1. Home
  2. Decanen
  3. Opleidingen & toelating

Opleidingen & toelating

Bij Hogeschool Tio kunnen uw scholieren versneld studeren in een fijne en veilige omgeving. Ze worden omringd door gemotiveerde studenten en docenten uit de praktijk met uitvoerige werkervaring op hun vakgebied. 
Hogeschool Tio biedt particuliere hbo- en mbo-opleidingen aan. Dit betekent studeren in kleine groepen, gemiddeld zo’n 11 studenten per les, met veel persoonlijke aandacht en begeleiding. En bij Tio kan uw leerling, in tegenstelling tot het bekostigd onderwijs, de opleiding versneld afronden.


Toelatingseisen

Hieronder staan de toelatingseisen beschreven voor de hbo- en mbo-opleidingen van Hogeschool Tio.

Hbo

  • Havo-, vwo-, mbo4-diploma.
  • Toelating met elk profiel.
  • Met een middelbaar hotelschooldiploma of mbo4-diploma toerisme kun je, onder bepaalde voorwaarden, in het tweede jaar instromen.

Mbo

  • Mavo- of vmbo-diploma (TL, GL).
  • Vmbo-diploma KL op basis van een assessment. 
  • Toelating met elke sectorkeuze.
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Op basis van een havo-, mbo3- of relevant mbo2-diploma kunnen studenten in het fasttrackprogramma van de mbo-opleidingen instromen. De opleiding kan dan in één jaar afgerond worden.
Meer weergevenMinder weergeven


Start van de opleidingen

Leerlingen kunnen voor de meeste opleidingen op twee momenten in het jaar bij Tio starten: in januari of in september.

Aftrap studiejaar

 Voorafgaand aan het studiejaar vinden de kick-off dag en welcome days plaats. Tio trapt het studiejaar af met een inspirerende kick-off dag, voor de studenten die in september starten vindt deze plaats in Augustus. Studenten van alle Tio-vestigingen krijgen gastcolleges van kopstukken uit de branche. De welcome days staan in het teken van kennismaking met medestudenten, de studiestad en studentenvereniging Cognatio, een kijkje achter de schermen bij bedrijven in de branche en vooral gezelligheid. De welcome days vinden eind Augustus, begin September plaats.

Meer weergevenMinder weergeven


Keuzemogelijkheden

Studenten kunnen hun studie deels zelf inrichten. De student kiest zelf hoe snel hij wilt studeren. De student kiest de keuzevakken, minor(s) en stages die hem helpen kennis te verbreden of verdiepen en studeert af waar hij wilt. De student bouwt een eigen netwerk op en kan ook de invulling van en de eigen rol binnen de projecten bepalen.

Onvoldoende opleiding

Het kan zijn dat uw leerling ouder is dan 21 jaar en niet voldoet aan de toelatingseisen. Op basis van een persoonlijk gesprek en een assessment bestaat er een kans dat uw leerling toch tot de opleiding wordt toegelaten.

Toelatingsprocedure

Na ontvangst van de aanmelding stuurt Tio de toekomstig student (mits deze aan de vooropleidingseisen kunt voldoen en er geen wachtlijst is) een schriftelijke bevestiging van toelating. Wanneer de vooropleiding onvoldoende aansluit op de studie die de toekomstig student wenst te volgen, wordt er een gesprek en assessment met hem/haar gepland. De kosten voor het assessment bedragen € 80,-. De toelatingscommissie beslist of de toekomstig student toelaatbaar is.

Tijdig aanmelden

Er is veel belangstelling voor de Tio-opleidingen en slechts beperkt plaats. Hierdoor ontstaan jaarlijks wachtlijsten. Is uw leerling zeker van de keuze voor Tio, raad hem/haar dan aan zo snel mogelijk aan te melden. Plaatsen worden toegekend op volgorde van aanmelding.

Selectie en loting

Tio selecteert op basis van de juiste vooropleidingseisen en tijdige aanmelding. Studenten worden niet uitgeloot.

Kennismakingsgesprek 

Voor de start van de opleiding word de toekomstig student uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de studiecoach.

Aanmelden voor een opleiding