1. Home
  2. Nieuws
  3. “Studeren aan Tio is de investering waard”

“Studeren aan Tio is de investering waard”

“Dat onze dochter aan Tio studeert, is een hele bewuste keuze”, vertelt Marijke Gutmanis. Haar dochter Fleur wil dolgraag het toerisme in en studeert Internationaal Toeristisch Management aan Tio Hengelo. “Het is een grote investering, maar het is het heel erg waard. Ze vindt het fantastisch.”

Passie voor toerisme

“Fleur zit in het tweede jaar van haar toerisme-opleiding”, vertelt Marijke Gutmanis over haar dochter. “Ze vindt het, tussen al die anderen met een passie voor toerisme, helemaal geweldig op Tio. De kleine klassen en de persoonlijke aandacht vindt ze heel fijn. Er zijn korte lijntjes met de docenten; studenten zijn er geen nummer. Dat kleinschalige is voor ons, als ouders, ook heel prettig.”

Doorstromen binnen Tio

“Vóór Fleur op Tio begon”, vertelt Marijke, “volgde ze een toeristische (mbo-)opleiding aan een andere school. Dat was helemaal niets. Ik dacht: het zal toch niet waar zijn dat je voor goed onderwijs binnen deze sector alleen terecht kunt op een particuliere hogeschool? Ze begon vervolgens op Tio met de fasttrack mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess). Dat vond ze fantastisch.”

“De mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) is een hele goede opleiding”, gaat Marijke verder, “met veel docenten uit het werkveld. Fleur werd omringd door mensen die echt de droom hebben om het toerisme in te gaan. Dat werkt motiverend. Ze haalde de opleiding binnen een jaar, deed een tussenjaar in Groot-Brittannië en stroomde vervolgens door naar de hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management.”

Van theorie naar praktijk

De liefde voor het reizen heeft Fleur niet van een vreemde. Marijke zelf is namelijk reisleidster voor Kras én werkt als docent op Tio Hengelo. “Ik geef o.a. toeristische bestemmingen op Tio. Mijn werkervaring kan ik goed gebruiken binnen de lessen. Voor de studenten zijn die praktijkverhalen heel leerzaam; dankzij mijn ervaringen kan ik makkelijk schakelen tussen theorie en praktijk.”

Wat Tio’s stewardess- en toerisme-opleiding van andere toeristische opleidingen onderscheidt? Volgens Marijke is dat de nadruk op de praktijk. “Studenten leren hier niet alleen marketing of het financiële plaatje, maar zetten echte reizen in elkaar, leren bestemmingen op te zetten en trekken eropuit; de wereld in. Ook krijgen ze het vak reisbestemmingen, waardoor ze de toeristische wereld letterlijk leren kennen. Dat is heel belangrijk. Daarnaast kan dankzij de kleinschaligheid van Tio heel persoonlijk onderwijs worden aangeboden.”

Echte aanrader

“De opleiding kost wel wat”, sluit Marijke af, “maar de studenten zijn daardoor veel gemotiveerder om hun opleiding te halen. Het is een hele investering, Fleur betaalt het zelf en wij ondersteunen met alle kosten die buiten het lesgeld vallen, maar het is het heel erg waard. We zouden Tio zeker aanraden aan andere ouders en studenten.”

Volg Marijke Gutmanis op LinkedIn