Studieprogramma Hotel- en Eventmanagement
Wij leren jou de theorie in de praktijk toe te passen: Leren door doen dus! Zo'n 60% van jouw studie staat in het teken van de praktijk. Omdat jij tijdens de Associate degree-opleiding de connectie met de praktijk legt, ben je heel interessant voor toekomstige werkgevers.
Het studieprogramma sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends. Brancheverenigingen, netwerkorganisaties en experts uit de praktijk hebben hun input geleverd aan de opzet van dit unieke studieprogramma.
Vakkenpakket
Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de Associate degree-opleiding van Hotel- en Eventmanagement. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: hotelmanagement, eventmanagement, management & communicatie en stage.
Hotelmanagement
Gastcolleges
Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.
Food & beverage management
Je stelt samen met je medestudenten een ondernemersplan op voor een (fictieve) horeca onderneming. Het ondernemersplan bestaat uit vier onderdelen; ondernemen, marketing, operationeel en financieel.
Beverage knowledge & service skills
In dit vak wordt de organisatie van een groot aantal beverage-managementtaken toegepast die in een voedsel- en drankenverstrekkende onderneming worden uitgevoerd.
Denk aan skills als gastheerschap, mastiek, debrasseren, adviseren en informeren van gasten.Hotel- en Eventweek
Je gaat een week lang een hotel runnen met medestudenten. Er gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Menu’s samenstellen, personeelsroosters maken, kostprijzen calculeren, workshopprogramma’s organiseren, inkopen van goederen, de boekhouding opzetten, er komt nogal wat bij kijken om een hotel volledig te runnen.
Een deel van de tijd werk je in het hotel, een deel van de tijd ben je gast en volg je onder andere diverse workshops over bijvoorbeeld speciale wijnen, of volg je een cursus biertappen of cocktailshaken. In het hotel worden overigens ook echte gasten uitgenodigd, ook de plaatselijke pers komt vaak op het evenement af. Belangrijk dus dat alles op en top draait!
Food knowledge & skills
In dit vak wordt de organisatie van een groot aantal foodmanagementtaken toegepast die in een voedsel- en drankenverstrekkende onderneming worden uitgevoerd. Waaronder: wijn-spijscombinaties, voedingsgewoonten, dieetleer, samenstellen van menu’s.
Je gaat ook zelf in een kookstudio aan de slag. Je leert o.a. blancheren, sauteren, pocheren, glaceren en snijtechnieken.Hospitality in Practice
- Kennismaking met het reilen en zeilen binnen een hotel: front office, duty managing, bedrijfsvoering, hotelclassificatiesystemen, administratie, banqueting.
- Gastvrijheid in relatie tot een gezonde bedrijfsvoering. Managing housekeeping operations, brandpreventie, yieldmanagement.
- Werken met diverse hotelreserveringssystemen.
Hospitality Experience Management
Hospitality Revenue Management
Vakken Projecten GastcollegesFood & beverage managementBeverage knowledge & service skillsHotel- en EventweekFood knowledge & skillsHospitality in PracticeHospitality Experience ManagementHospitality Revenue ManagementVakkenGastcollegesBeverage knowledge & service skillsFood knowledge & skillsHospitality in PracticeHospitality Experience ManagementHospitality Revenue ManagementProjectenFood & beverage managementHotel- en Eventweek* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.
Eventmanagement
Creative concept design
Het ontwerpen van een concept op het gebied van hospitality of events. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis.
Eventweek
De Eventweek is een project voor de tweedejaarsstudenten Hotel- en Eventmanagement. In teams bedenken ze een uniek eventconcept voor een grote speler, bijvoorbeeld Randstad Nederland. Tijdens de Eventweek neem je een kijkje achter de schermen bij eventbedrijven, volg je workshops en bind je de strijd aan met andere teams om een zo goed mogelijk eventconcept neer te zetten.
Eventprojectmanagement
Het toepassen van algemeen aanvaarde projectmanagementtools in de voorbereiding en planning van evenementen.
Marketing
Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan. Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. Analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.
Masterclasses
Diverse masterclasses op het gebied van eventmanagement, sales, marketing en hospitality.
Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)
Binnen het vak M(eetings), I(ncentives), C(onferences), E(xhibitions) leer je alle belangrijke facetten van de vier vakgebieden. Ook leer je dat de vakgebieden geen losstaande onderdelen zijn, maar dat er een duidelijke overlap is tussen deze vier onderdelen.
De MICE industrie is één van de snelst groeiende segmenten binnen de toeristische industrie en genereert miljoenen aan inkomsten voor landen en steden. Binnen de branche zien we steeds meer verschuivingen, waardoor het vak MICE meer en meer een specialisatie is geworden vanuit het perspectief van eventmanagement.Sport- en festivalmanagement
Crowd eventmanagement, gericht op sportevenementen en festivals. O.a. het management van eventdetails als artiesten, sporters, locatie en veiligheid.
Vakken Projecten Creative concept design2Eventweek2Eventprojectmanagement2Marketing8Masterclasses0Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)2Sport- en festivalmanagement2VakkenCreative concept design2Eventprojectmanagement2Marketing8Masterclasses0Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)2Sport- en festivalmanagement2ProjectenEventweek2* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.
Management en communicatie
Bedrijfsbezoeken
Bezoeken aan o.a. hotels, brouwerij, vakbeurs, wijnhuis, congresorganisatie, evenementenorganisatie en Horecava.
Commerciële vaardigheden
Tijdens het vak Commerciële Vaardigheden werk je aan je commerciële vaardigheden. Je leert prospects te werven, een gestructureerd verkoopgesprek te voeren, te onderhandelen en om te gaan met klachten.
Communicatie
Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.
Cross-cultural communication
Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.
Engels
Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.
Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2 of 4 semesters moet volgen.
Finance & accounting
Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld.
Human resource management
Werving, selectie, personeelsplanning, functioneringsgesprekken, loopbaanbegeleiding.
Professionele ontwikkeling
Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.
Recht en horeca
Drank- en horecawet, privaatrecht, publiekrecht, belastingrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht, internationaal recht.
Vakken Bedrijfsbezoeken0Commerciële vaardigheden2Communicatie2Cross-cultural communication2Engels6Finance & accounting6Human resource management4Professionele ontwikkeling3Recht en horeca2VakkenBedrijfsbezoeken0Commerciële vaardigheden2Communicatie2Cross-cultural communication2Engels6Finance & accounting6Human resource management4Professionele ontwikkeling3Recht en horeca2* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.
Stage
Tijdens de twee (internationale) stages breng je het geleerde direct in praktijk.
Excel
Goed met Excel om kunnen gaan heeft een zeer grote toegevoegde waarde in het uitvoeren van opdrachten in zowel studie- als arbeidsomgeving. Het vak onderwijst de verschillende mogelijkheden in Excel waarna je in staat bent om de juiste functionaliteit te kiezen en uit te voeren.
(Internationale) Stages
Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.
Methoden en technieken
Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage.
Vakken Projecten Excel1(Internationale) Stages40Methoden en technieken5VakkenExcel1Methoden en technieken5Projecten(Internationale) Stages40* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.
Studiebelasting
De studiebelasting is ± 18 tot 24 contacturen en 14 tot 16 uur zelfstudie per week.
Optioneel
Onderstaande keuzevakken zijn facultatief en dus geen verplichting.
Extra taal: Duits / Frans / Spaans
Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.
Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2 of 4 semesters moet volgen.
Introductie in bedrijfseconomie
Introductie in de bedrijfseconomie, waarbij je de belangrijkste basisbeginselen van de bedrijfseconomie leert.
Koken 2.0
Bij het keuzevak Koken 2.0 ga je aan de hand van acht sterrenchefs door de gastronomische keuken heen. Iedere les staat er een sterrenchef centraal en wordt de chef behandeld, zijn filosofie, zijn levenspad en vervolgens kook je een recept dat kenmerkend is voor deze chef.
- Voor studenten van Tio Amsterdam wordt dit vak aangeboden in 11 lessen in 1 semester.
- Voor studenten van Tio Eindhoven, Hengelo, Rotterdam en Utrecht wordt dit vak aangeboden als workshop van 2 dagen in de kookstudio van Tio Amsterdam.
Vinologie
Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.
Keuzevakken Extra taal: Duits / Frans / Spaans2-4Introductie in bedrijfseconomie2Koken 2.02Vinologie2KeuzevakkenExtra taal: Duits / Frans / Spaans2-4Introductie in bedrijfseconomie2Koken 2.02Vinologie2* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.
(Internationale) stages
Tio staat voor praktijkgericht studeren. Naast de projecten die aan bod komen tijdens je studie, is het beste voorbeeld hiervan de stages. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve en onderzoeksvaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie.
Waar loop jij volgend jaar stage?
Doe werkervaring op tijdens je stage bij topbedrijven over de hele wereld. Laat jij straks je gastvrijheid zien als assistant manager in een vijfsterrenhotel? Of toon je liever je talenten als eventorganisator? Alles kan tijdens je stage! Bij Tio loop je twee stages van 13 weken, bij topbedrijven over de hele wereld. Onder persoonlijke begeleiding van je studiecoach. Denk aan het Arts Luxury Hotel in Barcelona, eventorganisator Art of Dance of 5-sterrenhotel Krasnapolsky in Amsterdam. Zo leer jij de hospitalitybranche echt kennen. Je maakt een mooie start van je carriére met zulke gave stages op je cv!
Waar ga jij stage lopen?
- Stage lopen in de hotel- en eventwereld
- Event Management: interns organise multiple events
- Hospitality manager at Dream Village Festival
- Do you want to work in Event Management?
- Working at a 2 star restaurant in London
- Internship @ Mysteryland
- Internship @ Dance Valley
- Eventmanager bij EK Vrouwenvoetbal
- Stage lopen bij een tophotel of restaurant in Nederland
- Internship at SOLID Event Crew
- Noud is eventmanager en werkt op het Amsterdam Dance Event
- Event manager in New York
- Hotel- en Eventmanagementstage bij Landgoed Duin & Kruidberg
- Event management internship in the USA
- Stage lopen op Bali?
- Marketing internship in the USA
- Uiteenlopende stages bij Hotel- en Eventmanagement
- Trainee Event Management
Stageperiode
Stageplaatsen komen automatisch beschikbaar dankzij de jarenlange relatie van Tio met grote namen in de branche. Je kunt zelf ook een stageplaats aandragen. Tijdens het tweejarige Ad-programma volg je twee stages in de zomermaanden. Veel studenten krijgen na hun laatste stage een baan aangeboden bij hun stagebedrijf.
Begeleiding
Aan het begin van het studiejaar vertelt je studiecoach je alles over je stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren, geef je je voorkeur op bij je studiecoach. Ieder stagebedrijf moet bovendien aantonen dat het in staat is de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je studiecoach. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via videobellen en per e-mail begeleid.
Goede contacten
Tio onderhoudt intensieve contacten met bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme en business. Van ID&T en The Ritz-Carlton tot ABN AMRO en van fonQ en TUI tot BMW.
Career event
Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige, goed aangeschreven bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.
Verdiensten tijdens stage
Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.
Streepje voor met buitenlandervaring
Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hier bij Tio daarom alle ruimte voor. Op verschillende momenten tijdens de studie kun je naar het buitenland gaan.
Internationale ervaring
Veel hbo-studenten van Tio doen ervaring op in het buitenland via een internationale stage. Je leert zelfstandig problemen op te lossen en initiatief te nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren. Regelmatig geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.
Erasmus+ beurs
De Erasmus+ beurs is een beurs voor hbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag. Afhankelijk van het land kan de beurs variëren van € 819,- tot € 1.875,- per keer.
Kosten buitenlandstage
Binnen Europa kun je al van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten, volledig afhankelijk van de bestemming, vaak hoger. Een retourticket naar Australië zal misschien wel € 1.500,- kosten, maar veel bestemmingen zijn ook bereikbaar tegen een lagere ticketprijs. Dagelijkse kosten in niet-westerse landen zijn vaak relatief laag, terwijl dit in bijvoorbeeld Amerika vergelijkbaar of hoger ligt dan in Nederland. Ook een visum kan kosten met zich meebrengen. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met de eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 650,- per maand.
De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het collegegeld.Excursies
Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het studieprogramma deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.
Hbo-ad in 2 jaar
Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding, waarbij je na afronding meteen aan de slag kunt in het werkveld. De opleiding biedt vakkennis en vaardigheden die je meteen in de praktijk kunt toepassen.
De Associate degree opleidingen zijn in samenwerking met het bedrijfsleven opgezet, vanuit de speciale wens aan personeel met een opleidingsniveau dat ligt tussen mbo4 en hbo-bachelor. Ideaal voor mbo-studenten die willen doorstromen naar hbo en versneld willen studeren.
september-januari
januari-mei
juni-augustus
Jaar 1
Lesperiode 1
Lesperiode 2
Stage 1
Jaar 2
Lesperiode 3
Lesperiode 4
Stage 2
Starten in januari?
Ga je na het behalen van je diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je in 2,5 jaar je Associate degree diploma behalen.
Als je in januari instroomt, dan duurt het totale Ad-traject een half jaar langer. Je stage vindt plaats halverwege het studiejaar.Hbo Associate degree in 2,5 jaar
januari-mei
juni-augustus
september- januari
Jaar 1
Lesperiode 1A
Vakantie
Lesperiode 2
Jaar 2
Lesperiode 1B
Stage 1
Lesperiode 3
Jaar 3
Lesperiode 4
Stage 2
Waar kan ik studeren?
Engelstalig onderwijs
Bedrijven aan het woord
Wat doe je bij de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement?

- Projecten bij Hotel- en Eventmanagement
- Study Abroad with Tio!
- Stages in Hotel- en Eventmanagement
- Tio-studenten runnen een luxe hotel
- Eventweek bij Tio!
- Do you want to work in Event Management?
- Stage lopen bij een tophotel of restaurant in Nederland
- Digital marketing tijdens je hbo-opleiding
- Hotel and Event Management students compete in various competitions
- Event Management: interns organise multiple events
- Docent/Eventmanager deelt praktijkervaring tijdens de les
- Uiteenlopende stages bij Hotel- en Eventmanagement