie

Jaar 3

Lesperiode 5

Stage 2

Vakantie

Jaar 4

Minor

Afstuderen


Ad in 2 jaar

Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding, waarbij je na afronding meteen aan de slag kunt in het werkveld. De opleiding biedt vakkennis en vaardigheden die je meteen in de praktijk kunt toepassen.

De Associate degree opleidingen zijn in samenwerking met het bedrijfsleven opgezet, vanuit de speciale wens aan personeel met een opleidingsniveau dat ligt tussen mbo4 en hbo-bachelor. Ideaal voor mbo-studenten die willen doorstromen naar hbo en versneld willen studeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Starten in januari?

Ga je na het behalen van je havo- of vwo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je alsnog binnen 3,5 jaar je hbo-diploma behalen. Geen vertraging dus!

Als je in januari instroomt, dan duurt het totale hbo-traject (inclusief een verlengde inschrijving) 3,5 of 4 jaar. Je volgt de lessen dan grotendeels samen met de studenten die in september zijn gestart. Dit is mogelijk aangezien semesters binnen een studiejaar onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden. Je stage vindt plaats halverwege het studiejaar.


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1

Vakantie

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 3

Stage 1

Lesperiode 4

Jaar 3

Minor

Stage 2

Lesperiode 5

Jaar 4

AfstuderenWaar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. 

Engelstalig onderwijs

Je kunt Hotel- en Eventmanagement niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels volgen aan Tio Amsterdam en Tio Utrecht.

Studiebelasting

De studiebelasting is ± 26 tot 28 contacturen en 14 tot 19 uur zelfstudie per week, afhankelijk van het drie- of vierjarige programma. In het laatste jaar heb je, afhankelijk van de gekozen minor(s), minder contacturen en meer zelfstudie.

Verdeling onderwijstijd

Verdeling onderwijstijd Hotel- en Eventmanagement @ Hogeschool Tio

Ontdek meer
Created with Sketch.
Je krijgt les in kleine klassen. Het gewogen gemiddelde is 10 studenten per les.

Wat doe je bij de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement?

Projecten bij Hotel- en Eventmanagement
Projecten bij Hotel- en Eventmanagement
Studying abroad for a semester
Stage lopen in de hotel- en eventwereld
Tio-studenten runnen een luxe hotel
Eventweek bij Tio!
Do you want to work in Event Management?
Stage lopen bij een tophotel of restaurant in Nederland
Digital marketing tijdens je hbo-opleiding
Hotel and Event Management students compete in various competitions
Event Management: interns organise multiple events
Docent/Eventmanager deelt praktijkervaring tijdens de les
Uiteenlopende stages bij Hotel- en Eventmanagement
Deze Tio-opleiding scoort een 4,6 uit 5 op basis van 59 beoordelingen.